Nazi Cinayetleriyle İlgili Bir Basın Toplantısı Düzenledi - Son Dakika
Güncel

Nazi Cinayetleriyle İlgili Bir Basın Toplantısı Düzenledi

Nazi Cinayetleriyle İlgili Bir Basın Toplantısı Düzenledi

Almanya Türk Toplumu (ATT) Başkanı Kenan Kolat, neo-nazi cinayetleri ve akabinde gelişen olayların, Almanya'nın en büyük demokrasi skandallarından birisi olduğunu söyledi.

04.07.2012 18:04

Almanya Türk Toplumu (ATT) Başkanı Kenan Kolat, neo-nazi cinayetleri ve akabinde gelişen olayların, Almanya'nın en büyük demokrasi skandallarından birisi olduğunu söyledi.

ATT Başkanı Kenan Kolat, Almanya Türk Toplumu ofisinde gerçekleştirdiği basın toplantısında Almanya Anayasayı Koruma Teşkilatını eleştirdi ve varlığını sorguladı. Geçtiğimiz günlerde Anayasayı Koruma Teşkilatında neo-nazi cinayetleriyle ilgili bazı dosyaların silindiği ortaya çıkmış ve bunun üzerine Teşkilat başkanı İstifa etmişti.

Almanya Türk Toplumu (ATT) Başkanı Kenan Kolat, basın toplantısında kurumsal ırkçılığa dikkat çekti ve NSU cinayetleriyle ilgili 6 maddelik bildiri yayınladı.

Kolat burada yaptığı açıklamada, 'Anayasayı Koruma Teşkilatı içerisinde, cinayetlerle ilgili bazı belgeler yok edildi ve bundan teşkilat başkanının ve yardımcısının haberi olmadı. Bu Almanya tarihinin en büyük skandallarından birisidir. Bu nedenle Anayasayı Koruma Teşkilatı hukuk devleti içerisinde bir sorun olmuştur. İnsanların ölümlerinden sorumlu olmuş da olabilir. Dosyaların silinmiş olması, bunların arkasında güvenlik güçlerinin olmuş olabileceği kanaatini artırmıştır Türk toplumu arasında. Bununla ilgili Hamburg'lu bir avukat dava açmış bulunuyor' ifadelerini kullandı.

İstihbarat teşkilatlarının siyasetin kontrolünün dışına çıktığına dikkat çeken Kenan Kolat, 'Görünen o ki, istihbarat teşkilatları kendi kafalarına göre hareket ediyor. Anayasa'da garanti altına alınan temel hakları koruyacakları yerde, demokratik hukuk devletini tehlikeye atıyorlar. Bu nedenle hepsinin kontrolden geçirilmesi gerekir. ve en sonunda bu kurumun devam edip etmeyeceği de gözden geçirilmeli. Federal Asayis Dairesi'nin de (BKA) başarısız olduğunu belirten Kolat, BKA şefi Jörg Ziercke'nin de istihbarat teşkilatı başkanı gibi istifa edebileceğini vurguladı.

Kenan Kolat, NSU cinayetlerinde ihmali bulunan siyasileri de eleştirdi. Kolat, cinayetlerin işlendiği dönemlerde politik sorumluluğu bulunanların da açıklama yapması gerektiğini belirtirken, 'Wolfgang Schäuble, Fritz Behrens ve Volker Bouffier de araştırma komisyonunda ifade vermeli. Hessen Eyaletinin bilgileri vermeyerek olayın aydınlanmasını engellemesi kabul edilemez. Bugün göçmenleri dışlayıcı ve göçmenlerle ilgili negatif yürütülen siyasi tartışmalar olumsuz imajın oluşmasına neden oluyor. Bu konuda siyasiler, özeleştiri yapmalıdır' dedi.

Almanya'daki Türk toplumunun şaşkın olduğunu ve bu olayları hiçbir şekilde kabul etmeyeceğini söyleyen Kenan Kolat, Almanya'da ciddi boyutta bir kurumsal ırkçılığın olduğunu vurguladı. Kolat bu kurumsal ırkçılığın ortadan kaldırılabilmesi için de bunun önce kabul edilmesi gerektiğini kaydetti.

Neo-nazi cinayetlerini, Almanya Türk Toplumu olarak uluslararası kurumlara da taşıyacaklarını söyleyen Kolat, 'Konuyu birleşmiş milletler insan hakları komisyonuna, Avrupa Konseyi'nin ırkçılıkla mücadele komisyonlarına, Avrupa Güvenlik İşbirliği Teşkilatı'na götüreceğiz. 2013 yılında BM insan hakları komisyonunun raporu yayınlanacak. Bu cinayetlerin bu raporda yer alması gerekiyor Almanya dışından da Almanya'ya konuyla ilgili olarak baskı yapılmasını sağlayacağız' şeklinde konuştu.

Kenan Kolat, öte yandan Federal Meclis NSU cinayetleri araştırma Komisyonu'nun çalışmalarını övdü. Ancak komisyonunun kamuya açık yapılan görüşme protokollerini yakın zamanda açıklamasını istedi.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Nazi Cinayetleriyle İlgili Bir Basın Toplantısı Düzenledi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement