Tokat Çamlıbel Beldesi, 1944 Yılında Alınan İlçelik Hakkını Geri İstiyor - Son Dakika
Güncel

Tokat Çamlıbel Beldesi, 1944 Yılında Alınan İlçelik Hakkını Geri İstiyor

Çamlıbel Beldesi, 1944 yılında alınan ilçelik hakkını geri istiyorTOKAT'ta merkeze bağlı Çamlıbel Beldesi 1944 yılında ellerinden alınan ilçe hakkının geri verilmesi için çalışma başlattı.

16.10.2017 18:42

Çamlıbel Beldesi, 1944 yılında alınan ilçelik hakkını geri istiyor

TOKAT'ta merkeze bağlı Çamlıbel Beldesi 1944 yılında ellerinden alınan ilçe hakkının geri verilmesi için çalışma başlattı. Belediye Başkanı Adem Akgül, Çamlıbel'in tekrar ilçe olması çalışma başlattıklarını ve iade itibari için mahkemeye başvuracaklarını söyledi.

Tokat'ın Sulusaray ilçesinde 1923 yılında yaşanan deprem sonrası ilçede bulunan resmi kurumlar eski ismi Artova olan Çamlıbel'e taşındı.1923'ten 1944'e ilçe olarak devam etti. Ancak iddiaya göre 1944 yılında dönemin Cumhurbaşkanı İsmet İnönü'nün ziyaretleri sırasında yöre halkı kendisine tepki gösterdi. Bunun üzerine iddiaya göre Cumhurbaşkanı İnönü'nun talmatı üzerine dönemin Tokat Valisi İzzet'in Çağpar, Çamlıbel'e 20 kilometre mesafedeki Kızılca köyünün adını Artova olarak değiştirerek ilçe yaptı. Eski ismi Artova olan ilçe ise beldeye dönüştürülerek Çamlıbel ismi verildi. Bugün bir açıklama yapan Çamlıbel Beldesi Belediye Başkanı Adem Akgül, geçmişte yaşanan bu haksızlığı ortadan kaldırmak için girişimlere başladıklarını duyurdu.

'İADE-İ İTİBARINI TALEP EDİYORUZ'

Çamlıbel Belediye Başkanı AK Partili Adem Akgül, dönemin Cumhurbaşkanı İsmet İnönü'nün 1944 yılında o zaman ilçe olan beldelerini ziyaret ettiğini belirterek, "İnönü'nün, Avrupalılaşma modelinden bahsetmesi üzerine yöre halkımızın aşırı tepkisiyle karşılaşmış ve dönemin Tokat Valisi İzzettin Çağpar'a talimat vererek hiçbir sebep göstermeksizin fevri ve kişisel olarak yöre halkını cezalandırırcasına 1 Haziran 1944 tarihinde Kızılca köyü adı Artova olarak değiştirilerek ilçe yapılmış. Beldemizin jeopolitik konumu, çevre köylere hitap eden merkezi durumuna, tarihi geçmişine ve yöre halkının tüm tepkilerine rağmen ilçeliği elinden alınmış. Kızılca köyüne ilçemizin ismi, tarihi ve arşivleri taşınmış. Bütün bu bilgiler ışığında haksız olarak ilçeliği elinden alınan beldemizin tekrar ilçe yapılmasını, yani iadei-i itibarını talep ediyoruz" dedi.

'DAVA AÇACAĞIZ'

Başkan Akgül, ellerinde bilgi ve dökümanlarla birlikte önümüzdeki günlerde Tokat Adliyesi'ne giderek dava açacakların ve yargı sürecini başlatacaklarını ifade ederek, "Zamanın idarecisi olarak biz İsmet İnönü'ye biz bu konuda dava açacağız. İsmet İnönü ve onun talimatıyla dönemin valisi bizi cezalandırmıştır. Bu nedenle İsmet İnönü ve İzzettin Çağpar beye dava açacağız. Hakkımızı arayacağız" şekliden konuştu.

Ancak hukukçular, hayatta omayan kişiler hnakkında dava açılamayacağını, sadece idare hakkında dava açılabileceğini ifade etti.

Tokat Çamlıbel Beldesi, 1944 Yılında Alınan İlçelik Hakkını Geri İstiyor
Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Tokat Çamlıbel Beldesi, 1944 Yılında Alınan İlçelik Hakkını Geri İstiyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement