Sırbistan Dışişleri Bakanı İvan Mrkiç, Hırvatistan'da - Son Dakika
Güncel

Sırbistan Dışişleri Bakanı İvan Mrkiç, Hırvatistan'da

Sırbistan Dışişleri Bakanı İvan Mrkiç, Hırvatistan\'da

Sırbistan Dışişleri Bakanı İvan Mrkiç, Hırvatistan Dışişleri Bakanı Vesna Pusiç'le Zagreb'de bir araya geldi.

04.03.2013 18:10

Sırbistan Dışişleri Bakanı İvan Mrkiç, Hırvatistan Dışişleri Bakanı Vesna Pusiç'le Zagreb'de bir araya geldi.

Hırvatistan'ın başkenti Zagreb'deki Dışişleri Bakanlığı'nda bir araya gelen Mrkiç ve Pusiç, görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

Bakan Pusiç, Sırp mevkidaşı Mrkiç'le bugün yaptıkları görüşmenin, daha önceki görüşmelerin bir devamı olduğunu söyledi.

Bu görüşmelerin, iki ülkenin başbakanları Zoran Milanoviç ve İvitsa Daçiç'in Belgrad'da başlattıkları görüşmelerin bir devamı olduğunu da belirterek,

"Geçmişimizle ilgili konuları konuşmak bizim işimizdir. Bugüne dayalı olan konular, Hırvatistan'ın yakın zamanda Avrupa Birliği'ne girmesidir ve buna bağlı olarak ekonomik ilişkilerdir. Komşularımızla ilişkilerimiz bizim için çok önemlidir. Hırvatistan ve Sırbistan arasındaki açık sorunlarla ilgilenecek bir komisyon kurduk" diye konuştu.

Görüşmede, iki ülke bakanlarının altı ay süre ile devamlı olarak görüşmeler gerçekleştirmesi konusunda anlaştıklarını da belirten Pusiç, "Şu anda devam eden sınır ötesi bazı projelerle ilgili konuştuk. Avrupa fonları için KOBİ'lerle ilgili projelerden bahsettik. Hırvatistan'ın AB'ye girmesiyle birlikte sınır rejimiyle ilgili bazı kararlar aldık" dedi.

Pusiç, ayrıca Hırvatistan'ın Sırbistan'a Avrupa yolunda her zaman destek verdiğini, aynı zamanda Sırbistan'ın da AB'den müzakareler için tarih almasını istediğini söyledi.

Sırbistan Dışişleri Bakanı İvan Mrkiç ise Hırvat mevkidaşı Pusiç ile bugünkü görüşmeyle birlikte toplam dört kez bir araya geldiklerini belirterek, bugünkü toplantı ile de iki ülke arasındaki iş birliğinin temellerini daha da güçlendirdiklerini dile getirdi.

Hırvatistan'ı, yakın zamanda Avrupa Birliği'ne girecek olmasından dolayı tebrik ettiklerini ifade eden Mrkiç, "Umuyoruz, Hırvatistan Avrupa Birliği ailesinde tüm Balkanların çok iyi bir temsilcisi olacak" dedi.

Mrkiç, Hırvatistan'ın AB'ye girmesinin diğer ülkelerin de yolunu açtığını vurgulayan Mrkiç, Sırbistan'ın bu düzeye geleceğini umduğunu, ülkesinin de yılın ortalarında AB ile müzakerelere başlaması için tarih alacağını, bunu alabilmek için elinden geleni yapacağını söyledi.

Mrkiç, "Birbirimeze yardım etmek ve geleceğe doğru bakmamız çok önemlidir. Balkanlar'da iki ülke arasındaki ilişkilerde örnek olmak için daha çok çabalamak istiyoruz" diye konuştu.

-"Perişiç'in serbest bırakılmasından dolayı çok memnunum"-

Mrkiç, basın mensuplarının Eski Yugoslavya'da işlenen savaş suçları için Lahey'de kurulan Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin geçen yıl haklarında beraat kararı verdiği eski Hırvat generaller Gotovina ve Markaç'ın ardından geçtiğimiz hafta serbest bıraktığı eski Yugoslavya Ordusu (JNA) Genelkurmay Başkanı ve eski Sırp general Momçilo Perişiç'in serbest bırakılmasıyla ilgili soru üzerine,

"Serbest bırakılmalarla ilgili yapılan yorumlar alakasızdır. Ben şahsen Perişiç'in serbest bırakılmasından dolayı çok memnunum" şeklinde yanıt verdi.

Sırbistan ve Hırvatistan'ın 1990'lı yıllardaki savaş nedeniyle birbirlerine

"soykırım davası açıp açmayacakları" yönündeki soruyu da, "Bu davaların açılmaması için uğraşıyoruz, fakat bu konuda belli bir yol kat edilmeli" şeklinde yanıtladı.

Hırvatistan Dışişleri Bakanı Vesna Pusiç ise kendisine de yöneltilen aynı sorular üzerine, bugünkü görüşmede bu konuların konuşulmadığını söyledi.

Bu arada, Hollanda'nın Lahey kentindeki Uluslararası Ceza Mahkemesi, "savaş suçu ve insanlığa karşı suç işlemekten" yargılanan, daha önce 24 yıl hapis cezasına çarptırılan eski Hırvat generaller Ante Gotovina ile 18 yıla mahkum olan Mladen Markaç'ı, 16 Kasım 2012 tarihinde serbest bırakmıştı. Aynı mahkeme geçen hafta ise, eski Sırbistan Devlet Başkanı Slobodan Miloşeviç'in en önemli adamlarından biri olarak bilinen ve 1993-1998 yılları arasında Genelkurmay Başkanı olarak görev yapan ve daha önce 27 yıl hapis cezasına çarptırılan 69 yaşındaki Momçilo Perişiç hakkında beraat kararı vermişti.

Muhabir: Filip Mursel Begoviç - Kemal Zorlak

Yayıncı: Ömer Çetres - ZAGREB

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Sırbistan Dışişleri Bakanı İvan Mrkiç, Hırvatistan'da - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement