Uaea Genel Direktörü Amano, İran'ın Nükleer Programına İlişkin Son Raporunu Açıkladı - Son Dakika
Güncel

Uaea Genel Direktörü Amano, İran'ın Nükleer Programına İlişkin Son Raporunu Açıkladı

Uaea Genel Direktörü Amano, İran\'ın Nükleer Programına İlişkin Son Raporunu Açıkladı

Amano, “İran’da yeni yönetimin uranyum zengileştirme faaliyetini yavaşlattığını” bildirdi Yönetim kurulu toplantısının açılış oturumunda yaptığı ve basına da dağıtılan konuşmasında Amano, İr...

28.11.2013 13:52

Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) Genel Direktörü Yukiya Amano, İran'ın nükleer programına ilişkin hazırladığı son raporunda, "İran'da yeni yönetimin uranyum zenginleştirme faaliyetlerini yavaşlattığını" bildirdi.

Kurumun Viyana'daki merkezinde bugün başlayan yönetim kurulu toplantısının açılış oturumunda konuşan Amano, İran'ın nükleer programının denetimi konusunda Tahran yönetimiyle anlaşmaya vardıklarını belirterek, "bu yıl 8 Aralık'ta Arak ağır su reaktöründe denetim yapmak üzere anlaşmaya vardıklarını" söyledi.

Basına kısa bir özeti dağıtılan raporda Amano, Tahran'a yaptığı son resmi ziyarette Cumhurbaşkanı Yardımcısı Ali Ekber Salihi ve Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif ile görüştüğünü ve müzakere ettikleri yapılandırılmış yaklaşım belgesine ilişkin İran tarafının yeni bazı öneriler sunmasının olumlu bir adım olduğunu belirtti.

İran'ın nükleer programını barışçıl amaçlı olarak sürdürmesi konusunda denetimlere devam edeceklerini vurgulayan Amano, İran yönetiminin UAEA müfettişlerinin Arak ağır su reaktöründe denetim yapmalarına izin vermesinin UAEA ile İran arasındaki işbirliğine yeni bir boyut kazandırdığını bildirdi.

BM Güvenlik Konseyi'nin beş daimi üyesi ABD, Rusya, Çin, İngiltere ve Fransa ile Almanya'nın oluşturduğu 5+1 ülkeleriyle İran arasında Cenevre'de varılan anlaşmaya ilişkin AB temsilcisi Catherine Asthon'dan bir mektup aldığını ifade eden Amano, 5+1 ülkelerinin de talebi üzerine UAEA olarak İran'ın nükleer programının denetiminde ve varılan anlaşmanın uygulanmasında önemli rol üstleneceklerini kaydetti.

İran ile 5+1 ülkeleri arasında varılan anlaşmanın uygulanmasını denetlemek üzere gerekli girişimlerde bulunacaklarını belirten Amano, "Somut olarak yapacakları denetimlerin zaman alacağını, denetim programı tamamlandığında yönetim kurulunu bilgilendireceğini" söyledi. Amano raporunda, İran'ın uranyum zenginleştirme faaliyetini yavaşlatmasına karşın Natanz nükleer tesisinde dört yeni nesil sanrifüj monte ettiğini ve İran'ın nükleer tesislerinde toplam 15 bin 240 yeni nesil santrifüjün faaliyette olduğunu saptadıklarını bildirdi.

İran'ın uranyum zenginleştirme faaliyetini sürdürdüğünü ifade eden Amano, İran'ın şu anda yüksek düzeyde (yüzde 20 oranında) zenginleştirilmiş toplam 196 kilogram uranyuma sahip olduğunu belirtti.

Yönetim kurulu üyesi 35 ülkenin heyet başkanlarına daha önce yazılı olarak gönderilen raporun toplantının yarınki oturumunda tartışmaya açılacağı ve üye ülkelerin heyet başkanlarının rapora ilişkin sözlü beyanlarda bulunacakları bildirildi. - Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Uaea Genel Direktörü Amano, İran'ın Nükleer Programına İlişkin Son Raporunu Açıkladı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement