Yeniden - Dhmi 2012'de 425 Milyon TL Yatırım Yapacak - Son Dakika
Güncel

Yeniden - Dhmi 2012'de 425 Milyon TL Yatırım Yapacak

Yeniden - Dhmi 2012\'de 425 Milyon TL Yatırım Yapacak

Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürü Orhan Birdal'a Merkez ve Taşra Teşkilatı Yıllık Koordinasyon toplantısı için İstanbul'da bulunan mesai arkadaşları, dünkü yemekte sürpriz yaparak meslekteki 30'uncu yılını bir pastayla kutladılar.

20.01.2012 10:44
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürü Orhan Birdal'a Merkez ve Taşra Teşkilatı Yıllık Koordinasyon toplantısı için İstanbul'da bulunan mesai arkadaşları, dünkü yemekte sürpriz yaparak meslekteki 30'uncu yılını bir pastayla kutladılar. Mumları üfleyerek söndüren Orhan Birdal, DHMİ logolu pastayı toplantıyı takip eden gazetecilerle birlikte keserek arkadaşlarına teşekkür etti.

Atatürk Havalimanı'nda görev yapan gazetecilerin de katıldığı DHMİ'nin Florya'daki Sosyal Tesisleri'ndeki gecede genel müdürlüğü ile ilgili olarak geçen yılın bir değerlendirmesini yapan ve soruları cevaplayan Orhan Birdal, yakında devreye girecek olan 'Tek Merkezli Kontrol Sistemi" olarak adlandırılan "Smart Proje" ile birlikte şu anda görev yapan uçuş kulesinin yıkılacağını ve etrafındaki "Teneke Mahalle" olarak adlandırdığı bölgenin de yıkılarak apron ve uçak park yeri olarak kullanılacağını söyledi. DHMİ Genel Müdürü Orhan Birdal 2011 yılı sonu itibariyle yıllık karlarının 820 milyon lira olduğunu belirterek, şunları söyledi:

"2010 yılında toplam Türkiye genelinde yolcu sayımız 102 milyon 705 bin olmuştur. 2011 yılında bu yüzde 14,4 artışla 118 milyon 425 bine yükseldi. Atatürk Havalimanı'mız hizmet verdiği yolcu sayısı itibariyle Türkiye genelinde birinciliği bu sene de muhafaza etti. Uçak trafiği olarak da yine 2011 yılında toplam 1 milyon 331 bin 835 uçağa DHMİ olarak hizmet verdik. Toplam inen kalkan uçak trafiğinde Atatürk Havalimanı birinci, ikinci Antalya Havalimanı, üçüncü İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı oldu.

2011 yılı içerisinde kuruluş olarak pek çok yeni inşaat yaptık. Bunlar terminal binası, pat sahaları dediğimiz pist, apron, taksi yollarının yapımı veya eskilerinin genişletilmesi şeklinde projelerimiz vardı. bu projelerin toplam maliyeti 410 milyon TL oldu. Yani DHMİ olarak 2011 yılında 410 milyon TL yatırım yaparak havaalanlarımızın alt ve üst yapısını güçlendirmiş olduk.

Henüz mali yıl çalışmalarımız tamamlanmadığı için net rakam veremiyorum ama 2011 yılı sonu itibariyle DHMİ'nin karının 820 milyon TL olacağını tahmin ediyoruz. Ayrıca yine 2011 yılı içerisinde ekonomiye doğrudan katkı olarak kurumlar vergisi, bütçe katılım payı gibi yapmış olduğumuz ödemelerin tutarı 841 milyon civarında oldu.

Yine bu amaçla 2012 yılında da öz kaynaklarımızdan 425 milyon TL yatırım yapmak üzere ödenek ayrıldı hazine tarafından. Bu ödeneği kullanarak yatırımlarımızı gerçekleştireceğiz. "

YENİ PROJELER

Orhan Birdal 2012 yılı projeleri için ise şöyle konuştu:

"2012 yılında hayata geçirmeyi planladığımız önemli projelerimiz var. Milas Bodrum Havalimanı dış hatlar terminalı inşaatı devam ediyor. 2012 yılı içerisinde açılacak. Yine Kars Havaalanı, iç ve dış hatlar terminal binası 2012 yılında açılacak. Ağrı Havaalanı terminal binası 2012 yılı sonuna kadar açmayı planlıyoruz. Adıyaman Havaalanı Terminal binasını da bu yıl içinde açmayı planlıyoruz. Ayrıca bunun dışında Kastamonu Havaalanı da açarak hizmete vereceğiz. Yine DHL inşaatı yeni adıyla alt yapı yatırımları genel müdürlüğü tarafından inşaat yapılan havaalanlarımızdan ilk etapta Iğdır Havaalanı açılarak hava trafiğine hizmet verecek hale gelecektir.

2011 yılında bize tanınan ödenek çerçevesinde ödeneği kullanma performansımız yüzde 99 oldu. Yapmamız gereken ihalelerin tamamına yakınını yaptık ve büyükçe bir kısmını sözleşmeye bağladık. ve özellikle kamu kurumlarının performansını göstermesi açısından kendilerine verilen ödeneği ne kadar kullandıkları önemli bir kriter. Bu anlamda 2011 yılında DHMİ bu sektörde üzerine düşen görevi yerine getirmiştir."

İstanbul' DA 3. HAVALİMANI 100 MİLYON YOLCU KAPASİTELİ OLACAK

Orhan Birdal bir gazetecinin "DHMİ, İstanbul'da 3. köprü de olduğu gibi çıkılan ihalede kimse talip olmazsa gündemde olan 3. havalimanı için kendi öz kaynaklarıyla bunu yapabilir mi?" sorusuna şöyle cevap verdi:

"3. havalimanı ülkemizin gündeminde olan bir konu. Şu anda bununla ilgili ön hazırlık diyebileceğimiz hazırlıklar yapılıyor. Bu hazırlıklar çeşitli kuruluşlar tarafından yapılıyor. Doğrudan bir görevlendirme şu ana kadar bir kurum ismi verilerek yapılmadı. Ancak havacılıkla ilgili tüm kuruluşlar kendi üzerlerine düştüğü kadarıyla bu işin hazırlığındalar. Tabiiki çeşitli finansman yöntemleri var. Bunlar yap-işlet-devret modeli, kiralama yöntemiyle yapılan işler kamu özel sektör iş birliği projeleri ve ayrıca öz kaynakla yapılan işler var. Öz kaynakla yapılan işler hazine, devletin bu kaynak kullanımı ile ilgili yetkilendirilmiş görevli kurumları, hangi kuruluşun ne kadarlık bir yatırım yapacağını baştan tayin ediyorlar ve bir limit olarak o yatırım miktarını ilgili kuruluşlara veriyorlar. Az önce benim bahsettiğim öz kaynak miktarı bizim 2012 yılı için DHMİ yapacağı projeler için tahsis edilmiş olan kaynak. Eğer farklı bir uygulama olursa yine Devlet Planlama Teşkilatı tarafından bir görev verilirse, bu görevle birlikte yapılacak olan işin mahiyeti de dikkate alınarak bunun bedeli ödenek olarak da tahsis edilmiş olacak. Şuan bununla ilgili konuşmak çok erken ama böyle bir görev verildiği takdirde mutlaka bunun tedbirleri alınarak görevlendirme yapılacaktır. Gerek DHMİ işletmesi gerekse devletin diğer kamu ve kuruluşları verilecek görevi en iyi şekilde yapacak kabileyete sahiptir. "

UÇAKLARIN SIRADA BEKLEMESİ

Orhan Birdal son zamanlarda sık sık rastlanan sıkışık trafikteki uçakların kuyrukta beklemesi konusundaki bir soruya ise şu yanıt verdi:

"Uçakların beklemesi tabii ki bir maliyet. Yapmaya çalıştığımız şey. Uçakların en az beklemeyle hem hava hem karada inişte veya kalkıştan önce en az bekleme veya beklemesiz seferlerini icra edebilmelerine imkan sağlamak. Özellikle İstanbul için yapılan yatırımlar görünen veya görünmeyen yatırımlar bu amaç uğruna yapılıyor. Pistlerde genişleme, apronda genişleme, hızlı çıkış taksi yolları, yeni taksi yolları, pistlerin konfigürasyonları değiştiriliyor. Yaklaşma aydınlatma sistemleri değiştiriliyor, katagori yükseltme imkanı doğuyor ve bunlar yapılıyor. Görünmeyenlerde hava seyrüfer açısından bu kadar uçağı o pistte sığdıracak o havalimanına sığdıracak o havalimanına emniyetli şekilde indirip kaldıracak sistemlerin kurulması. Buda ikinci görevimiz. Atatürk Havalimanı'nda bu yatırımların hepsi sırasıyla yapıldı ve yapılıyor.

Tabii ki Atatürk Havalimanı şehrin ortasında kaldığı için bizim istediğimiz ölçüde ve boyutta gelen talepleri karşılayacak bir büyümeye imkan vermiyor. Fiziki olarak bu mümkün değil. Askeri alanın alınması ve burada sivil tesislerin yapılması için uzunca bir süre görüşmeler yapılıyor. Artık bunda sona doğru gelindi. Alınacak askeri kısıma apron yapılacak. Dolasıyla apron kapasitemizin rahatlamasını amaçlıyoruz orayı aldığımızda. Ancak pistlerde özellikle 05-23 pistinde yapmış olduğumuz hızlı çıkış taksi yolları trafiği arttırdı.

Atatürk Havalimanı'nda bir önceki yıla nazaran 2011 yılında yüzde 25 kapasite artışı sağladık. Saatlik 40 olan kapasiteyi 50'ye çıkardık. ve bunun daha da yükseltilmesi için çareler alıyoruz tedbirler almaya çalışıyoruz. 2012 yılı içerisinde bu kapasite biraz da artırılmış olacak. Ancak tabii ki Atatürk havalimanının fiziki anlamda büyüme imkanının kısıtlı olmasından dolayı buradan artık çok daha büyük kapasiteleri kaldıracak bir genişleme beklemek mümkün görünmüyor. Eğer Atatürk Havalimanı'nda bir metrekareyi değerlendirme imkanı varsa sonuna kadar bu imkanı kullanacağız."

SMART PROJESİNDE ESKİ KULE VE TENEKE MAHALLE YIKILACAK

DHMİ Genel Müdürü Birdal, Türkiye'deki tüm hava trafiğinin tek merkezli olarak yönetileceği "Smart Projesi"nde sona gelindiğini belirterek şöyle konuştu:

"Smart projesi biraz geçikti. Ama artık bitti. Smart Projesi'nin içinde pek çok konu vardı. Bunlarından bir tanesi Türkiye'deki iki FIR'dan yönetilen hava trafiğinin tek FIR'dan yönetilmesi veya tek merkezden yönetilmesi konusuydu. Smart Projesi bunun teke indirilmesi ve Ankara'dan tek bir merkezden kontrol edilmesiyle hayata geçecek. Bununla ilgili çalışmalar son aşamaya geldi. Takdir edilir ki hava trafik kontrolle ilgili test aşaması çok uzun bir zaman alıyor. Firmadan kaynaklanan gecikmelerde oldu. bu gecikmeler elimine edildi. En son olarak ta test çalışmalarında belli bir noktaya gelindi. Bunlar sürdürülüyor.

Atatürk Havalimanı'nda yeni kuleyle ilgili montaj çalışmaları tamamlandı. Eski kuleden yeni kuleye geçeceğiz. Her iki kulede de aynı anda çalışma devam edecek. Bir kısım kontrolörler eski kulede kalacak bir kısmı yeni kulede kalacak. Orada herhangi bir aksaklık olursa eski taraftan hizmete devam edeceğiz.

Kulenin yıkılıp yerine apron yapılması ile ilgili projede 2012 yatırım yılında yer aldı. Bununla ilgili ihale çalışmasını arkadaşlarımız yapıyor. Eski apronun kaplamasının yenilemesi ile birlikte teneke mahalle diye tabir etmiş olduğunuz ortadaki bölümün kaldırılması, başka bir yere oradaki şirketlerin taşınması onun yerine de bir kısmına park yeri, bir kısmına da taksi yol olarak yeni bir paralel taksi yol olarak projelendirdik. Bu proje devreye girdiğinde kulede o zamanda yıkılmış olacak. 2012 yılı sonuna kadar bütün bunlar bitmiş olacak."

GÜNEYDOĞU HAVALİMANLARI

Orhan Birdal bir gazetecinin "DHMİ'nin havalimansız il kalmasın diye projesi var mı? Güneydoğu'daki illerde havalimanı yapılaması konusunda bir sıkıntı yaşıyor musunuz?" sorusuna "Her ile bir havalimanı projesi dillenmişti. Bununla ilgili bazı çalışmalar yapıldı. Ancak 10. Ulaştırma Şurası'nda en fazla bir saatlik yolculukla bir havalimanına ulaşma hedefi var. Bir insan bulunduğu yerden en fazla bir saatlik karayolu yolculuğuyla bir havalimanına ulaşabilecek.

Güneydoğu'daki havalimanları ile ilgili bizim DHMİ envanterinde olmayan bakanlığımızın alt yapı yatırımları genel müdürlüğü tarafından yapılan Bingöl, Iğdır, Şırnak Cizre ve Hakkari Yüksekova havalimanları var. Iğdır ve Bingöl bu sene, diğerleri de 2013 yılında hizmete verilecek. Biz üzerimize düşen görevi yapıyoruz. Diyarbakır havalimanına yeni sivil tesisler yapacağız. Apron ve taksi yolları ile ilgili ihaleyi 2011 yılında yapmıştık. 9 Şubat'ta teklifleri alacağız. Daha sonra terminal binası ihaleleri yapılacak. Bizim doğu güney kuzey ayrımımız yok. Bu sınırlar içerisinde uçmak isteyen bütün vatandaşlarımız eşit bir şekilde belli bir konfor düzeyinde istifade edebilsin" diye cevap verdi.

Van' YENİ TERMİNAL VE KULE

Orhan Birdal depremde hasar gören Van Ferit Melen Havalimanı ile ilgili olarak sorulan bir soruya ise şu cevabı verdi:

"Van Ferit Melen Havalimanı'nda yaşanan deprem sırasında havaalanımız terminal binasının inşaatı devam ediyordu. Terminal binasını büyütmeyi amaçlamıştık. Büyütme yaptığımız inşaatın tam da deprem sırasında artık sonlarına gelinmişti. Hemen depremden sonra burayı süratle tamamlayarak hizmet verir hale geldik. Ancak eski taraf yani yenileyeceğimiz, onarım yapacağımız kısımla ilgili yapmış olduğumuz incelemede orta hasarlı olduğuna dair rapor geldi. Biz bunun onarımla deprem güçlendirmesi ile ilgili değil yeniden yapılması konusunda karar aldık. O mevcut olan eksi terminali tamamen yıkarak onun yerine ondan daha büyük terminal yapacağız. Eski kısmın üzerine de kule vardı o kule de hasar görmüştü. O kulenin yerine teknik bina ve kule olarak ayrı bir bina olarak planladık. Her ikisini de 2012 yılında yapacağız."

FK- İY(BB) ( FOTOĞRAFLI) - İstanbul/ Bakırköy

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Yeniden - Dhmi 2012'de 425 Milyon TL Yatırım Yapacak - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement