Sırbistan'daki Arnavut Askerleri Anıtı Tartışması - Son Dakika
Güncel

Sırbistan'daki Arnavut Askerleri Anıtı Tartışması

Sırbistan\'daki Arnavut Askerleri Anıtı Tartışması

Kosova Başbakanı Haşim Taçi, Sırbistan'ın güneyinde yer alan Preşeva kentinde eski Devlet Başkanı Slobodan Miloşeviç'in iktidarda bulunduğu 1990'lı yıllarda yerel güvenlik güçlerine direndikleri için öldürülen Arnavutlar anısına yapılan anıtın...

16.01.2013 13:24

Kosova Başbakanı Haşim Taçi, Sırbistan'ın güneyinde yer alan Preşeva kentinde eski Devlet Başkanı Slobodan Miloşeviç'in iktidarda bulunduğu 1990'lı yıllarda yerel güvenlik güçlerine direndikleri için öldürülen Arnavutlar anısına yapılan anıtın Sırp yetkililerce kaldırılmak istenmesine tepkili olan Arnavutların temsilcileriyle görüştü.

Haşim Taçi'nin, Preşeva kentinden gelen Arnavut temsilcilerle başkent Priştine'de yaptığı görüşmede, Preşeva Vadisi'nde yaşanan son gelişmelerin ele alındığını bildirildi.

Başbakan Taçi, görüşmenin ardından düzenlenen basın toplantısında, Sırbistan Başbakanı İvitsa Daçiç'le yarın Bürksel'de yapacağı görüşmede Preşeva'daki sorunu da gündeme getirmesinin istendiğini ifade etti. Taçi, "böyle bir girişimin Brüksel tarafından onaylanacağını düşünmediğini ve bunun başka bir ülkenin iç işlerine karışmak şeklinde de algılanabileceğini" anlattı.

Kosova ile Sırbistan arasındaki ilişkilerin normalleştirilmesinin iki ülke ve burada yaşayan tüm vatandaşların yararına olduğunu belirten Taçi,

"İlişkilerin düzelmesi her şeyden önce iki halkın yararınadır" dedi.

Haşim Taçi, bu yaklaşımın Kosova'da yaşayan Sırpların olduğu gibi Sırbistan'da, Preşeva Vadisi'nde yaşayan Arnavutların da daha iyi muamele görmesine yardımcı olacağını belirtti.

Sırbistan hükümetinin Preşeva'daki anıtın kaldırılmasına yönelik tavrı nedeniyle gerginleşen duruma da değinen Taçi, "Dünyada tüm demokratik ülkeler, tüm halkların kültürel ve tarihi mirasını korumakla yükümlüdür. Bu standardın, Kosova'da uygulandığı gibi Sırbistan tarafından da uygulanmasını bekliyoruz" dedi.

Kosova Başbakanı Haşim Taçi, tüm sorunların çözülmesi için diyalog yolunun seçilmesi gerektiğini vurguladı.

"Preşevo Vadisi" olarak bilinen ve Arnavut nüfusun yoğun yaşadığı Sırbistan'ın güneyindeki bölgede, 1999-2001 arasında Sırbistan Silahlı Kuvvetleri ile silahlı Arnavut milliyetçiler arasında çatışmalar yaşanmıştı. Bölgedeki çatışmalar, uluslararası örgütlerin müdahalesi sonucu durdurulmuştu. Arnavut yetkililer, çatışmalarda hayatını kaybedenler anısına belediye binası önüne 11 Ekim 2012 tarihinde anıt dikmişti. Anıta tepki gösteren Sırbistan yetkilileri, anıtın yerel yetkililer tarafından kaldırılmasını istemiş, aksi takdirde kendilerini yıkacağını açıklamıştı.

Muhabir: Arben Raşit - Zlatan Kapiç

Yayıncı: Serkan Fidan - PRİŞTİNE

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Sırbistan'daki Arnavut Askerleri Anıtı Tartışması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement