Almanya'da seçim süreci sorunsuz ilerliyor - - Son Dakika
Güncel

Almanya'da seçim süreci sorunsuz ilerliyor -

Almanya\'da seçim süreci sorunsuz ilerliyor -

Türkiye'deki bir seçimde ilk kez oy kullanacak Almanya'daki vatandaşlar, seçmen kütüklerini güncelleyip cumhurbaşkanı seçimi için oy kullanmak üzere randevularını alarak seçime hazırlanırken, ülkedeki başkonsolosluklar da seçim süreci için çalışmalarına devam ediyor.

25.07.2014 18:19

Türkiye'deki bir seçimde ilk kez oy kullanacak Almanya'daki vatandaşlar, seçmen kütüklerini güncelleyip cumhurbaşkanı seçimi için oy kullanmak üzere randevularını alarak seçime hazırlanırken, ülkedeki başkonsolosluklar da seçim süreci için çalışmalarına devam ediyor.

Türkiye'nin Berlin Başkonsolosu Ahmet Başar Şen, Berlin Olimpiyat Stadyumu'nda yapılacak seçimlerde görevli siyasi parti temsilcileriyle bugün bir koordinasyon toplantısı yaptı.

Başkonsolos Şen, toplantıda AK Parti Temsilcisi Bülent Sever, CHP Temsilcisi Ekrem Özdemir ve MHP Temsilcisi Mehmet Dirican'a Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) talimatına göre Berlin'de yapılacak cumhurbaşkanlığı seçim süreci hakkında bilgi verdi. Şen, seçim için ihtiyaçları olan tüm malzemelerin geldiğini ve güvenli odada saklandığını belirterek, her şeyin hazır olduğunu söyledi.

YSK kararı gereği, güvenli odanın kapısında bulunan üç kilidin anahtarlarından birisi başkonsolosta kalırken diğer iki anahtar ise yapılan kura çekimini kazanan AK Parti ve CHP temsilcilerine verildi. Toplantı sonrası Başkonsolos Şen ve siyasi parti temsilcileri, güvenli odaya birlikte girerek içeride bulunan seçim malzemelerini kontrol etti.

Daha sonra AA muhabirine açıklamada bulunan Şen, Almanya'da 31 Temmuz'da başlayacak oy kullanma işleminin hazırlıklarını tamamlamak üzere olduklarını söyledi. Şen, ''Berlin Olimpiyat Stadı'nda yaklaşık 140 bin civarında seçmen oy kullanacak. Türkiye'den seçim malzememiz geldi. Birinci tur oy pusulaları da geldi. Tüm bu malzemeleri güvenli alanda saklıyoruz" dedi.

Oyların koruma altına alınan depoda saklanacağını ifade eden Şen, ''YSK kararları çerçevesinde buraya giriş çıkışlar daha da kontrollü'' diye konuştu.

Şen, Berlin Olimpiyat Stadı'ndaki oy kullanma işleminin futbol sahasındaki çim alan üzerinde değil, localarda kurulacak 51 sandık odasında gerçekleşeceğini kaydetti. Bina içinde güvenliği özel bir şirketten hizmet alarak sağlayacaklarına işaret eden Şen, Alman güvenlik kuvvetlerinin ise dış bölgede yardımcı olacağını aktardı.

Başkonsolos Şen, oyların kullanılmasının ardından beş kişilik Sandık Saklama ve Ulaştırma Kurulu'nun oy pusulalarının korunması ve kargo uçağına teslimine kadar görev yapacağını dile getirdi. Şen, ''Dört gün boyunca toplanan oylar en sonunda THY kargo uçağına apronda YSK tarafından görevlendirilen parti temsilcilerinden oluşan kargo komisyonuna teslim edilecek'' dedi.

Ahmet Başar Şen, Berlin'de oy kullanacak seçmenlere de çağrıda bulunarak, vatandaşları bu demokrasi şölenine katılmaya davet etti. Şen, yurt dışındaki vatandaşların anayasal haklarını kullanabilmeleri için zahmetli bir sürecin yaşandığını ve vatandaşların Türkiye'deki siyasi sistemin kendilerine verdiği hakkı oy vererek kullanmalarını istedi.

Seçmenlerin oy kullanacakları günü ve saat dilimini mutlaka YSK'nın internet sitesinden öğrenmeleri gerektiğini vurgulayan Başkonsolos Şen, aksi halde seçmenlerin oy kullanamayacağını söyledi. Şen, "Üzerlerinde kimlik numaralarını gösteren kimlik getirmeleri şart. Türk vatandaşı olduklarını belgeleyen nüfus cüzdanı ya da pasaport ile gelmeleri şart" ifadesini kullandı.

-Berlin Başkonsolosu Ahmet Başar Şen

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Almanya'da seçim süreci sorunsuz ilerliyor - - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement