OAC Başbakanı Tiangaye Müslümanları Kınadı - Son Dakika
Güncel

OAC Başbakanı Tiangaye Müslümanları Kınadı

OAC Başbakanı Tiangaye Müslümanları Kınadı

OAC Başbakanı Tiangaye, Fransa'nın Hıristiyan milisleri desteklemeye devam etmesi halinde ülkeyi bölmekle tehdit eden, Müslüman temsilcileri kınadı.

23.12.2013 23:46  Güncelleme: 23:45

Orta Afrika Cumhuriyeti (OAC) Başbakanı Nicolas Tiangaye, Fransa'nın Hristiyan milisleri desteklemeye devam etmesi halinde ülkeyi bölme tehdidinde bulunan, Müslüman toplum temsilcilerini kınadı.

Tiangaye, bugün düzenlediği basın toplantısında "Bu şekildeki açıklamalardan çok kaygı duyuyoruz ve vatandaşlarımıza böyle bir şeyin olmasına izin vermeyeceğimizi söylemek isteriz" dedi.

Cumhurbaşkanı Michel Djotodia'nın siyasi rakiplerle diyaloğa girmeye kararlı olduğunu vurgulayan Tiangaye, "Hükümet olarak şu an yaşanan din temelli şiddeti sona erdirmeye kararlıyız. Birkaç unsur sorun yaratıyor diye ülkeyi bölmemiz gerekmez. Şiddeti tırmandıranların üstesinden geleceğiz" diye konuştu.

Eski OAC Turizm Bakanı ve Adalet İçin Orta Afrika Kurtarıcıları Hareketi'nin lideri Abakar Sabone, dün düzenlediği basın toplantısında, Fransa'nın Hristiyan Anti Balaka milislerine desteğe bir hafta içinde son vermemesi halinde Fransızlara karşı eylemler başlatarak ülkeyi Müslüman kuzey ve Hristiyan güney olarak ikiye bölecekleri tehdidinde de bulunmuştu.

Eski Seleka savaşçılarının iki askeri temsilcisiyle Müslüman toplumunun iki lideri de Sabone'nin iki yanında yer alarak söz konusu açıklamaya destek vermişlerdi.

-"Anti Balaka ciddi bir suç işliyor"-

Basın toplantısında Hristiyan milisleri de eleştiren Tiangaye ve "Anti Balaka milislerini ciddi bir suç işlediğini ve Fransız askerlerinin Hristiyan milisleri silahsızlandırması gerektiğini vurguladı. Tiangaye, "Fransız ve Afrika Birliği barış koruma gücünden Anti Balaka milisleriyle birlik olmalarını değil onları silahsızlandırmalarını istiyoruz" dedi.

İnsan Hakları İzleme Örgütünün 19 Aralık'taki raporunda, Hristiyan milisler, yerel Müslüman gruplara yönelik kanlı eylemler düzenleyerek yüzlerce Müslümanı öldürmek ve evlerini ve camilerini yakmakla suçlanmıştı.

AA'ya geçen hafta konuşan pek çok Müslüman bölge sakini, Fransız askerlerini, sadece çoğu Müslümanların oluşturduğu belirtilen Seleka savaşçılarını silahsızlandırmaya çalışmakla suçlamıştı.

OAC Güvenlikten Sorumlu Devlet Bakanı Orgeneral Muhammed Nureddin Adem da AA'ya verdiği özel demeçte Fransız askerlerini Hristiyan milisleri silahlandırmakla itham etmişti. - Bangui

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel OAC Başbakanı Tiangaye Müslümanları Kınadı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement