Almanya'nın Ankara Büyükelçisi Pohl, Erzurum'da - Son Dakika
Yerel

Almanya'nın Ankara Büyükelçisi Pohl, Erzurum'da

Almanya\'nın Ankara Büyükelçisi Pohl, Erzurum\'da

Gezi ve ziyaretlerde bulunmak üzere Erzurum'a gelen Almanya'nın Ankara Büyükelçisi Eberhard Pohl, Erzurum Valisi Ahmet Altıparmak'ı makamında ziyaret etti.

17.09.2014 19:04  Güncelleme: 19:08

Gezi ve ziyaretlerde bulunmak üzere Erzurum'a gelen Almanya'nın Ankara Büyükelçisi Eberhard Pohl, Erzurum Valisi Ahmet Altıparmak'ı makamında ziyaret etti.

Ziyarette Büyükelçi Pohl; Bir yıl önce eşim ile birlikte ilk kez geldim. Şehriniz ve çevresinde pek çok güzellikleri gördüm. Bu kez gelişimin sebebi fahri konsolosumuz Dr. Sıtkı Yılmaz Kuşkay'a Almanya nişanı takdim etmek. Bu seferde severek geldim kente kentin gelişimini görmek memnuniyet verici Atatürk Üniversitesi Rektörüyle de ilginç bir görüşmemiz oldu. Üniversitenin Alman Partner Üniversiteleri var çok sayıda sıkı ilişkileri var bunlarla bizim açımızdan da bilim ilişkileri Akademik değişim programlarını desteklemek önemli

Bu sene Türk Alman Bilim Yılı ve bu bilim yılı çerçevesi içerisindeki etkinliklerde çeşitli bilimsel enstitülerin üniversitelerin araştırma kuruluşlarının ortaklıklarının neler olduğunu görmeleri bunları geliştirmeleri için olanaklar yaratılıyor. Etkinliklerden birisi de büyük bir Mercedes Otobüsten oluşan Bilim otobüsü, dışı yeniden ona göre modifiye edilmiş donanıma sahip Türkiye'nin çeşitli yerlerini geziyor. Okullarda Fen'e Bilim'e olan ilgilerin uyandırmaya çalışıyoruz. Büyükelçi olarak geleceğe dönük çalışmak istiyoruz. Tabii ki Türkiye'nin geçmişten gelen sıkı ilişkileri var yakın tarihi ilişkileri var Almanya'da yaşayan Türkler nedeniyle pek çok ortaklıklara sahibiz bu nedenle geçmişten gelen bu ilişkiyi ileriye taşımak geleceğe taşımak arzumuz bu bağlamda Bilim Araştırma ve İnovasyona dönük çabalarımızı sürdürmek istiyoruz. Dedi.

ALMANYA EN ÖNEMLİ PARTNERİMİZ

Almanya Büyükelçisi Eberhard Pohl'ü Erzurum'da ağırlamaktan memnuniyet duyduğunu dile getiren Altıparmak; Ülkeler arası ilişkilerde en belirgin ve yoğun ilişki yaşadığımız ülke Almanya'dır. Özellikle Avrupa ülkeleri arasında tarihte kader birliğimizin çok önemli bir rolü var bu ilişkiler üzerinde onunda ötesinde bu günkü benzer kader birliği Turizm'de Ekonomi'de, Ticaret'te yapıyoruz. Ekonomi'de en yoğun ithalat ve ihracatı Almanya ile yaşıyoruz. Ticarette işbirliği anlamında en üst seviyede Almanya ile yaşıyoruz. Yurtdışında Almanya özellikle çok yoğun bir Türk vatandaşı işçi olarak gitmiş ve oralarda kalmış hala oradan vatandaşlığını almış epeyce yaşayanlar var. Buda tabi yoğun sosyal ve kültürel bir işbirliğine zorlamaktadır. Tabi bu çerçeve de de endişelerimiz de ciddi manada var. Oda sadece Almanya'da değil Avrupa genelinde yükselen bir ırkçılık akımları buda bizi endişelendirmiyor değil Türk vatandaşlarının yine bir endişesidir. Tabi diğer taraftan da yine Turizm'de Almanya Rusya ile başa baş gidiyor ama Almanya özellikle Antalya'da yaz Turizm'inde öne geçtiği olmuştur. En Önemli Partnerimiz diyebilirim. Antalya'nın Alanya bölgesi Alanya'nın Belediyesini kazanacak kadar Alman nüfusu var dernekleri var bizimle de sık sık görüşürlerdi son derece memnun son derece rahat bir ortamda yaşadıklarını ifade ederlerdi. Onların memnuniyeti yönetici olarak bizi de memnun ediyordu. Bu kadar yoğun ilişki içerisinde olduğumuz sosyal, ekonomik ve kültürel bir ülkenin büyükelçisini burada görmek bizi de fazlasıyla memnun etti.

Erzurum'daki kış Turizmi oldukça yaygın Polonya'dan çok fazla Turist geliyor. Almanya'dan istediğimiz kadar gelmiyor. Bunu ifade etmemiz lazım Polonyalılar için adeta alışkanlık haline geldi buraya gelmeden duramıyorlar ve her sene geliyorlar. Özellikle Konaklıyı tercih ediyorlar. Niye buraya geldiklerini sorduğumuzda şehre entegre diyorlar çok farklı yüzlerce pist var kar yağmasa dahi suni kar olduğu için ve kaydıkları için memnunlar şehre bu kadar yakın olduğu için birde gece kayıyorlar sanki gece şehrin ışıkları içerisinde kaydıklarını ifade ediyorlar. Otellerin konforları da aynı şekilde memnun ediyor. Yaz döneminde sayın Büyükelçiden rica ediyoruz. Alman takımlarını yüksek irtifa kampını değerlendirmelerini zira şu anda İran, Azerbaycan, Gürcistan, Ermenistan takımları geliyor. Fransa'dan da bir takım gelecekti Dünya kupasından dolayı gelemedi. Ama tesisler anlamında son derece yeterli donanıma sahip yüksek irtifa anlamında da serin bir havada kamp yapmak isteyen takımları da bekliyoruz. Eminim Türkiye'ye bu kadar ihracatta bulunan Almanya İran'a, Gürcistan'a, Azerbaycan'a aynı şekilde ihracatta bulunuyordur. Burası ticaretin üs olacağı bir yer Almanya oralara sattığı ürünleri burada imal etmesi halinde onlar içinde güzel bir üs olacağını düşünüyorum. O tür bir niyet olması halinde işadamlarımızla her türlü yardımı yapmaya taahhüt ediyoruz. Burası bahsettiğim ülkelerle birlikte Irak ve Suriye dahil bölgeye açılan kapıdır. Dedi.

DORTMUND TAKIMINI ERZURUM'A GETİREBİLİRİZ

Vali Altıparmak'ın Yüksek İrtifa Kamp Merkezi teklifine Büyükelçi Pohl Galatasaray'la oynananacak olan Galatasaray-Borissia Dortmund maçı için Dortmund takımını Erzurum'a getirebiliriz. Biz teklif yapacağız. dedi

Ziyarette sonunda Vali Altıparmak, Pohl'e çini işlemeli bir tabak hediye etti. - ERZURUM

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Almanya'nın Ankara Büyükelçisi Pohl, Erzurum'da - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement