Özel Haber) Bulgurcuzade Mehmet Efendi'nin Tarihi Evini Suriye'den Görmeye Geldi - Son Dakika
Güncel

Özel Haber) Bulgurcuzade Mehmet Efendi'nin Tarihi Evini Suriye'den Görmeye Geldi

Özel Haber) Bulgurcuzade Mehmet Efendi\'nin Tarihi Evini Suriye\'den Görmeye Geldi

Suriye’de öğretim üyesi olan Hasan Müslüm, tarih kitaplarından okuduğu Bulgurcuzade Mehmet Efendi'nin yaptırdığı konağı görmek için Malatya’ya geldi.

18.01.2014 10:13

Suriye'de öğretim üyesi olan Hasan Müslüm, tarih kitaplarından okuduğu Bulgurcuzade Mehmet Efendi'nin yaptırdığı konağı görmek için Malatya'ya geldi.

Suriye Halep Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Osmanlı Hat Sanatları öğretim üyesi, Türkmen kökenli Hasan Müslüm, Osmanlı eserlerini araştırırken, Malatya'da Bulgurcuzade Mehmet Efendi'nin yaptırdığı konağı okudu ve merak etti.

Merakını gidermek için Malatya'ya gelen ve Bulgurcuzade Mehmet Efendi'nin yaptırdığı konağı bulan Hasan Müslüm, tarihi evi görünce hayran kaldı. "Osmanlı evleri hep örnek alınmalı" diyen Müslüm, "Bulgurcuzade Mehmet Efendi'nin alim bir insan olduğunu duymuştuk. Güzel eserlerine baktık, inceledik. Osmanlı zamanından kalan eski evi olduğunu okuduk. Malatya'ya gelerek, torunlarını ziyaret ettim ve tarihi evi ziyaret ettim. Burada insan kendisini Osmanlı sarayında hissediyor" şeklinde konuştu.

Bulgurcuzade Mehmet Efendi'nin torunu Murat Gümüş ise, "Suriye Halep Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Osmanlı Hat Sanatları öğretim üyesi hocamız, kitaplardan dedemi ve bu tarihi evi okumuş. Bizleri ziyaret ettiler. Osmanlıca ve Arapçayı bilmeleri ve okumaları nedeniyle tarihimizi araştırmışlar. Dedem Bulgurcuzade Mehmet Efendi'nin icazet, müderrislik belgeleri ve diplomalarını okudular. Söğütlü Camii altındaki medresede öğretmenlik yapan dedemin Bağdat, Mısır ve Suriye'den talebeleri gelir derlerdi. Burada ilim irfan çalıştıkları söylenir" ifadelerini kullandı.

Bulgurcuzade Mehmet Efendi'nin yaptırdığı konağı, Tarihi Malatya Evi, Nostalji Restaurant-Cafe olarak hizmete açmalarının sebebinin geçmiş ile gelecek arasında köprü görevi yapmak olduğuna dikkat çeken Murat Gümüş, "Malatya'mızın tarihi ve kültürüne uygun konseptimizle kentimizi, hemşehrilerimize ve misafirlerimize en iyi şekilde anlatmak, ulusal hijyen ve hizmet kalitemizle güler yüzlü olmak ana düsturumuzdur" dedi.

"Tarihi Malatya Evi" Bulgurcuzade Mehmet Efendi tarafından 1840 yılında yapılmış. Konak, tipik "Malatya Evi" özellikleri taşımakta. Konağın; avlusu, eyvanı ve on odası bulunmaktadır. Konak ahşap dolgu olarak yapılmış. Bu konağı 1999 yılında Bulgurcuzade Mehmet Efendi'nin torunları Bülent ve Murat Gümüş kardeşler restore ederek Malatyalıların hizmetine açmışlar. Tarihi Malatya Evi'nin, kent sakinlerinin yanı sıra, Malatya'yı ziyaret eden yerli ve yabancı turistlerin de uğrak yeri olarak hizmet vermeye devam ettiği kaydedildi. - MALATYA

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Özel Haber) Bulgurcuzade Mehmet Efendi'nin Tarihi Evini Suriye'den Görmeye Geldi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement