Şırnak'da 140 Kişi Organ Bağışında Bulundu - Son Dakika
Güncel

Şırnak'da 140 Kişi Organ Bağışında Bulundu

Şırnak\'da 140 Kişi Organ Bağışında Bulundu

Şırnak Valisi İpek: "Sağlık çalışanlarının bu kadar bilinçli ve hevesli olmaları, bu ülkede sağlık hizmetlerinin çok daha ileri gideceğine bizleri inandırıyor ve umut veriyor" Organları ba...

07.11.2013 18:01

Şırnak'ta Organ Bağışı Haftası dolayısıyla 140 kişinin organ bağışında bulunulduğu bildirildi.

Sağlık Bakanlığı koordinesinde Şırnak ve Diyarbakır Organ Nakli Bölge Koordinasyon Merkezi işbirliği ile bir hayatta siz armağan edin sloganıyla Şehri Nuh Otel'de panel düzenlendi.

Panelde konuşan Vali Hasan İpek, Şırnak'ın diğer illerle kıyaslandığında sağlık hizmetleri konusunda iyi bir konumda olduğunu söyledi.

Sağlık hizmetleri konusunda kentte hiçbir şikayetle karşılaşmadığını kaydeden İpek, sağlık çalışanlarının güler yüzü ve devletin sağladığı hastane, aile sağlık merkezleri sayesinde, bu hizmetlerin eski günlerle kıyaslanmayacak derecede iyi olduğunu belirtti.

İpek, "Sağlık çalışanlarının bu kadar bilinçli ve hevesli olmaları, bu ülkede sağlık hizmetlerinin çok daha ileri gideceğine bizleri inandırıyor ve umut veriyor" dedi.

İl Sağlık Müdürü Ahmet Barış ise Türkiye'nin, sağlık alanında yaptığı reformlarla, son yıllarda adını dünyada sıkça duyuran bir konuma geldiğini belirterek, organ nakli konusunda iyi bir konuma olduklarını ifade etti.

Organ Bağışı Haftası dolayısıyla yapılan çalışmalarda 140 vatandaşın organ bağışında bulunduğunu kaydeden Barış, şöyle konuştu:

"Toplan nakil sayısına baktığımız zaman Türkiye dünyada ilk 3-4 ülke arasında yer alıyor. Ancak kadavradan yapılan nakillerde ise ülkemiz gelişmiş ülkeler arasında son sıralarda yer alıyor. Kadavrada yapılan nakillerde oldukça geri olmamıza rağmen canlı yapılan dönerlerin sayısı fazla olduğundan dolayı bu sayımız yüksek çıkmaktadır. Son on yıldaki rakamlara baktığımız zaman kadavradan 6 bin 800 civarında, canlıdan ise 17 bin 240 civarında bir organ nakli yapılmış. Şırnak'ta bu güne kadar kadavradan nakil yapılan veri sayısı bir kişi. Bunun dışında hayata iken organ naklini bağışlayan kişi sayısı bu güne kadar 5 kişiydi. Bu hafta ilimizin kent merkezinde stantlar açtık. Halkımızla buluştuk halkımıza anlattık bu konuyu. Son 4 gün içerisinde Şırnak'ta tam 140 vatandaşımız organ bağışında bulundu. Bu Şırnak için yetersiz ama geçmişle kıyasladığımız zaman güzel bir rakam."

İdil ilçesinde okuldan eve dönerken trafik kazasında ağır yaralanan, beyin ölümü gerçekleşen ve 3 kişiye organlarıyla hayat veren Gurbet Yavuz'un babası Şükrü Yavuz da kızının organlarını bağışladığı için pişman olmadığını söyledi.

Yavuz, "Şırnak'ta ilk organ bağışını kızım aracılığıyla biz yaptık. Hiç pişman değiliz. Bu Allah içindir. Menfaat için değildir. Herkes böyle olmalı. Bu organlar toprak olacağına can olsun. İhtiyacı olanlar için böyle daha iyi olur" dedi.

Daha sonra Vali İpek, Yavuz'a örnek davranışı nedeniyle plaket verdi. - Şırnak

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Şırnak'da 140 Kişi Organ Bağışında Bulundu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement