Türkiye'nin Yüzde 68'i Ürün Satın Almayarak Boykota Karşı - Son Dakika
Güncel

Türkiye'nin Yüzde 68'i Ürün Satın Almayarak Boykota Karşı

Türkiye\'nin Yüzde 68\'i Ürün Satın Almayarak Boykota Karşı

Türkiye'de ve Dünyada Vatandaşlık Raporu'na göre, Türk halkının yüzde 68'i ürün satın alamyarak boykuta, yüzde 72'si de protesto ederek hak aramaya karşı olduğunu söyledi.

08.12.2015 14:05  Güncelleme: 17:05

" Türkiye'de ve Dünyada Vatandaşlık" raporuna göre, Türk vatandaşlarının yüzde 20'si her gün, yüzde 16'sı haftada 3-4 kere gazete okurken, yüzde 61'i her gün, yüzde 17'siyse haftada 3-4 kez televizyonda siyasi haber izliyor. Ayrıca araştırmaya göre Türk halkının yüzde 68'i ürün satın alamyarak boykuta, yüzde 72'si de protesto ederek hak aramaya karşı olduğunu söyledi.

Sabancı Üniversitesi Sanat ve Sosyal Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ersin Kalaycıoğlu ve Koç Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Çarkoğlu tarafından, Uluslararası Sosyal Saha Çalışmaları Programı (ISSP) kapsamında hazırlanan, "Türkiye'de ve Dünyada Vatandaşlık" raporu açıklandı.

58 İLDE BİN 509 DENEKLE GÖRÜŞÜLDÜ

Prof. Dr. Çarkoğlu, Sabancı Üniversitesinin Karaköy yerleşkesinde düzenlenen basın toplantısında, 13 Şubat-6 Nisan 2015 tarihleri arasında 58 ilde bin 509 denekle yüz yüze görüşülerek yapılan çalışmanın, vatandaşlığı tanımlayan, vergi verme, yasalara saygı, farklılıklara hoşgörü, seçimlere destek, dayanışma gibi hususlardaki, tutum, eğilim ve algılara ilişkin sorulara cevap vermeyi amaçladığını anlattı.

TÜRKİYE'NİN YÜZDE 61'İ HERGÜN SİYASİ HABER İZLİYOR

Araştırmaya göre, Türk vatandaşlarının yüzde 20'si her gün, yüzde 16'sı haftada 3-4 kere gazete okuyor. Vatandaşların yüzde 61'i her gün, yüzde 17'si haftada 3-4 kez televizyondan siyasi haber izliyor. Katılımcıların yüzde 13'ü her gün, yüzde 10'u ise haftada 3-4 kez veya daha fazla radyodan siyasal haberleri dinlediğini belirtirken, vatandaşların yüzde 22'si her gün, yüzde 12'si de haftada 3-4 kez veya daha fazla internetten siyasi haberleri takip ediyor.

YÜZDE 47 HÜKÜMET POLİTİKALARINI YAKINDAN İZLİYOR

Hükümetin icraatını yakından izlemenin önemi konusunda Türkiye, yüzde 47 ile Filipinler, Kanada ve Venezuela'nın başı çektiği sıralamada 12. konumda bulunurken, "Farklı fikirlere sahip olanların düşünme biçimlerini anlamaya çalışmak" konusunun vatandaşlık için çok önemli olduğunu kabul edenlerin oranıysa yüzde 46 ile dünyada yedinci sırada yer aldı.

TÜRKİYE BOYKUTA DA PROTESTOYA DA KARŞI

Türkiye'deki vatandaşların yüzde 62'si, "Türkiye'de maddi durumu daha kötü olanlara yardım etmek", yüzde 53'ü de "Dünyada daha kötü maddi durumda olanlara yardım etmek" gerektiğini düşünürken, belli ürünleri kasıtlı olarak siyasal, etik ya da çevresel nedenlerle satın almak veya bu sebeplerle onları boykot etmek etkinliğinde hiç bulunmadığını ve hiçbir şekilde yapmayacağını söyleyenlerin oranı ise yüzde 68 oldu.

Bir gösteri yürüyüşüne hiç katılmayan ve herhangi bir sebeple de hiç katılmayacağını beyan eden denek oranı yüzde 70 olurken, bir siyasal mitinge veya gösteriye hiç katılmadıklarını ve hiçbir şekilde katılmayacaklarını belirtenlerin oranı da yüzde 72 oldu.

YÜZDE 57 DEVLET DEMOKRATİK HAKLARA SAYGILI OLMALI

Türk vatandaşlarının yüzde 75'i, "hükümeti kuvvet kullanarak devirmek isteyen grupların halka açık toplantı ve miting yapmasına kesinlikle izin verilmemeli" derken, vatandaşların, hükümetin icraatına muhalif olduklarında, sivil itaatsizlik eylemlerine katılabilmesini çok önemli gören denek oranı Türkiye'de yüzde 37'ye ulaşırken, bu oran diğer ISSP üyesi ülkeler için yüzde 29'da kaldı. Bu konuda Bulgaristan yüzde 61 ile ilk sırada yer aldı.

Araştırmada, Türkiye'deki deneklerin yüzde 57'si "koşullar ne olursa olsun, devletin demokratik haklara saygı göstermesi", yüzde 33'ü, "ülkenin vatandaşı olmayan fakat uzun zamandır o ülkede yaşayanların, genel seçimlerde oy kullanma haklarının olması" gerektiğini ifade etti.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Türkiye'nin Yüzde 68'i Ürün Satın Almayarak Boykota Karşı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (5)

  • serhat: sadece bu haber bile eğitim seviyemizin ne kadar düşük oldugunu göstermeye yeter koyun surusune sorarmısınız durmak yok uyumaya devam daha kac yil sürecek 5 0 Yanıtla
  • akkurt: yahudi mallarına hayır.yerli mali kullanalım elimizden geldiğince. 4 0 Yanıtla
  • guguk: ulen demek ki geri kalan 29,9 sadece oy vermiş 1 0 Yanıtla
  • ...Erbaa...: VATAN İÇİN GEREKİRSE AC KALACAKSİN....VATANINI DUSUNECEKSİN....MECBUR KALMADİKCA GEVUR MALİ ALMİYACAKSİN.... 0 0 Yanıtla
  • hakan: Boykut ne lan? 0 0 Yanıtla

Advertisement