Sıcak ve Kuru Havalarda Burun Kanamalarına Dikkat - Son Dakika
Güncel

Sıcak ve Kuru Havalarda Burun Kanamalarına Dikkat

Sıcak ve Kuru Havalarda Burun Kanamalarına Dikkat

Sağlık uzmanları, hava sıcaklıkları ile genleşen kılcal damarlarda kanama eğiliminin arttığını, nemi azaltan sigara ve klimaların da burun kanamalarını tetiklediğini kaydetti.

07.07.2012 12:53

Sağlık uzmanları, hava sıcaklıkları ile genleşen kılcal damarlarda kanama eğiliminin arttığını, nemi azaltan sigara ve klimaların da burun kanamalarını tetiklediğini kaydetti.

Kulak burun boğaz uzmanı ve operatör Dr. İrfan Aksoy; burnun karıştırılması, burun operasyonları, yabancı cisimler, enfeksiyon yani soğuk algınlığı, sinüzitler, alerjik nezle, kan sulandırıcı ilaç kullanımı, hipertansiyon, kan pıhtılaşma bozuklukları, burun kemiği eğrilikleri ve nadir de olsa tümörlerin burun kanamalarına sebep olabileceğini, havanın nem oranı ve sıcaklık atmosferik basınç değişikliklerinin burun kanamalarında etkili olduğunu ifade etti. Sıcak havalarda genleşen kılcal damarlarda kanama eğiliminin arttığını belirten Dr. Aksoy, sigara ve klimaların da burun kanamalarını provoke ettiğini vurguladı.

Burun kanamasının her yaş grubunda görülebildiğinin altını çizen Aksoy, kanamaların özellikle genç erişkinlerde sık tekrarlaması durumunda damarsal kökenli tümörlerin araştırılması gerektiğini vurguladı. Aksoy, burun kanamasının türlerini ise şöyle anlattı:

"Ön kanama, burun ön kısmından gelen kanamalardır. Ayakta duran ya da oturan kişide burun deliğinden akan kanama şeklinde kendini gösterir. Arka kanama, burun arkasından olan kanamadır, kanama genize doğrudur. Otururken veya ayakta dururken bile kanama boğaza doğru olur. Daha çok yaşlı kimselerde olur. Bu hasta grubu genellikle yüksek tansiyonu olan kişiler ya da travma geçirmiş kişilerdir. Burun kanamaları çocuk yaş grubunda genellikle ön kanama tipinde olmaktadır."

ALINACAK ÖNLEMLER

Aksoy, burun kanamalarına karşı önceden alınabilecek önlemler bulunduğunu da ifade etti. Yaz sıcaklarında sıvı kaybını telafi edilmesi için bol su tüketilmesi gerektiğini belirten Aksoy, "Burun nemlendirici krem jel veya spreyler, biri yatmadan önce olmak üzere günde üç kez kullanılabilir. Sıvı kaybımızı telafi etmek için hidrasyona, vücudun su ihtiyacına dikkat etmeliyiz. Ortalama günlük 6-8 bardak su içmeliyiz" diye konuştu.

KANAMA ANINDA YAPILABİLECEKLER

Kanama anında panik yapılmaması ve korkulmaması gerektiğini hatırlatan Aksoy, "Burnunuzun içindeki pıhtıları suyla hafif sümkürerek temizleyin. Oturun veya başınız kalp seviyesinden yukarıda olmak üzere uzanın. Asla geriye doğru yatmayın. Burnunuzun ucunu başparmak ve işaret parmağınızla adeta bir mandal sıkar gibi sıkın, 5 dakika bekleyin. Saat tutun ve 5 dakika olmasına dikkat edin. Pamuktan küçük rulo yaparak eğer varsa burun dekonjestan damlasıyla ıslatarak burun uç kısmına yerleştirin ve birkaç dakika daha sıkmaya devam edin. Burun kanatlarınıza bir bez içinde buz tatbik edin veya varsa cold pack dediğimiz özel malzemeyi buzdolabında soğutup koyabilirsiniz. Bu malzeme eczanelerde vardır, evde bulunması faydalıdır" diyerek kanama anında yapılabilecekleri anlattı.

Tüm yapılanlara rağmen kanamanın durdurulamaması halinde en yakın sağlık kuruluşunun acil servisine başvurulmasını isteyen Aksoy, burnun tekrar kanamasını önlemek için alınabilecek tedbirleri ise şöyle anlattı:

"Sümkürmemeye dikkat edin. Öne eğilerek iş yapmayın. Yerden ağır bir şey kaldırmak veya buna benzer zorlayıcı hareketler yapmayın. Yattığınızda başınızın kalp seviyesinden yüksekte olmasına dikkat edin. Çift yastık kullanabilirsiniz. Günün sıcak saatlerinde güneşte fazla kalmamaya dikkat edin. Burun kanamaları gerekli muayene, görüntüleme ve kan testleriyle araştırılmalı ve ihmal edilmemelidir." - ZONGULDAK

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Sıcak ve Kuru Havalarda Burun Kanamalarına Dikkat - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement