Deniz Ticaret Filosu'na Nitelikli Zabitanlar Kazandırılıyor - Son Dakika
Güncel

Deniz Ticaret Filosu'na Nitelikli Zabitanlar Kazandırılıyor

Deniz Ticaret Filosu\'na Nitelikli Zabitanlar Kazandırılıyor

YDÜ Denizcilik Fakültesi, açık denizlerin ihtiyacını dünya standartlarında karşılamaya devam ediyor.

29.01.2014 09:44  Güncelleme: 09:46

1996 yılında kurulan Kıbrıs Yakın Doğu Üniversitesi Denizcilik Fakültesi, üstün vizyonuyla "Deniz Ticaret Filosu'na" nitelikli zabitanlar kazandırmaya devam ediyor. Fakülte mezunları, Türk denizciliğinin önde gelen kurumlarında, yönetim düzeyinde, karada, denizde, makine odasında önemli görevler yürütüyor.

Dünya Denizcilik Örgütü'nün ve T.C. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı'nın tüm kuralları çerçevesinde, dünya standartlarında en son teknoloji ile eğitim veren YDÜ Denizcilik Fakültesi; bu sayede öğrencilerine hiçbir sorunla karşılaşmadan denizlerde staj yapma ve sorunsuz çalışma olanağı sağlıyor. Deneyimli ve güçlü isimlerden oluşan eğitim kadrosuyla, bölgenin en donanımlı denizcilik fakültesi olan, Kalite Belgesi sahibi YDÜ Denizcilik Fakültesi bünyesinde; uluslararası standartlardaki simülatör merkezleri yanında, TEAL isimli eğitim-araştırma gemisi de bulunuyor.

3 bölümden oluşan YDÜ Denizcilik Fakültesi'nin Deniz İşletmeciliği ve Yönetimi Bölümü; deniz ulaştırması konusunda gerekli temel işletmecilik ve yönetim bilgileri kazandırarak, gemilerin sevk ve idaresini, yük ve insan taşımacılığını karadan yöneten uzmanları yetiştirmektedir. Öğrencilerine Deniz Hukuku, Sefer Planlama, Liman ve Terminal Hizmetleri, Brokerlik ve Deniz Sigortacılığı konularında da bilgi ve beceri kazandırmayı amaçlayan bölümün mezunları; denizcilik işletmelerinin merkez personeli, liman işletmecisi, acente, shipchandler, deniz sigortacısı ve marina yöneticisi olarak görev almaktadır.

Öğrencilere gemi kullanma ve gemi içi yönetim ile ilgili bilgi ve yetenekler kazandırmayı amaçlayan Güverte (Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği) Bölümü; kısaca "Uzakyol Kaptanı" olarak bilinen elemanları sektöre kazandırmaktadır. Bölüm mezunları, uzakyol seferi yapan gemilerde IV. Zabit'ten Kaptan'a kadar olan görevlerde çalışabilmekte, aynı zamanda denizcilik işletmelerinin denizcilikle ilgili teknik bilgi gerektiren kademelerinde de çok iyi koşullarla iş bulabilmektedirler. 4 yıllık öğrenimin yedi yarıyılı üniversite kampüsünde verildiği Güverte (Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği) Bölümü'nde; bir yarıyıl eğitiminin yanı sıra 1. ve 2. sınıf yaz tatil dönemlerinde de, Deniz Ticareti Filosu'nun gemilerinde staj yapılarak, öğrencilerin teorik bilgilerinin yanında, deniz deneyimi de kazanmaları öngörülmektedir. Disiplinlerarası bir öğrenim hedefleyen bölümde; deniz hukuku, gemi kiralama, brokerlik, ekonomi, personel yönetimi gibi deniz işletmeciliği bilgileri ile temel mühendislik dersleri, gemi teknolojisi bilgileri ve deniz meteorolojisi ve oşinografi gibi konular da yer almaktadır. Öğrenciler ilk beş yarıyılda görmüş oldukları öğrenim ve toplam 12 ayı bulan uygulamalı deniz eğitimleri sonucunda; üçüncü sınıfı tamamladıklarında, STCW95 Konvansiyonu'nun Uzakyol Güverte Vardiya Zabitliği için öngördüğü bilgi, beceri ve yeterlilik düzeyine erişmekte, dördüncü yıl eğitimleri ile de Uzakyol Kaptanı/ Uzakyol Birinci Zabiti için öngörülen bilgileri kazanmaktadırlar.

Gemilerdeki ana sevk sistemi ve yardımcı sistemlerin işletmeciliğiyle ilgili özel bir mühendislik dalı olan Gemi Makineleri İşletme Mühendisliği Bölümü'nde ise; makine mühendisliği öğretiminin ana konularının yanı sıra elektrik mühendisliği, kontrol mühendisliği, gemi inşaatı mühendisliği gibi konularda ve denizde görev yapmanın gerektireceği çeşitli bilgi ve becerileri kazandırmaya yönelik dersler okutulmaktadır. Bölüm mezunları, uzakyol seferi yapan gemilerde IV. Mühendis'ten Başmühendis'e kadar olan düzeylerde görev yapabilirken, ayrıca denizcilikle ilgili faaliyet gösteren işletmelerde ve tersanelerde teknik sorumluluk üstlenebilmektedirler. Lisans diploması için akademik yeterliliğin yanı sıra Uzakyol Vardiya Mühendisi ve Uzakyol Başmühendisi/ Uzakyol İkinci Mühendisi eğitim standartlarını (IMO Model Kursları 7.02 ve 7.04) bir arada karşılayan bölümde; "Gemiadamları Yönetmeliği" ve bu yönetmeliğe bağlı olarak "Eğitim ve Sınav Yönergesi" ölçütlerine uygun eğitim verilmektedir.

Fakültede verilen teorik bilgilerin yanında, simülatör merkezleri ile TEAL isimli eğitim ve araştırma gemisinde yapılan uygulamalı eğitimler ve deniz ticaret filosu gemilerinde yapılan gerek dönem, gerekse yoğun yaz stajları; öğrencilerin deniz deneyimi kazanmasını sağlamaktadır. YDÜ Denizcilik Fakültesi, öncelikle Türkiye Cumhuriyeti'ndeki kardeş eğitim kurumlarıyla mükemmel bir uyum içerisinde işbirliğini sürdürürken, Türk denizciliğine eleman yetiştiren, dört yıllık denizcilik eğitimi veren okulların oluşturduğu "Denizcilik Eğitim Konseyi"nin de kurucu üyeleri arasında yer almaktadır.

Her geçen gün gelişen vizyonuyla öğrencilerinin büyük çoğunluğu tarafından ilk üç sırada tercih edilen YDÜ Denizcilik Fakültesi'nin; 2012 mezunu Erdoğan Akdoğan UN RO-RO'da 4. kaptan olarak çalışırken, 2008 mezunu Buğra Sezer ve yine YDÜ Denizcilik Fakültesi güverte stajeri Zeynel Abidin Arslan ise UN İSTANBUL gemisinde birlikte görev yapıyorlar.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Deniz Ticaret Filosu'na Nitelikli Zabitanlar Kazandırılıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement