Odatv Davası - Son Dakika
Güncel

Odatv Davası

Odatv Davası

Mahkemenin tanık olarak talimatla ifadesinin alınmasına karar verdiği eski CHP Genel Başkanı Baykal, soruları avukatı aracılığıyla yazılı yanıtladı Duruşmada, "tanık (Baykal) vekilinin şifai ...

05.11.2013 17:12

Odatv Davası'nı gören İstanbul 16. Ağır Ceza Mahkemesinin tanık olarak talimatla ifadesinin alınmasına karar verdiği CHP Antalya Milletvekili ve eski CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Ankara'daki talimat duruşmasına katılmazken, sorulara avukatı aracılığıyla yazılı yanıt verdi.

Ankara 13. Ağır Ceza Mahkemesi Üyesi Kadriye Çatal'ın "naip hakim" sıfatıyla görev yaptığı talimat duruşmasına Baykal katılmadı. Duruşmada, Odatv Davası sanıklarından Soner Yalçın, Doğan Yurdakul, Barış Terkoğlu, Barış Pehlivan, Coşkun Musluk ve Sait Çakır'ın avukatı Hüseyin Ersöz ile sanık Nedim Şener'in avukatı Nurcan Bayraktar hazır bulundu.

Deniz Baykal'ın avukatı Muzaffer Yılmaz'ın mahkemeye dilekçe vererek, müvekkilinin bugün yurt dışında bulunacağını bildirdiği ve dilekçe ekinde TBMM görev yazısının ibraz edildiği tutanağa geçildi. Baykal'ın, daha önceki talimat duruşmasına verdiği dilekçe ekinde, İstanbul 16. Ağır Ceza Mahkemesinin talimatla ilettiği sorulara yazılı yanıt verdiği belirtildi.

Hakim Çatal, ara kararında, "Baykal'ın ve avukatı Muzaffer Yılmaz'ın çağrı kağıdı ile çağrılmalarına" karar verdi.

Çatal, ara karara, "tanığın (Baykal) her celse bir mazeret bildirdiğini, bunu belgelendirdiğini ve mazereti nedeniyle hazır olmadığını" belirterek, "tanık vekilinin şifai beyanlarında da Baykal'ın belirlenen duruşma günlerinde hazır olmayacağı, ancak davanın diğer taraflarına bildirilmeyen bir günde hazır olarak ifade verebileceğini" belirttiğini kaydetti.

Avukatın, imzalı yazılı tanık beyanının kabulü hususunda talepte bulunduğunu tutanağa geçiren Çatal, ancak asıl mahkemenin talimatı uyarınca duruşmalara sanık avukatlarının da katılmak istediğini, buna ilişkin takdirin İstanbul 16. Ağır Ceza Mahkemesine ait olduğunu ifade etti.

Çatal, Baykal'ın imzalı beyanına yeterli olup olmayacağı konusunda bilgi verilmesi için İstanbul 16. Ağır Ceza Mahkemesine yazı yazılmasına karar vererek, duruşmayı erteledi.

-Soner Yalçın'ın avukatının değerlendirmeleri

Soner Yalçın'ın avukatı Hüseyin Ersöz, gazetecilere yaptığı açıklamada, sanık avukatlarının Baykal'a soru sormak amacıyla duruşmaya geldiklerini söyledi.

Daha önce Baykal'ın bir kez daha talimat duruşmasına çağrıldığını, ancak yurt dışında olması nedeniyle Baykal'ın ilk duruşmaya da katılamadığını anlatan Ersöz, Baykal'ın avukatının, müvekkilinin yurt dışında bulunduğu gerekçesiyle bugünkü duruşmaya da katılamayacağına ilişkin dilekçe verdiğini anımsattı.

Bununla birlikte Baykal'ın, İstanbul 16. Ağır Ceza Mahkemesinin sorularına yazılı yanıt verdiğini aktaran Ersöz, ancak bunların ayrıntılı olmadığını savundu.

Ersöz, "Halk TV'nin satılmasıyla ilgili olarak Soner Yalçın'ın kendisiyle görüştüğünü, görüşmede birkaç gazetecinin daha Soner Yalçın ile birlikte olduğunu söylemiş, ancak isim vermemiş. Bu görüşmelerin bir süre daha devam ettiğini, fakat daha sonra Halk TV kendisine ait olmadığından görüşmelerin sona erdiğini ifade etmiş. Bu soruyla bağlantılı olarak İstanbul 16. Ağır Ceza Mahkemesinin diğer sorularına ise cevap vermemiş" diye konuştu.

Baykal'ın, davanın sanıklarından İklim Ayfer Kaleli'ye ilişkin yanıtlar da verdiğini bildiren Ersöz, şunları kaydetti:

"İklim Ayfer Kaleli'nin, sekreteryasını iki üç defa aradığını ve ısrarla görüşme talep ettiğini belirtmiş. Bu talepler neticesinde Kaleli'ye bir kez randevu vererek, görüştüğünü söylemiş. Bu görüşmede de Kaleli'nin tamamen o dönemdeki siyasi gelişmeleri sorduğunu söylemiş. Ancak, Halk TV'nin satılmasıyla ilgili olarak Kaleli'yle görüşülmediğini ifade etmiş. Bunun haricinde Kaleli'nin, Mümtaz İdil ile yaptığı görüşme içeriğini aynen kabul etmiş. Yani, güncel konulara ilişkin konuştuklarını, siyasi açıklamaları şu anda yapmayacağını, buna benzer şeylerin doğru olduğunu söylemiş.

Fakat, İklim Ayfer Kaleli'ye yönelik şöyle bir suçlamada bulunmuş: 'İklim Ayfer Kaleli'nin, benimle ilgili iddialarının hepsi yalandır. Kesinlikle böyle bir taciz olayı gerçekleşmemiştir. Kaleli, Soner Yalçın ve Barış Pehlivan'la telefon görüşmesi yapmış, bu telefon görüşmeleri Pehlivan'ın ve Yalçın'ın telefonlarının dinlendiğini bildiği halde gerçekleşmiştir.' Yani Kaleli, bir nevi daha sonra bu görüşmelerin kullanılmasını sağlamak için Barış Pehlivan ve Soner Yalçın ile görüşmüştür. Kaleli'nin ileri sürdüğü hususların hepsinin yalan olduğunu, bununla ilgili tazminat davaları açtığını ve kazandığını söylemiş."

Ersöz, Baykal'ın yazılı cevabında, Yalçın Küçük'ün el yazısı notlarında "Baykal'ı indirdik" şeklindeki değerlendirmelerin bilgisi dışında olduğunu, bu nedenle yorum yapmayacağını kaydettiğini söyledi. - Ankara

Kaynak: AA

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement