Tazminat Davası Açan Kaymakama Mahkemeden Ret - Son Dakika
Güncel

Tazminat Davası Açan Kaymakama Mahkemeden Ret

Tazminat Davası Açan Kaymakama Mahkemeden Ret

Mazıdağı İlçe Kaymakamı Fırat Çelik,kendisini şikayet eden öğretmen İbrahim Abi hakkında 40 bin liralık tazminat davası açtı.

20.05.2013 15:05  Güncelleme: 15:34

Mardin'in Mazıdağı İlçesi Kaymakamı Fırat Çelik, Başbakanlık İletişim Merkezi'ne (BİMER) kendisini şikayet eden öğretmen İbrahim Abi hakkında 40 bin liralık tazminat davası açtı. Kaymakamın ilçenin idari amiri konumunda olduğunu hatırlatan mahkeme, hakaret unsuru görmeyerek tazminat davasını reddetti.

Mazıdağı'nda Kaymakam Fırat Çelik ile Eğitim-Sen İlçe temsilcisi Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi Müdür Yardımcısı İbrahim Abi'yi mahkemelik eden olan geçen yıl yaşandı. İbrahim Abi, BİMER'e gönderdiği ve Kaymakam Çelik'i şikayet eden yazısında şu ifadeleri kullandı:

"Mazıdağı Kaymakamı okul idarecilerine hakaret etmekte ve sendika ayrımını yaparak eğitim kalitesini düşürmektedir. 'Eğitim- Sen üyeleri kurucu müdür olamayacaklar' diyerek, bir mülki amirin tarafsızlıktan ayrılarak, devletin tarafsızlığına gölge düşürdüğünü görmekteyiz. Benim devletim herkese aynı mesafede olmalı, gün geçtikçe bölge insanının kin ve nefretini daha çok kazandığını size arz etmek istiyorum. Lütfen gereğini yapınız."

KAYMAKAM MAHKEMEYE GİTTİ

Şikayet üzerine Kaymakam Fırat Çelik, Mazıdağı Asliye Hukuk Mahkemesi'ne başvurup öğretmen İbrahim Abi'nin Mazıdağı Kaymakamlığı'nı karaladığı, itibarsızlaştırdığı, aşağılayarak küçültücü davrandığı iddiasıyla 40 bin liralık tazminat davası açtı. Kaymakam Çelik şikayetinde, bu ithamın bir iftira, şahsını ve kaymakamlığını karalayıcı, itibarsızlartırmaya yönelik bir girişim olduğunu öne sürdü. Çelik, bundan dolayı kişilik ve kaymakamlık makamını temel hak ve sorumlulukları çerçevesinde öğretmen İbrahim Abi hakkında 40 bin lira tazminat talep ettiklerini beyan etti.

'HAKARET VE TEHDİT ETTİ'

Mazıdağ Asliye Hukuk Mahkemesi'nde görülen davada öğretmen İbi'nin avukatı Seyithan Baday savunmasında, Kaymakam Fırat Çelik'in, Eğitim-Sen temsilcisi olması nedeniyle müvekiline sözlü hakaretlerde bulunduğunu ileri sürdü. Avukat Baday şöyle dedi:

"Müvekilimin okul müdür vekili olarak atanmasından sonra Kaymakam Çelik 'Sen buraya nasıl geldin?', 'O zoraki gelen sen miydin?' gibi sorular sormuştur. Ayrıca Kaymakam Çelik'in okul müdürleri ile yaptığı toplantıda Eğitim -Sen, Mazıdğı temsilciliği kastedilerek, '15-16 kişi akılları sıra bir şey protesto ediyorlar. Ayağınızı denk alın' diyerek okul müdürlerini tehdit etmiştir."

BİMER'ye şikayette bulunan kişilerin kimliklerinin gizli tutulması gerektiğini savunan avukat Seyidhan Baday, BİMER'ye başvurada bulunan kişiler hakkında dava açılamayacağını ve bu kişilere de ceza verilemeyeceği yönünde yasal bir madde bulunduğunu ifade etti.

'YÖNETİCİLERE ELEŞTİRİ KIRICI OLABİLİR'

Mazidağı Asliye Hukuk Mahkemesi'nde görülen davada mahkeme, öğretmenin BİMER'e yaptığı şikayet başvurusunda yer alan sözlerin hakaret kapsamında değerlendirilemeyeceğini belirterek şu kararı verdi:

"Zira başlangıçta da belirtildiği üzere davacı ilçe kaymakamıdır. Yani davalının ve hatta ilçenin idari amiri konumundadır. Bu konumdaki kişiler hakkındaki eleştiri boyutları, diğer kişilere nazaran sınırları daha geniş, kırıcı ve hatta şoke edici boyutlarda olabilecektir. İdarecilik yönü ile birlikte hükümetin de temsilcisi konumundaki kaymakamlık makamı bakımından bu sözlerin de hakaret veya iftira olarak değerlendirilmesi imkansızdır. Bu nedenlerle davanın reddine karar vermek gerekmiştir. Davanın reddine karar verildiğinden, ilgili yasa uyarınca yargılama sürecinde davacı tarafından karşılanan yargılama giderleri kendi üzerinde bırakılmıştır."

'MAHKEMENİN TAKDİRİ'

Kaymakam Fırat Çelik davanın sonucuyla ilgili değirlendirmesinde, "Bir idealist kaymakam olarak ben bu başvuruyu hakaret olarak gördüm ve hakkında dava açtım. Mahkemenin takdiri dava rededildi. Geçtiğimiz günlerde bir heyetle özür dilemeye ve barışmaya gelmişti ama, ben de bunu kabul etmedim" dedi. - Mardin

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Tazminat Davası Açan Kaymakama Mahkemeden Ret - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement