Oyuncular Sendikası Genel Başkanı Alabora Açıklaması - Son Dakika
Güncel

Oyuncular Sendikası Genel Başkanı Alabora Açıklaması

Oyuncular Sendikası Genel Başkanı Alabora Açıklaması

Sahne, Perde, Ekran, Mikrofon Oyuncuları Sendikası (Oyuncular Sendikası) Genel Başkanı Memet Ali Alabora, kamuoyunda, Sendikalar Yasası olarak bilinen Toplu İş İlişkileri Yasa Tasarısı'nın ILO'nun 98 ve 87...

12.10.2012 09:15

Sahne, Perde, Ekran, Mikrofon Oyuncuları Sendikası (Oyuncular Sendikası) Genel Başkanı Memet Ali Alabora, kamuoyunda, Sendikalar Yasası olarak bilinen Toplu İş İlişkileri Yasa Tasarısı'nın ILO'nun 98 ve 87. maddelerine aykırı maddeler içerdiğini, yasayla iş koluna getirilen yüzde 1 barajının ise örgütlenmenin önünü kestiğini savunarak, "İş kolumuzda 2,5 milyon insan çalışıyor. Yüzde 1'lik barajla bu 25 bin eder. 25 bin oyuncu yok Türkiye'de" dedi.

49. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali'ne katılmak üzere Antalya'ya gelen Memet Ali Alabora, gazetecilere yaptığı açıklamada, bu sene oyuncuların artık çalıştıkları işlerde yapımcıları tarafından sigortalanmaya başlandığının, 1995 öncesinde işleri olan oyuncuların telif haklarını alabilmelerinin yolunda adımların atıldığının görüleceğini kaydetti.

Sendika olarak aralıksız iki yıldır çalıştıklarını belirten Alabora, yapılan çalışmaların bu yıl meyve vermeye başlayacağını ifade etti. Dizi sürelerinin uzunluğu ve oyuncuların sigortalılığı gibi konuların artık somut olarak da tartışılmaya başladığına dikkati çeken Alabora, yapımcı firmalarla oyuncular arasındaki ilişkinin işçi-işveren ilişkisine dönmesini sağlamaya çalıştıklarına değindi.

Sendikal anlamda, oyuncuların işvereninin yapımcılar olduğuna işaret eden Memet Ali Alabora, "Ama bu süreçte kanallar da olmalıdır. Bu süreci birlikte konuşup, dünyaya açılmış televizyon sektöründeki büyümeyi, uluslararası alanda ciddi başarılar elde eden, oralara ihraç edilen bu sektörü emekten yana da iyi ve dünya çapında bir sektör yapmak için hep birlikte çalışmamız lazım. Kanal, yapımcı, oyuncu, teknik ekip, senarist, yönetmen, birlikte hareket etmek lazım" dedi.

Memet Ali Alabora, dizi sürelerinin kısalıp kısalmayacağına yönelik soruya, şu yanıtı verdi:

"Dizi sürelerinin kısalıp kısalmaması mesele değil. Siz 120 dakika dizi yapmayı tercih edebilirsiniz. Önemli olan çalışma sürelerinin kısa olup olmamasıdır. 6 ay stok çekersiniz, bölümlerinizi stoklarsınız, 3 ekip çalışırsınız, onların 8 saat çalışmasını sağlarsınız. Mesele dizinin uzunluğu değil, mesai saatinin uzunluğu ya da İş Kanunu'na uymamasıdır. Bu yıl setlerde iş güvenliğinin sağlanması için Sinema Emekçileri Sendikası (Sine-Sen) ile ortak proje yürütüyoruz. Setlerde iş güvenliği ve iş sağlığının sağlanabilmesi için bütün tarafların katılımıyla bir kılavuz hazırlamak istiyoruz. Bunu Selin Erdem'in anısına hazırlamak istiyoruz. Sine-Sen ile yürüterek bu kılavuzun alanımızda iş güvenliği alanında uygulanabilir bir şey olmasını istiyoruz."

-Yüzde 1 iş kolu barajını geçmek için 25 bin oyuncu lazım-

Memet Ali Alabora, sendikalarının şu anda bin üyesi olduğunu, yayında olan 820 dizinin 250'sinin sendikalı olduğunu kaydetti. Sendikalılıkta örgütlülüğün sadece üye kaydıyla olmadığını vurgulayan Alabora, birlikte hareket etme iradesini sağlamak için buna yönelik çalışmalar yaptıklarını anlattı.

Alabora, Toplu İş İlişkileri Yasa Tasarısı'nın oyuncuları nasıl etkileyeceğine yönelik soruya da "Sendikalar Yasası, aslında çok da yenilik getiren bir yasa değil. İçinde kolaylaştırıcı maddeler var, ama ILO'nun 98 ve 87. maddelerine aykırı maddeler içeriyor. Yine her çeşit örgütlenmenin tanınmadığı, içinde barajların olduğu, toplu sözleşme hakkının fevkalade zor olduğu, 1980 Anayasası'nı değiştirmeye çalışan bir ülkede 1980 Anayasası ile gelen bütün sendikal kısıtlamaları sürdürmeye devam eden bir yasa taslağı" diye konuştu.

Tasarıyla toplu iş sözleşmesi yapabilmek için iş koluna getirilen yüzde 1'lik barajın hatırlatılması üzerine Alabora, şunları söyledi:

"Yüzde 1 barajı bizim için söz konusu, ama biz 17. iş kolundayız. Bizim iş kolumuz 9. iş kolu olacak. İş kolumuzda 2,5 milyon insan çalışıyor. Yüzde 1'lik barajla bu 25 bin eder. 25 bin oyuncu yok Türkiye'de. Dolayısıyla mesleklerin ayrıca örgütlenebilmesi ve iş kollarının örgütlenebilmesinin ya da federasyonların önünün açılması, meslek sendikalarının önünün açılması lazım ki oyuncuları örgütleyebilelim ya da bizim sektörümüz güzel sanatlar iş kolu olarak ayrı bir iş kolu olmalı biz de burada federasyon yapabilmeliyiz ki Sine-Sen, Müzik-Sen ile federasyon olalım ve toplu sözleme hakkını elde edelim. Bizim gibi mesleklerin bizim gibi çalışanların toplu iş sözleşmesi yapmaları zorlaştırılır hale geliyor."

Muhabir: Güç Gönel

Yayıncı: Tuncer Çetinkaya - ANTALYA

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Oyuncular Sendikası Genel Başkanı Alabora Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement