Paralel Yapı"Nın Telefon Dinleme İddiası - Son Dakika
Güncel

Paralel Yapı"Nın Telefon Dinleme İddiası

Paralel Yapı"Nın Telefon Dinleme İddiası

İHH Yönetim Kurulu Üyesi ve Hukuk Kurulu Başkanı Sönmez: "Her kim devletin araçlarını, imkanlarını ve yetkilerini kullanarak hangi görüşte olursa olsun kişi ve kuruluşlar hakkında böyle bir hukuksuzluğa yeltenmişse mutlaka ve mutlaka cezalandırılmalı" Yazar İslamoğlu: "Hem dinleme emrini hem de dinlemeyi.

24.02.2014 14:20

İnsan Hak ve Hürriyetleri (İHH) İnsani Yardım Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi ve Hukuk Kurulu Başkanı Avukat Gülden Sönmez, "paralel yapı"nın telefon dinleme iddialarına ilişkin, "Her kim devletin araçlarını, imkanların ve yetkilerini kullanarak hangi görüşte olursa olsun, kişi ve kuruluşlar hakkında böyle bir hukuksuzluğa yeltenmişse mutlaka ve mutlaka cezalandırılmalı" dedi.

Sönmez, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "paralel yapı"nın telefon dinleme iddialarına ilişkin haberlere göre, İHH'dan birçok kişi ile kendi adının da dinlenenler arasında yer aldığını, bu duruma şaşırmadıklarını belirtti.

İHH ile ilgili ilgili suç oluşturulmak istendiğini ancak bunun deşifre edildiğini savunan Sönmez, şunları kaydetti:

"Hem başbakanımız, hem yöneticilerimiz, hem de personelimizden oldukça fazla sayıda kişinin telefonu dinlenmiş durumda. Yapılan dinlemelerin tamamının usule aykırı bir şekilde gerçekleştiği bugün bariz bir şekilde ortaya çıkmış durumda. Mahkeme kararı sadece kanuni uygunluk olarak gözüküyor. Kanuna uydurulmuş ama hukuka uygun olmayan bir dinleme gerçekleştirilmiş. Bu kadar sayıda insanın aynı örgüt ve dosya üzerinden aynı kararla dinlenmiş olması, dinleme kayıtlarının deşifre edilmiş olması, bunların hukuka uygun olmadığını gösteriyor. Kanunu uydurulmuş, mevzuata uygun gibi gösterilmiş ama hukuka aykırı bir manzarayla karşı karşıyayız. Bu elde edilen kayıtların nerede ve nasıl kimlere verildiği, hangi amaçla kullanılacağı, bugüne kadar nerede kullanıldığı bilinmiyor. Bunların tamamı ciddi manada endişe verici."

Söz konusu dinlemeyle İHH yöneticilerinin ve personelinin haberleşme özgürlüklerinin ve özel hayatlarının gizliliğinin ihlal edildiğini bu nedenle her türlü hukuk yoluna baş vuracaklarını bildiren Sönmez, "Net bir şekilde deşifre oldu ki mevzuata uyun gösterilen işlemlerle hukuk, yargı, bürokrasi ve bütün işleyiş bir cendereye sokulmuş durumda. Her kim devletin araçlarını, imkanların ve yetkilerini kullanarak hangi görüşte olursa olsun kişi ve kuruluşlara hakkında böyle bir hukuksuzluğa yeltenmişse mutlaka ve mutlaka cezalandırılmalı" diye konuştu.

"Akabe Vakfı'nın şoföründen tutun sekreterine kadar herkes dinlenmiş"

Yazar Mustafa İslamoğlu da telefonlarının dinlediğini gazete haberinden öğrendiğini belirtti.

Telefonlarının dinlenildiğinden ciddi bir şekilde kuşkulandığını, oğlu dahil yakın çevresinden 20 kişinin dinlendiğini öğrendiklerini belirten İslamoğlu, "Hem dinleme emrini hem de dinlemeyi yapan polisleri mahkemeye vereceğim. Bu bir suç çünkü. Aynı zamanda bu bir günah, haram. Dinlemeleri yapanlara, peygamberi konsere getirmeyi öğretinceye kadar biraz Kur'an okumaya öğretselerdi" dedi.

Akabe Vakfı yönetiminin tamamının dinlendiğini vurgulayan İslamoğlu, "Vakıftaki şoförden, tutun sekretere kadar herkes dinlenmiş. Vakıf çevresinden 30 kişinin sadece cep telefonu değil, ev telefonları dinlenmiş. Akabe Vakfı tam anlamıyla merceğe alınmış" değerlendirmesinde bulundu.

İslamoğlu, kendisi ve ailesi adına, dinleme emrini veren savcı ve polisler hakkında suç duyurusunda bulunacağını, Akabe Vakfı yöneticilerinin de dinlemeyi yapanlar hakkında hukuki girişimlere başlayacağını aktardı.

"Olayı devlet meselesi gibi görüyorum"

Gazeteci İsmail Küçükkaya, "paralel yapı"nın telefon dinleme iddialarıyla ilgili olarak, "Dinlemelerin yasal olup olmadığından emin değilim ama hukuki olmadığından adım kadar eminim" dedi.

Küçükkaya, devlet içinde bir iktidar savaşının olduğunu savunarak, şu ifadeleri kullandı:

"Telefonlarımın dinlendiğine hiçbir şekilde şaşırmadım. Ama üzüldüm, tepkiliyim. Olup bitenleri bir kişisel bir mesele gibi algılamıyorum. Olayı devlet meselesi gibi görüyorum. Dinlemelerin yasal olup olmadığından emin değilim ama hukuki olmadığından adım kadar eminim. Bir hukuk dışı, yetki aşımı ve güç istismarı var. Bazıları şantaj gibi görüyor. Ben, böyle değerlendirmiyorum. O listedeki hiç kimsenin de şantaja boyun eğeceğine inanmıyorum. Ama neden oldu sorusuna kendi kendime şöyle yanıtlıyorum: 'Bu yaşananlar neden oldu? Bu devlet içindeki kavgada, bilgi, istihbarat ve ilişkileri, ilişki takibi için böyle bir tezgah kurulduğunu düşünüyorum'."

Olayla ilgili şuç duyurusunda bulunup bulunmayacağı sorusuna Küçükkaya, "Önce olaya bir bakmak istiyorum. Olay tamamen illegal ise farklı, yasal ise farklı bir tavrım olur. Ama hukuki olmadığından eminim. Ne yapacağıma gelişmelere bakarak karar vereceğim" yanıtını verdi. - İstanbul

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Paralel Yapı'Nın Telefon Dinleme İddiası - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement