ODTÜ'de Başörtülü Öğrencilere Sözlü Saldırı - Son Dakika
Güncel

ODTÜ'de Başörtülü Öğrencilere Sözlü Saldırı

ODTÜ\'de Başörtülü Öğrencilere Sözlü Saldırı

Diyanet Sen Genel Başkanı Bayraktutar: "İlim yuvası olması gereken üniversitelerimizde hala başkasının özgürlüğüne, inancına tahammül edemeyen insanların bulunması bizleri derinden üzmektedir. Bu olay insan haklarına, kadın haklarına, inanç özgürlüğüne, eğitim hakkına yapılan bir saldırıdır" Eğitim Bir Sen Genel Başkan Vekili Özer: "Kimsenin kamu üniversitelerini kendi şahsi malı, ideolojisinin kurtarılmış bölgesi gibi görme ve davranma hakkı yoktur"

06.09.2013 13:21

Diyanet-Sen Genel Başkanı Mehmet Bayraktutar, ODTÜ'de kayıt yaptırmaya gelen başörtülü öğrencilere yönelik sözlü saldırıya ilişkin, "İlim yuvası olması gereken üniversitelerimizde hala başkasının özgürlüğüne, inancına tahammül edemeyen insanların bulunması bizleri derinden üzmektedir. Bu olay insan haklarına, kadın haklarına, inanç özgürlüğüne, eğitim hakkına yapılan bir saldırıdır" ifadesini kullandı.

Bayraktutar, yaptığı yazılı açıklamada, uzun yıllar bu ülkede başörtüsünden dolayı binlerce genç kızın üniversite eğitimi alamadığını ya da başörtüsünü çıkarıp öyle okumak zorunda kaldığını belirtti.

Bayraktutar, çok geç de olsa güvence altına alınan başörtülü kızların eğitim hakkının, ODTÜ gibi ülkenin nadide bir üniversitesinde bazı marjinal gruplar tarafından engellenmeye çalışılmasının kabul edilebilir bir durum olmadığını ifade etti.

Bu ülkede herkesin eşit olduğunu ve kimsenın kılık kıyafetinden, inancının gereğini yerine getirmesinden dolayı aşağılanamayacağını, bu şekilde bir muameleye tabi tutulamayacağını vurgulayan Bayraktutar, bir üniversite öğrencisinin, binbir emekle üniversiteyi kazanan başka bir öğrenciye sırf başörtülü olmasından dolayı "seni burada görmek istemiyorum" deme hakkı olmadığının altını çizdi.

Bayraktutar, şunları kaydetti:

"Siz kim oluyorsunuz da bu hakkı kendinizde görüyorsunuz? Sesinizin çok çıkması haklı olduğunuzu mu gösteriyor sanıyorsunuz? Bu halk, aldıkları terbiye gereği sizin gibi çığırtkanlık yapmayan başörtülü kardeşlerimizin her zaman yanında olmuştur. Olmaya da devam edeceğiz. Üniversiteler herkesin kendini, yasalar çerçevesinde rahatça ifade edebildiği yerlerdir. İlim yuvası olması gereken üniversitelerimizde hala başkasının özgürlüğüne, inancına tahammül edemeyen insanların bulunması bizleri derinden üzmektedir. Bu olay insan haklarına, kadın haklarına, inanç özgürlüğüne, eğitim hakkına yapılan bir saldırıdır. İfade, inanç ve eğitim özgürlüğüne yapılan bu saldırıyı nefretle kınıyorum. Gerek ODTÜ yönetimini gerekse adli mercileri gerekli idari ve hukuki tedbirleri almaya ve yasal işlemleri başlatmaya davet ediyorum."

-"ODTÜ'de yaşanan zorbalığı kınıyoruz"

Eğitim-Bir-Sen Genel Başkan Vekili Ahmet Özer de yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye'de Gezi olaylarıyla başlatılan ve her fırsatta çıkarılmaya çalışılan kargaşa ve kaosa bilim yuvalarının alet edileceğine daha önce dikkat çekildiğini belirtti.

ODTÜ'de ortaya çıkan görüntünün toplumu kaygılandırdığını ifade eden Özer, Türkiye'nin bir hukuk devleti olduğunu, kamuyu yönetmek üzere emanet edilen görevleri kötüye kullananların da başkasının haklarına tecavüz etmeye çalışanların da suç işlediklerini kaydetti.

Eğitim ve öğrenim görme hakkı ile inanç, düşünce ve kanaat özgürlüğünün, gerek insan haklarına ilişkin uluslararası hukuk sözleşmelerinde gerekse anayasada temel hak olarak ifade edildiğini bildiren Özer, hiçkimsenin bu hakkı engelleme imtiyazının bulunmadığını vurguladı.

Özer, "Kamu kaynağını kullanan, 73 milyon insanın vergileriyle finanse edilen devlet üniversiteleri ne üniversite yöneticilerinin ne personelinin ne de öğrencilerinin malıdır. Kamu üniversiteleri halka aittir. Bu itibarla kimsenin kamu üniversitelerini kendi şahsi malı, ideolojisinin kurtarılmış bölgesi gibi görme ve davranma hakkı yoktur" ifadesini kullandı.

Eğitim-Bir-Sen Genel Başkan Vekili Özer, saldırıya maruz kalarak kayıt yaptırmaları engellenen, inançlarından ve kılık-kıyafetlerinden dolayı tartaklanan öğrencilere ve velilerine yasal haklarının kullanılması noktasında hukuki destek sağlamaya hazır olduklarını bildirdi. - Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel ODTÜ'de Başörtülü Öğrencilere Sözlü Saldırı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement