Transist 6. Ulaşım Sempozyumu ve Fuarı - Son Dakika
Güncel

Transist 6. Ulaşım Sempozyumu ve Fuarı

Transist 6. Ulaşım Sempozyumu ve Fuarı

İstanbul Kongre Merkezi'nde açılan fuar, tüm otorite kurum ve kuruluşları bir araya getirerek, ulaşım sektöründeki son yenilikleri ve akılcı çözümleri ziyaretçileriyle buluşturuyor Hak İş Genel Başkanı Arslan: "Bugün artık çatışarak, kavga ederek, birbirimizi yenme üzerine kurulmuş bir sendikacılığın.

25.12.2013 17:07

Toplu Ulaşım Haftası kapsamında düzenlenen Transist 6. Ulaşım Sempozyumu ve Fuarı, İstanbul Kongre Merkezi'nde başladı.

Açılışta konuşan Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan, İstanbul'un toplu ulaşımına yaklaşık 15 bin emekçiyle hizmet verdiklerini söyledi.

Arslan, bir cazibe merkezi olarak nitelendirdiği İstanbul'un aynı zamanda bazı sorunların da merkezi olduğunu ifade ederek, "Gezi olaylarında otobüslerimiz tahrip edilirken, yolcuların güvenliğinden sorumlu olan otobüs şoförü arkadaşlarımızın can güvenliğinin nasıl bir tehdit altına girdiğini hepimiz biliyoruz. Ama onlar yolcuları sağ salim yerlerine götürmek ve onların sağlığını korumak adına büyük bir risk almayı her zaman göze almışlardır" diye konuştu.

İETT Genel Müdürlüğü ile bir mutabakatlarının olduğunu aktaran Arslan, Birbirlerinin rakibi olmadıklarını,  sorunları kavga ederek, birbirlerini üzerek, sıkıntıya sokarak çözmediklerini dile getirdi. Arslan, "Oturarak, birlikte müzakere edelim, sorunları birlikte çözelim. İETT'yi geleceğe birlikte hazırlayalım ve geleceğimizi birlikte inşa edelim" dedi.

Bu anlayışla çalışanların memnuniyetinin en yüksek noktada olduğunu, iş kazalarında ciddi şekilde azalma yaşandığını, iş güvenliği konusunda çalışanların büyük bir güven duygusu içerisinde bulunduğunu anlatan Arslan, çalışanların ücretlerini ve alacaklarını gününde alma konusunda bir tereddüt yaşamadığını söyledi.

-"Toplu ulaşım kültürü yaygınlaşmalı"

Sorunları birlikte çözme anlayışını sürdüreceklerini belirten Arslan, şöyle konuştu:

"Artık Türkiye'de, dünyanın çağdaş, gelişmiş ülkelerinde olduğu gibi endüstri ilişkiler sistemi çatışma üzerine değil, kavga ve birbirini yenme üzerine değil... Tam tersi uzlaşma, dayanışma, diyalog ve sorunların çözümü için anahtar kelime 'birlikte çalışmak'. Biz tarihsel olarak sendikacılığın çatışma üzerine inşa edildiği süreçleri biliyoruz. Ama bugün artık çatışarak, kavga ederek, birbirimizi yenme üzerine kurulmuş bir sendikacılığın hem dünyada hem de ülkemizde alıcısı yok. "

Arslan, toplu ulaşım kültürünün yaygınlaştırılmasının özellikle büyük ve çağdaş kentlerde önemli bir görev olduğunu belirterek, "Bunu başardığımız takdirde İstanbul'un, toplu ulaşım konusunda ne kadar mesafe alırsa bence bu trafik çilesinden o ölçüde daha çabuk kurtulacağımızı düşünüyorum. Bu nedenle toplu ulaşım kültürünün yaygınlaştırılması, toplumun bunu dayatarak değil de gönüllü olarak kabul edip, bu konuda mesafe alınması konusunda katkımızı ve desteğimizi devam ettireceğiz" ifadelerini kullandı.

"Ülkenin kalkınmasına katkı sağlayan sektörlerin en önemlilerinden biri ulaşım"

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanvekili Ahmet Selamet de ülkenin kalkınmasına katkı sağlayan sektörlerin en önemlilerinden birinin ulaşım olduğunu söyledi.

"Sayın Başbakanımızın liderliğinde bu alan son yıllarda daha da öne çıktı" diyen Selamet, gerek demir yollarında, gerekse hızlı tren ve bölünmüş yol yatırımlarıyla Türkiye'nin dört bir köşesinin birbirine bağlandığını kaydetti.

Selamet, ulaşım yatırımlarının ticareti artırdığını, hasretleri azalttığını belirterek, "Kanal İstanbul, Marmaray, üçüncü havalimanı, yeni demir yolu hatları bunların bariz örnekleridir. Yakın zamanda İstanbul Ankara arası hızlı trenle 3 saate inecek" dedi.

Ulaşımın, toplumun kalkınmasında itici bir güç olduğunu vurgulayan Selamet, belediye olarak kaliteli, konforlu ve güvenli ulaşım hizmeti sunduklarını dile getirdi.

Göreve geldiklerinde önce ulaşımı planladıklarını anlatan Selamet, "İstanbul 2023 ulaşım ana planı hazırlandı. Kentimizi, 2023 yılına taşıyacak yol haritasını çağın gereklerine göre hazırladık. Trafik yoğunluk haritasını hazırladık. İstanbul Büyükşehir Belediyesi cep trafik uygulamasını telefonuna indirmeyen İstanbullu neredeyse kalmadı" diye konuştu.

Selamet, İstanbul'da günlük yolculuk sayısının katlanarak arttığına işaret ederek, "Bugün İstanbul'da günlük 26 milyon yolculuk yapılıyor. 2023'te bu rakam 36 milyon olacak" dedi.

Trafiğin, dünyanın her yerinde sorun olduğunu dile getiren Selamet, yoğunluğun toplu ulaşımın kullanılmasıyla çözülebileceğini vurguladı.

Selamet, yatırımlar konusunda büyük payın ulaşıma harcandığını aktararak, şunları kay:

"İETT'ye son iki yılda 1705 otobüs aldık, akıllı otobüsler dönemini başlatıyoruz, bisiklet aparatlı otobüsler yollarda. Şimdi de kısa bir süre sonra minibüslerde vatandaşlarımız Akbil veya İstanbul Kart kullanmaya başlayacak. Otobüs AŞ ile birlikte yaklaşık 3 bin yeni otobüs aldık. İstanbul'un otobüs filosu tamamen yenilendi, gençleşti, modernleşti."

İETT Genel Müdürü Hayri Baraçlı ise etkinliklerinin bu yılki ana temasını, Management (Yönetim), Mobility (Hareketlilik), Maintenance (Bakım) ve Manufacture (Üretim) başlıklarından oluşan "4M" olarak belirlediklerini söyledi.

İstanbul'un, 15 milyonluk nüfusuyla dünyanın 142 ülkesini geride bıraktığına dikkati çeken Baraçlı, İstanbul'un yıllık nüfus artışının yüzde 17 oranında gerçekleştiğini bildirdi.

Baraçlı, bu oranın, her yıl 240 bine yakın insanın daha ulaşım ihtiyacının ortaya çıkması anlamına geldiğini belirterek, kentte sadece 2 milyonun üzerinde özel araç bulunduğuna dikkati çekti.

İETT, özel halk otobüsleri, metrobüs, nostaljik tramvay ve Beyoğlu- Karaköy tünel hattı ile yılda yaklaşık 1 milyarın üzerinde yolcu taşındığını dile getiren Baraçlı, " 29 Ekim'de açılışı yapılan ve Asya ile Avrupa kıtaları arasında denizin altından kesintisiz demir yolu ulaşımı sağlayan dünyanın en büyük projelerinden olan Marmaray ile günlük ortalama 80 bin, 137,9 kilometrelik raylı sisteme sahip metrolarımızda ise yılda ortalama 1,5 milyon insan taşınıyor" dedi.

Konuşmaların ardından fuarın açılışı gerçekleştirildi. Fuarda, 45 yıl önce kullanılan ve "Tosun" adı verilen ilk Türk troleybüsü de sergilendi.

- Transist 6. Ulaşım Sempozyumu ve Fuarı

Büyükşehir Belediyesi ve İETT işbirliğinde düzenlenen sempozyum uluslararası katılımla gerçekleştiriliyor.

Sempozyumda, ulaşım sektöründeki bilgi paylaşımının sağlanması, teknolojilerin ve yeniliklerin yakından takip edilmesi, toplu ulaşım kültürünün oluşturulması, halkın toplu ulaşıma olan ilgisinin artırılması, kent içi toplu taşıma standartlarının oluşturulması ve geliştirilmesi, altyapı ve konfor koşullarının iyileştirilmesi, kent içi toplu ulaşım ile ilgili yasal düzenleme ihtiyaçlarının tespit edilmesi, özel otomobil kullanıcılarının toplu ulaşımı kullanmaya yönlendirilmesi konuları ele alınacak.

Fuar, tüm otorite kurum ve kuruluşları bir araya getirerek, ulaşım sektöründeki son yenilikleri ve akılcı çözümleri ziyaretçileriyle buluşturuyor. Bunun yanında İETT'nin köklü tarihinin gözler önüne serileceği bir de defile düzenlenecek. Defilede, kuruluşundan bugüne kadar İETT çalışanlarının giydikleri üniformalardan örnekler mankenler tarafından sergilenecek.

Ayrıca, arşiv çalışmaları sonucu oluşturulan ve İstanbul'un toplu ulaşım tarihine dair izler taşıyan fotoğraflar, "Geçmişten Günümüze İETT Fotoğraf Sergisi" adı altında ziyaretçilerin beğenisine sunulacak. Konser ve yarışma gibi farklı etkinlikler de gerçekleştirilecek. - İstanbul

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Transist 6. Ulaşım Sempozyumu ve Fuarı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement