Sırbistan'da Kaldırılan Arnavut Anıtı - Son Dakika
Güncel

Sırbistan'da Kaldırılan Arnavut Anıtı

Sırbistan\'da Kaldırılan Arnavut Anıtı

Sırbistan'ın güneyindeki Preşeva kentinde eski devlet başkanı Slobodan Miloşeviç'in iktidarda bulunduğu 1990'lı yıllarda yerel güvenlik güçlerine direndikleri için öldürülen Arnavutlar anısına belediye binası önüne dikilen anıtın Sırp...

21.01.2013 14:25

Sırbistan'ın güneyindeki Preşeva kentinde eski devlet başkanı Slobodan Miloşeviç'in iktidarda bulunduğu 1990'lı yıllarda yerel güvenlik güçlerine direndikleri için öldürülen Arnavutlar anısına belediye binası önüne dikilen anıtın Sırp yetkililerce kaldırılması, kentteki Arnavutlar tarafından protesto edildi.

Kosova, Sırbistan ve Makedonya sınırının kesiştiği bölgede yer alan ve çoğunlukla Arnavut nüfusun yaşadığı Preşevo'da düzenlenen protestolara Preşevo, Buyanovats ve Medveca'dan binlerce Arnavut katıldı. Protestolar, dün Sırbistan jandarma birliklerince kaldırılan anıtın dikili olduğu Preşevo Belediyesi'nin önünde yapıldı.

Üzerinde "Ayrımcılığa son", "Mücadelecilerimizin kanına dokunmayın", "Anıta dokunmayın" yazılı pankartlar taşıyan her yaştan Arnavut, bir an önce anıtın eski yerine yeniden dikilmesini istedi.

Sırbistan Meclisi'ndeki tek Arnavut milletvekili Rıza Halimi de Sırbistan hükümetini sorunları kaba kuvvetle çözmeye devam ettiği gerekçesiyle kınadı.

Preşevo Belediye Başkanı Ragmi Mustafa, Preşevo Belediye Meclis Başkanı Skender Destani ve Buyanovats Belediye Başkanı Nagip Arifi'nin ortak bildirisinde de Sırbistan hükümetinin anıtı kaldırma kararıyla bir kez daha "Preşevo Vadisi'ndeki Arnavutları istemediklerini" gösterdikleri belirtildi.

- Arnavutluk, anıtın kaldırılmasını kınadı-

Arnavutluk Başbakanlığı ve Dışişleri Bakanlığı da yaptıkları yazılı açıklamalarla Preşevo'daki anıtın Sırp yetkililer tarafından kaldırılmasını kınadı.

Başbakanlıktan yapılan açıklamada, uğruna anıt dikilen Arnavut şehitlerinin Slobodan Miloşeviç rejimine karşı verilen mücadelede hayatlarını kaybettikleri hatırladıldı, anıtın kaldırılmasının Miloşeviç'in Arnavut karşıtlığı mirasının halen canlı olduğu anlamını taşıdığı vurgulandı.

Arnavutluk hükümetinin, Preşevo'daki Arnavutların insani ve ulusal haklarını her zaman desteklediği ifade edilen açıklamada, bölgedeki mevcut Arnavut korkusuna son verilmesi için uluslararası kurumlara çağrı yapıldı.

Arnavutluk Dışişleri Bakanlığı açıklamasında da Preşevo'daki gelişmelerin dikkatle izlendiği belirtildi. Anıtın Sırp yetkililer tarafından kaldırılmasının, Sırbistan'ın güneyde yaşayan Arnavut azınlığa karşı Belgrad tarafından uygulanan gözden düşürme politikasının bir ifadesi olduğu vurgulanan açıklamada, "Bakanlığımız, bu eylemi kınıyor ve uluslararası topluma bölgedeki Arnavut azınlığın haklarının savunulması anlamında ilgi göstermesi çağrısında bulunmaktadır" ifadelerine yer verildi.

Dışişleri Bakanlığı ayrıca, Preşevo'da yaşayan Arnavutlar'a ve yerel yetkililere, provokasyonlara karşı temkinli olma çağrısında bulundu.

"Preşevo Vadisi" olarak bilinen ve Arnavut nüfusun yoğun olarak yaşadığı Sırbistan'ın güneyindeki bölgede, 1999-2001 arasında Sırbistan Silahlı Kuvvetleri ile silahlı Arnavut milliyetçiler arasında çatışmalar yaşanmıştı. Bölgedeki çatışmalar, uluslararası örgütlerin müdahalesi sonucu durdurulmuştu.

Arnavut yetkililer, çatışmalarda hayatını kaybedenler anısına belediye binası önüne 11 Ekim 2012 tarihinde anıt dikmişti. Anıta tepki gösteren Sırbistan yetkilileri, anıtın yerel yetkililer tarafından kaldırılmasını istemiş, aksi takdirde kendilerinin kaldıracağını açıklamıştı.

Eski Devlet Başkanı Slobodan Miloşeviç'in iktidarda bulunduğu 1990'lı yıllarda yerel güvenlik güçlerine direndikleri için öldürülen Arnavutlar anısına Preşevo Belediye önüne dikilen anıt, dün Sırp jandarma birlikleri tarafından kaldırılmıştı.

Muhabir: Murteza Sulooca - Kayhan Gül

Yayıncı: Serkan Fidan - PREŞEVO

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Sırbistan'da Kaldırılan Arnavut Anıtı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement