Altın Fiyatları 2 Ocak Seviyelerine Geriledi - Son Dakika
Ekonomi

Altın Fiyatları 2 Ocak Seviyelerine Geriledi

Uluslararası piyasalarda altının ons fiyatı 1208 dolarla son sekiz buçuk ayın en düşük yeni seviyesini gördü.

22.09.2014 13:42  Güncelleme: 13:55
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Altının düşüşü yeni haftada da devam ediyor.

Uluslararası piyasalarda altının ons fiyatı 1210 doların altına gerileyerek haftanın ilk işlem gününde de düşüşünü sürdürdü.

3 HAFTADIR DÜŞÜYOR

Geçen haftanın son işlem gününde özellikle Dallas Fed Başkanı Richard Fisher'in konuşmasının ardından biraz daha güçlenen dolar nedeniyle aşağı yönlü hareketlerini hızlandıran altın, böylelikle haftalık bazda üst üste üçüncü haftayı da düşüşle tamamladı.

Yeni haftanın ilk işlem gününe 1215 dolardan başlayan altının ons fiyatı, Çin Maliye Bakanı Lou Jiwei'nin hükümet olarak tek bir göstergedeki zayıflığa bakarak ekonomi politikalarında sert değişiklikler yapmayacaklarını söylemesinin ardından 1210 doların altına gerileyerek 2 Ocak'tan beri gördüğü en düşük seviye olan 1208 doları gördü.

GÖZLER FED'DE OLACAK

Analistler, altının ons fiyatında bu hafta Fed üyelerinin konuşmaları, ABD'de açıklanacak 2. çeyrek büyüme verisinin yanı sıra yarın Çin, ABD ve Euro bölgesinde açıklanacak Eylül ayı imalat sanayi satın alma yöneticileri endeksinin, altın fiyatlarının seyri üzerinde belirleyici olacağını kaydediyor. Teknik olarak altının ons fiyatında 1212 doların destek konumunda olduğunu belirten analistler, bu seviyenin altında kapanışların görülmesi durumunda 1186 doların, olası yükselişlerde ise 1240 doların gündeme gelebileceğini dile getiriyor.

‘YATIRIMCI JEOPOLİTİK RİSKLERE DUYARLI OLMALI’

Noor Capital Market Uluslararası Piyasalar Uzmanı Ahmet Uluhan, jeopolitik risklerin etkisini azaltması ile makroekonomik gelişmeleri fiyatlamaya başlayan altında satış yönlü eğilimin son dönemde etkisini artırdığını vurguladı.

Özellikle Fed'in faiz artırımına yönelik beklentilerinin, altında sert satışların temel unsuru olduğunu ve olmaya da devam ettiğini aktaran Uluhan, altının, 2013 yılının altıncı ve on ikinci aylarından sonra üçüncü kez 1200 dolar kademelerini aşağı yönde zorladığını hatırlattı.

"KRİTİK KADEMELERİN KIRILMA RİSKİ VAR"

Uluhan, uzun vadeli yukarı yönlü yatay trendini aşağı yönde tehdit eden altında gelecek süreçte yaşanacak Fed kaynaklı makro gelişmelerin belirleyici olacağına dikkati çeken Uluhan, şunları da ifade etti:
"Jeopolitik açıdan yeni olumsuz gelişmeler olmadığı müddetçe kritik kademelerin kırılma riski bir süre daha devam edecektir. Aşağıda özellikle 1200 – 1180 dolar bandının kırılması ve gelişmelerin mevcut dolar görünümünü daha da güçlendirmesi durumunda altındaki düşüş trendi hız kazanacak ve düşüş 1100 – 1000 dolar kademelerine doğru etki alanını genişletecektir. Önümüzdeki birkaç hafta sürecinde desteklerin tutunması ve altının tekrar gelişmeler doğrultusunda yukarı yönlü potansiyel yakalaması durumunda ise daha uzunca süre 1,400 – 1,200 dolar aralığındaki geniş yatay bant seyri etkisini sürdürecektir. Bu olasılıklar dahilinde özellikle altın yatırımcısının makro ekonomik gelişmelere ve olası jeopolitik risklere duyarlılığı devam etmeli, aşağı yönlü kritik kırılmalarda ise bir süre dolar yönünde yatırım tercihi devam ettirilmelidir."

‘ALTINDA ŞU ANKİ TEKNİK VE TEMEL GÖRÜNÜM AŞAĞIDIR’

ALB Menkul Değerler Araştırma Müdürü Yeliz Karabulut da altının ons fiyatında küresel ekonominin etkilerinin net bir şekilde görüldüğüne dikkati çekerek, Fed tarafından yapılan açıklamalarla altın talebindeki iştahsızlığın, altının onsunun 9 ayın en düşüğüne gerilemesine neden olduğunu kaydetti. Burada takip edilmesi gereken seviyenin ise 1208 dolar olduğunu vurgulayan Karabulut, bu destek noktasının da kırılması halinde satış baskısının devamının beklenebileceğini, ilk etapta 1200 – 1187 ve 1180 dolar seviyelerinin takip edilmesi gerektiğini belirtti.

"KRİTİK BİR HAFTADAYIZ"

Karabulut, altının ons fiyatında yükselişten bahsedilebilmesi için 1232 dolar seviyesinin üzerinde tutunmanın görülmesi gerektiğine işaret ederek, şunları söyledi:
"Altın için kritik bir haftadayız. Özellikle hafta boyunca gerçekleşecek 6 Fed üyesinin konuşması, diğer yandan cuma günü açıklanacak ABD büyüme verisi altının kaderini belirleyecek. Özellikle burada dikkat edilmesi gereken ise ABD büyüme verisinin yüzde 4,2'den yüzde 4,6'ya revizesi bekleniyor ki, beklentiye paralel bir açıklama gelmesi halinde satış baskısının devamının gelmesine neden olabilir. Fakat önümüzdeki haftalarda altında taban oluşumunun görülmesi, yine ekim sonunda fiziki talebin artması halinde kısmi yükselişlerden bahsedebiliriz. Altında şu anki teknik ve temel görünüm aşağıdır."

‘SATIŞ BASKI GÖRÜLEBİLİR’

Karabulut, altının gram fiyatında ise TL'deki zayıf görünümün satış baskısının zayıflamasına yol açtığının altını çizerek, gram altında 87 Türk lirası seviyesinin önemle takip edilmesi gerektiğini dile getirdi. Altının gram fiyatında 87 TL'nin altında satış baskısının beklenmesi gerektiğini anlatan Karabulut, "Altının ons fiyatında satış baskısına rağmen gram altında toparlanma eğilimi gözlerin dolar/TL'deki seyre çevrilmesine neden oldu. Burada 2228 seviyesinin üzerinde bir dolar/TL kuru, 2,25-2,27 seviyelerine doğru bir yükselişi işaret etmektedir. Dolar/TL'deki satış baskısı için ise 2,22 seviyesinin altında günlük kapanış gerçekleşmesi gerekmektedir" değerlendirmesini de yaptı.

Altın Fiyatları 2 Ocak Seviyelerine Geriledi
Kaynak: Haberler.Com

Son Dakika Ekonomi Altın Fiyatları 2 Ocak Seviyelerine Geriledi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (1)

  • adanalı TAHİR: altın 70 tli görmeden almam, beklerim 5 1 Yanıtla
  • Bursa'da 2023 yılında çıkan orman yangınlarında zarar gören araziye 180 bin fidan dikilecek
    14:14 Bursa'da 2023 yılında çıkan orman yangınlarında zarar gören araziye 180 bin fidan dikilecek

    Bursa'da 2023 yılında çıkan orman yangınlarında zarar gören 177 hektarlık orman arazisine 180 bin fidan dikilecek. Bursa Orman Bölge Müdürü Esat Şimşek, yangın sonrası yapılan fidan dikim çalışmalarıyla ilgili açıklamalarda bulundu. Şimşek, yangında zarar gören alanların orman statüsüne kavuşması için ağaçlandırma ve fidan dikme faaliyetlerinin sürdürüldüğünü belirtti. Ayrıca, Bursa Orman Bölge Müdürlüğü'nün orman yangınlarını önleme ve mücadele konusunda çalışmalara başladığı da aktarıldı.

  • İzmir Büyükşehir Belediyesi İşçileri TİS Görüşmelerinde Tıkanma Nedeniyle Eyleme Çıktı
    14:06 İzmir Büyükşehir Belediyesi İşçileri TİS Görüşmelerinde Tıkanma Nedeniyle Eyleme Çıktı

    Belediye-İş Sendikası ile İzmir Büyükşehir Belediyesi arasında devam eden TİS görüşmelerinin tıkanması sonucu yaklaşık 6 bin işçi eyleme çıktı. İşçiler, alın terinin karşılığını almak için belediye yönetimi ile görüşmek istediklerini belirtti.

  • Kuşadası Ticaret Odası, Çağrı Merkezi / Müşteri Hizmetleri Hizmet Standartları Eğitimi Düzenledi
    14:02 Kuşadası Ticaret Odası, Çağrı Merkezi / Müşteri Hizmetleri Hizmet Standartları Eğitimi Düzenledi

    Kuşadası Ticaret Odası tarafından düzenlenen 'Çağrı Merkezi / Müşteri Hizmetleri Hizmet Standartları' konulu eğitim, çağrı merkezi sektöründe istihdam sağlamak isteyen ve çağrı merkezi bulunan işletmelerin temsilcilerinin katılımıyla gerçekleştirildi. Eğitimde, çağrı merkezi kriterleri, müşteri sadakati, hizmet standartları ve doğru iletişim konuları ele alındı.

  • Sinop'ta TKDK İrtibat Ofisi Açıldı
    13:59 Sinop'ta TKDK İrtibat Ofisi Açıldı

    Sinop'ta Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) İrtibat Ofisi açıldı. Vali Mustafa Özarslan, açılışta yaptığı konuşmada, TKDK'nin Sinop'ta hayvancılık yatırımlarından gıda sanayi tesislerine kadar pek çok alanda yatırımcıları bilgilendireceğini belirtti. IPARD III Programı ile Sinop çiftçisine yüzde 50 ile yüzde 75 arasında hibe desteği sunulacak.

  • Artvin Valisi Cengiz Ünsal, Tüketici İl Hakem Heyetini kabul etti
    13:45 Artvin Valisi Cengiz Ünsal, Tüketici İl Hakem Heyetini kabul etti

    Artvin Valisi Cengiz Ünsal, Tüketici İl Hakem Heyetini, Dünya Tüketiciler Günü dolayısıyla kabul etti. Heyet, yürüttükleri çalışmalar hakkında Vali Ünsal'a bilgi verdi. Vali Ünsal, heyete başarılar dileyerek Dünya Tüketiciler Günü'nü kutladı.

  • Enerji Bakanı Bayraktar, maden işçilerinin aileleriyle iftarda buluştu
    13:44 Enerji Bakanı Bayraktar, maden işçilerinin aileleriyle iftarda buluştu

    Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Erzincan'ın İliç ilçesinde meydana gelen heyelan sonrası toprak altında kalan 9 maden işçisinin aileleriyle iftarda bir araya geldi. Bayraktar, çalışmaları yakından inceleyerek bilgi aldı ve kararlılıkla arama çalışmalarının devam edeceğini belirtti.

  • BIST 100 Endeksi Günün İlk Yarısında Yükseldi
    13:44 BIST 100 Endeksi Günün İlk Yarısında Yükseldi

    Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, günün ilk yarısında yüzde 1,54 artışla 8.852,28 puana yükseldi. Endeks, saat 13.00 itibarıyla önceki kapanışa göre 134,16 puan arttı. Günün ilk yarısında mali endeks yüzde 1,70, hizmetler endeksi yüzde 1,03, teknoloji endeksi yüzde 3,26, sanayi endeksi yüzde 1,21 değer kazandı. Altının ons fiyatı 2 bin 154 dolar olarak belirlendi.

  • Çevre Bakanı Özhaseki: Bugün 76 Bin Konutun Dağıtımı Gerçekleştirilecek
    13:38 Çevre Bakanı Özhaseki: Bugün 76 Bin Konutun Dağıtımı Gerçekleştirilecek

    Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, Hatay'da gerçekleştirilen bir programda yaptığı konuşmada, bugün çekilecek kura ile 76 bin konutun dağıtımının gerçekleştirileceğini açıkladı. Bakan Özhaseki ayrıca, Hatay'a yapılan yatırımlar hakkında bilgi vererek, depremden bu yana 224 milyar TL'lik yatırım yapıldığını belirtti.

  • Elazığ Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Genç Girişimcilerle İftar Yaptı
    13:36 Elazığ Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Genç Girişimcilerle İftar Yaptı

    Elazığ Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İdris Alan, Ticaret ve Sanayi Odası Genç Girişimciler Kurulu üyeleriyle iftarda bir araya geldi. Başkan Alan'ın ev sahipliğinde bir araya gelen genç girişimciler, sorunları ve çözüm yollarını istişare etti. İftar sonrası yapılan toplantıda, şehrin sorunlarına yönelik çözüm önerileri sunuldu ve gelecekte Elazığ'ı yönetecek gençlerin yetişmesi hedeflendi.

  • Adıyaman'da sigortalı çalışan sayısı deprem öncesi rakamları aştı
    13:32 Adıyaman'da sigortalı çalışan sayısı deprem öncesi rakamları aştı

    Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, 6 Şubat 2023'te meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremlerin etkilediği Adıyaman'da, afet öncesi 73 bin olan sigortalı çalışan sayısının şu anda 82 bine çıktığını belirtti.


Advertisement