Organlarınızı Bağışlayın, Umudu Tükenenlerin Umudu Olun' - Son Dakika
Güncel

Organlarınızı Bağışlayın, Umudu Tükenenlerin Umudu Olun'

Organlarınızı Bağışlayın, Umudu Tükenenlerin Umudu Olun\'

İlker AKTAŞ/ SAMSUN,(DH) - SAMSUN Büyük Anadolu Hastanesi Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Ali Şimşek, "Organlarınızı bağışlayın, umudu tükenenlerin, umudu olun" dedi.

10.11.2014 12:59

İlker AKTAŞ/ SAMSUN,(DH) - SAMSUN Büyük Anadolu Hastanesi Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Ali Şimşek, "Organlarınızı bağışlayın, umudu tükenenlerin, umudu olun" dedi. Dr. Şimşek, "Organ bağışında bulunanların yakınları için başkasının bedeninde de olsa sevdiği kişinin kalbinin attığını bilmesi, ona hayata tutunması için ayrı bir güç ve huzur verecektir" diye konuştu.

Her yılın 3-9 Kasım günleri arası Organ Bağışı Haftası olarak kutlandığını belirten çocuk hastalıkları uzmanı Dr. Ali Şimşek, " Türkiye'de ve dünyada, organ ve doku nakli bekleyen hastaların sayısı her geçen gün artıyor" dedi. Dr. Şimşek, şunları söyledi:

"Tedavisi sadece organ ve doku nakli ile mümkün olan hastalıklar, tüm dünyada ve ülkemizde en önemli sağlık sorunlarının başında geliyor. Özellikle kalp ve karaciğer nakli bekleyen hastalar, uygun organ bulunamadığı için hayatlarını kısa süre içinde kaybediyorlar. Nakil yapılabilen organ ve dokular, böbrek, karaciğer, kalp, akciğer, pankreas ve ince bağırsak, kalp kapağı, kornea, kemik iliği ve deridir. İleri kalp, karaciğer ve böbrek yetmezliği olan hastalarda sağlıklı bir yaşam sadece organ nakli ile mümkündür. Diyaliz böbrek hastaları için yardımcı bir tedavi şeklidir. Ancak kalp, karaciğer hastalarının diyaliz gibi bir yardımcı tedavi olanakları da yoktur. Ülkemizde organ bağışları henüz istenilen seviyeye ulaşamamıştır. Bu nedenle organ bağışının yaygınlaştırılması gereklidir."

İslam dininin de dahil olmak üzere tüm büyük dinlerde organ bağışına aykırı bir durum olmadığını ifade eden Dr. Ali Şimşek, "Belki de kısa bir süre sonra hayata gözlerini yumacak, ümidini yitirmiş birinin yaşamının devamını sağlamak müthiş bir şey olsa gerek. Organ bağışında bulunanların yakınları için başkasının bedeninde de olsa sevdiği kişinin kalbinin attığını bilmesi ona hayata tutunması için ayrı bir güç ve huzur verecektir. İnsanoğlu ölümlüdür. Er veya geç her canlı gibi bunu tadacağız. Ancak tıptaki gelişmelerin sağladığı imkanlar sayesinde birçok insanın daha kaliteli ve uzun yaşaması mümkün. Organ bağışını çaresizce ve her geçen gün ölüme bir adım daha yaklaştığını bilerek bekleyen binlerce insanımız mevcut" dedi. Dr. Şimşek, şöyle devam etti:

"Maalesef bu binlerce organ bağışını bekleyen insanlar arasında biz veya çok sevdiğimiz annemiz, babamız, eşimiz, çocuğumuz veya başka bir yakınımız da olabilir. Kendimizin veya sevdiğimiz birinin her gün eridiğini, ölüme bir adım daha yaklaştığını çaresizce izlemek kadar korkunç bir şey olamaz. Bu insanların organ bağışıyla hayata tutunduğunu ve sağlığına kavuştuğunu düşünün. Bundan daha büyük mutluluk olabilir mi? Organ bağışını bekleyen insanlara bu mutluluğu çok görmeyelim. Kişinin hayatta iken, serbest iradesi ile tıbben yaşamı sona erdikten sonra doku ve organlarının başka hastaların tedavisi için kullanılmasına izin vermesidir. Vücutta görevini yerine getiremeyen bir organın yerine canlı veya kadavradan alınan yeni, sağlam bir organın cerrahi yöntemlerle nakledilmesi işlemidir."

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Organlarınızı Bağışlayın, Umudu Tükenenlerin Umudu Olun' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement