T20 Türkiye Açılış Toplantısı - Son Dakika
Güncel

T20 Türkiye Açılış Toplantısı

T20 Türkiye Açılış Toplantısı

İTO Yönetim Kurulu Başkanı Çağlar: "G7 olarak başlayan oluşum G20'ye taşındı.

11.02.2015 12:40

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Çağlar, G7 olarak başlayan oluşumun G20'ye taşındığını, gelecekte ise hedefin tüm dünya olacağına inandığını söyledi.

İbrahim Çağlar, G20 kapsamında düşünce kuruluşlarını temsilen oluşturulan T20'nin Türkiye açılış toplantısında, dünya tarihin küreselleşme ve kurumsallaşma öyküsünün, bugün "think tank" diye adlandırılan düşünce kuruluşlarının oluşmasıyla başladığını ifade etti.

G7 olarak başlayan oluşumun G20'ye taşındığını ve gelecekte hedefin tüm dünya olacağına inandığını belirten Çağlar, bunun alt yapısını ve nasıl bir yol izlenmesi gerektiğini T20 üyelerinin olgunlaştıracağını dile getirdi.

İTO bünyesindeki İstanbul Ticaret Üniversitesi'nde Fikir ve Proje Üretim Akademisi'ni kurduklarını anlatan Çağlar, araştırmacı ve uzmanlardan oluşan bu akademinin iş dünyasıyla da bir araya gelerek çok farklı alanlarda çalışmalar yaptığını kaydetti.

Düşünce kuruluşlarının sayısının artması ve onların yaptığı çalışmaların daha çok gündeme oturması gerektiğini vurgulayan Çağlar, "Zaten bizim referans aldığımız kaynak, istişare denen birlikte fikir oluşturma mekanizmasından yola çıkmıştır. Think tanklerin (düşünce kuruluşu) öneminin farkında olduğumuzdan dolayı üniversitemizde bu çalışmayı yaptık. Bireylerin yetkinliğinin artırılmasında, şirketlerin rekabet gücünün yükseltilmesinde rol alacak çalışmalar yapıyoruz" dedi.

"T20'nin önemli bir işlev üstlenmesi mümkün"

Türkiye'nin G20 dönem başkanlığında T20 çalışmalarını yürütecek olan Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı'nın (TEPAV) Direktörü Güven Sak ise 2012'den beri bir araya gelen T20'nin, düşünce kuruluşlarının G20 gündemine nasıl katkı verebileceği konusunda faaliyet gösterdiğini söyledi.

G20'in 2015 yılında dünyadaki eşitsizlik ve kalkınma meselelerine daha fazla eğileceğini düşündüklerini aktaran Sak, "Ama tam öyle olmadı. 2015'in başından itibaren bakınca küresel büyüme tahminleri aşağı doğru çekiliyor, deflasyon ihtimalinden bahsediliyor, Avrupa'da problemler hala devam ediyor. Dolayısıyla gelişmiş ülkelerin karşısında gelişmekte olan ülkelerin sorunlarına eğilme meselesi hala tam gündeme gelmiş gözükmüyor" dedi.

Böyle bir ortamda gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeleri sonuç alıcı biçimde bir araya getirmekte G20'nin etkili bir biçimde çalışmaya başlaması gerektiğini belirten Sak, "Burada üzerinde düşünülebilecek mekanizmalardan biri G20 ülkeleri arasındaki iletişim kanallarının çeşitlendirilmesi. Dolayısıyla G20'nin açılım gruplarının, bu arada T20'nin de önemli bir işlev üstlenmesi mümkün olabilir. Bu yıl özellikle Sayın Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'ın desteğiyle T20'yi daha güçlü bir küresel politika diyaloğu platformu haline dönüştürebilme üzerinde çalışıyoruz. Bunda da bütün katılımcıların katkılarıyla inşallah başarılı olacağız" diye konuştu. - İstanbul

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel T20 Türkiye Açılış Toplantısı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement