Morgan Stanley: Faiz Artışı 2016'ya Kadar Yapılmayacak - Son Dakika
Güncel

Morgan Stanley: Faiz Artışı 2016'ya Kadar Yapılmayacak

Morgan Stanley: Faiz Artışı 2016\'ya Kadar Yapılmayacak

Piyasalar artık, önümüzdeki ay parasal genişlemeyi geride bırakması beklenen ABD Merkez Bankasının faiz artışı zamanlamasına kilitlendi.

09.09.2014 13:51  Güncelleme: 14:10

Piyasalar artık, önümüzdeki ay parasal genişlemeyi geride bırakması beklenen ABD Merkez Bankası'nın (FED) faiz artışı zamanlamasına kilitlendi. Bu konudaki en küçük haberler dahi. zaman zaman piyasaları harekete geçirmeye yetiyor.

Gregg Robb'un, The Wall Street Journal Türkiye'de (www.wsj.com.tr) yayımlanan haberinde, FED'in bu yöndeki olası adımı ne zaman atabileceğine ilişkin ipuçları üzerinde duruluyor.

Fed'i yakından takip eden birçok kişi ilk faiz artışının 2015 ortalarında geleceğinden emin görünse de farklı görüşleri savunan bazı isimler oldukça dikkat çekiyor.

Bu isimlerden biri Fed'de üst düzey para politikası uzmanı olarak çalışmış olan şimdi ise Morgan Stanley'de ekonomist olarak görev yapan Vincent Reinhart.

Alan Greenspan döneminde Fed'de parasal işler biriminin direktörlüğünü yürüten Reinhart faiz artışının 2016 başına kadar yapılamayacağını düşünüyor.

Reinhart geçtiği bir araştırma notunda faiz artışındaki ertelemenin dönemin Fed Başkanı Ben Bernanke'nin parasal çıkışa ilişkin ilk ipucunu vermesinin ardından faizlerde yaşanan sert yükselişe benzer şekilde piyasalarda yeni bir sarsıntı yaratacağını savundu. Bernanke'nin canlandırma planını küçültmek istediğini belirtmesinin ardından ABD 10 yıllıkları Mayıs'tan Eylül ayına kadar yaklaşık bir puan yükselmişti.

Reinhart, Fed'in faiz artışına gitmesi halinde Merkez Bankası'nın faiz artırımı konusundaki yetkinliği ile istekliliği hakkında şüphe duyan finans piyasalarının 'hazırlıksız yakalanacağını' savundu.

Bu durumda Yellen'ın önünde iki seçenek olacak: Faiz artışından vazgeçmeyerek finansal koşulların aniden sıkılaştırılması riskini almak ya da faiz artışını erteleyip bu defa da çok geç kalma riskini almak.

Reinhart araştırma notunda, "Yellen'ın ikinci şıkkı tercih edeceği görüşündeyiz," ifadesine yer verdi.

Reinhart'ın baz tahmini Fed'in faiz artışına 2016'nın ilk aylarında başlayacağı ve federal fon oranlarını yavaş yavaş yüzde 3,5'e çekeceği yönünde. - İstanbul

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Morgan Stanley: Faiz Artışı 2016'ya Kadar Yapılmayacak - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement