Şöhreti ve Değeri Artan Malaklılar Hırsızların Hedefi Oldu - Son Dakika
Güncel

Şöhreti ve Değeri Artan Malaklılar Hırsızların Hedefi Oldu

Şöhreti ve Değeri Artan Malaklılar Hırsızların Hedefi Oldu

Son yıllarda tanıtımının yapılmasıyla değeri her geçen gün artan Aksaray malaklısı cinsi köpekler, hırsızların da hedefi haline geldi.

26.04.2014 11:48  Güncelleme: 11:44

ÖZKAN BEYER - Son yıllarda tanıtımının yapılmasıyla değeri giderek artan Aksaray malaklıları, hırsızların hedefi haline geldi.

Türkiye'nin birçok yerinden hayvan severlerin yoğun ilgi gösterdiği malaklıların fiyatının yükselmesi, Anadolu aslanı olarak da bilinen bu köpekler için güvenlik sorununu beraberinde getirdi.

Bin liradan başlayıp, özelliklerine göre 60 bin liraya kadar alıcı bulan malaklılar, hırsızların hedefi oldu. Aksaray'da bir yıl içerisinde 100'e yakın malaklı çalınırken, bunlardan sadece yüzde 10'una ulaşılabildi. Malaklı sahipleri, hırsızların hedefi haline gelen köpeklerinin korunması için yetkililerden yardım bekliyor.

Aksaray Malaklısı Irkları Geliştirme Derneği (AKMİD) Başkanı Muammer Tıpırdamaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Aksaray'da yaklaşık 100 hayvan severin malaklı cinsi köpek yetiştirdiğini söyledi.

Aksaray malaklısının yetiştirilme şekline göre bazı özellikler taşıdığını belirten Tıpırdamaz, "Malaklı, insan görmeden yetiştiriliyorsa, insanlara karşı sert ve agresif olur. Daha çok çoban köpeği özelliği gösterir. Malaklılar, bu yüzden çok değerlidir. Bu köpeklerin muhteşem bir görüntüsü var" diye konuştu.

-Bin lira eden köpeğe 10 bin lira veriliyor

Tıpırdamaz, Aksaray malaklısının son yıllardaki tanıtımlarla daha fazla ilgi görmeye başladığını belirterek, "Bundan 10 yıl öncesine kadar bir malaklı yavrusunu 200-300 liraya satamazdık. Şimdi 3 aylık bir yavruyu, bin lira ile 3 bin lira arasında satabiliyoruz. Bu köpeklerin fiyatlarını bizler yükseltmiş değiliz. Vatandaşlar talep ediyor. Malaklı sahibi, bin lira eden köpeğine 10 bin lira verilince hemen satıyor" dedi.

"Malaklıyı zinciriyle çalıyorlar"

İlde köpek hırsızlığının arttığını aktaran Tıpırdamaz, şunları kaydetti:

"Aksaray'da bir yıl içerisinde çalınan malaklı sayısı 100'ün üzerinde. 70-80 civarında hırsızlık vakası oldu.  Bunlardan sadece 10 tanesini bulduk. Bu köpekleri nasıl çalıyorlar bilemiyorum. 'Adam yer' dediğimiz malaklıyı zinciriyle çalıyorlar. Çalınan köpeklere ilişkin araştırmalar yapıyoruz ama bulamıyoruz. Bunlar nereye gidiyor, kimler besliyor, ne oluyor, bilemiyoruz. Hırsızlara karşı önlem alınmasını istiyoruz."

Köpeği çalınan Emin Şişman da iş yerindeki hırsızlık olayları üzerine Aksaray malaklısı almaya karar verdiğini ifade ederek, "Malaklıyı aldığımızda yavruydu. Büyüdü, yavruladı. Köpeğimi 7 bin liraya almak isteyen olmuş ama satmamıştım. Maalesef köpeğim yavrusuyla çalındı. Polise haber verdim, hiçbir şey çıkmadı" ifadelerini kullandı.

Özellikle son bir ayda hırsızlık vakalarının arttığına işaret eden Aksaray malaklısı sahibi Mevlüt Çakmak ise yetkililerin bir an önce bu konuya el atmalarını istedi. - Aksaray

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Şöhreti ve Değeri Artan Malaklılar Hırsızların Hedefi Oldu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement