(Özel Haber) - Son Dakika
Güncel

(Özel Haber)

(Özel Haber)

Afyonkarahisar Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hüseyin Arap, Afyonkarahisar'da bu yıl yaklaşık 3 milyon dekar alanda arpa ve buğday ekildiğini, 750 bin dekar alanın zarar gördüğün yangınların ise ürün rekoltelerini fazla etkilemeyeceğini...

28.06.2013 17:14

Afyonkarahisar Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hüseyin Arap, Afyonkarahisar'da bu yıl yaklaşık 3 milyon dekar alanda arpa ve buğday ekildiğini, 750 bin dekar alanın zarar gördüğün yangınların ise ürün rekoltelerini fazla etkilemeyeceğini belirtti.

2013 yılında Afyonkarahisar'da 2012 yılına göre arpa ve buğday noktasında ekili alan miktarlarında yüzde 40'lara varan artışlar olduğunu söyleyen Arap, ürün veriminin ise son yapılan hesaplamalara göre yüzde 10 seviyelerinde olduğunu dile getirdi. Ürün rekoltesinde gerek ekili alan miktarlarının fazlalaşması, gerekse de iklimden dolayı çiftçileri sevindirecek bir artış yaşandığına dikkat çeken Afyonkarahisar Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hüseyin Arap, "Afyonkarahisar'daki çiftçilerimizin bu sene, geçen seneye göre daha şanslı olduklarını söyleyebiliriz. Nedenine gelince ise en başta ekili alan miktarlarında 2013 yılında önemli miktarlarda artış yaşandı. Bu sene kentimizde 1 milyon 727 bin dekar alanda buğday, 1 milyon 203 bin dekar alanda ise arpa ekimi yapıldı. Şuanda bu ürünlerden verim beklentilerimiz ise normalin yüzde 10 üzerinde. İnşallah iklim şartlarının da iyi gitmesi ile ürünlerde ki verim oranımız yükselir ve çiftçilerimizin daha fazla yüzleri güler" dedi.

YANGINLARIN NEDENİ TİTİZLİLİKLE ARAŞTIRILIYOR

Kent genelinde yaşanan ekili alan yangınları hakkında da açıklamalarda bulunan Afyonkarahisar Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hüseyin Arap, yangınların çiftçiler ile birlikte kendileri için büyük talihsizlik olduğunu vurguladı. Kente genelinde 4 bölgede bir hafta içerisinde çıkan yangınlarda yaklaşık 750 bin dekarlık bir ekili alanın zarar gördüğünü belirten Arap, yangınların çıkış nedeni ile ilgili müdürlüğün diğer kamu kurumları ile birlikte titiz bir çalışma yürüttüğünü söyledi. Meydana gelen yangınların biçerdöverlerden kaynaklanıp, kaynaklanmadığı konusunda da gerekli çalışmaları yürüttüklerini anlatan Arap, şöyle konuştu:

"Bu yangınların çıktığı alanlardaki tarlalarda taşın çok olduğunu görüyoruz. Biçerdöverde kırım yaptığı esnada bu taşlara denk gelmiş ve kıvılcımla yangın çıkmış olabilir. Tabii bunlar bir varsayım, henüz kesin bir şey yok. Bu konuyu da müdürlüğümüzde görevli personellerimiz dikkatli bir şekilde inceliyor. Temennimiz bir daha böyle yangınların bir daha çıkmaması."

Meydana gelen yangınların ardında tarım sigortası ve özel sigortası bulunan çiftçilerin zararlarının karşılanacağını da söyleyen Arap, ayrıca yangınların bu seneki ürün rekoltesini de önemli oranda etkilemeyeceğini düşündüklerini sözlerine ekledi. - AFYONKARAHİSAR

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel (Özel Haber) - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement