Anayasa Uzlaşma Komisyonu - MHP Konya Milletvekili Bal - - Son Dakika
Güncel

Anayasa Uzlaşma Komisyonu - MHP Konya Milletvekili Bal -

MHP Konya Milletvekili Faruk Bal, AK Parti'nin Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nun 3. toplantısına da mazeret bildirmeden katılmadığını, bu nedenle komisyondan çekilmiş sayıldığını ileri sürerek, böylece komisyonun görevinin sona erdiğini söyledi.

25.12.2013 15:52

MHP Konya Milletvekili Faruk Bal, AK Parti'nin Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nun 3. toplantısına da mazeret bildirmeden katılmadığını, bu nedenle komisyondan çekilmiş sayıldığını ileri sürerek, böylece komisyonun görevinin sona erdiğini söyledi.

Bal, Anayasa Uzlaşma Komisyonu üyesi, MHP Erzurum Milletvekili Oktay Öztürk ile birlikte basın toplantısı düzenledi.

AK Parti'nin, komisyonun 19 Kasım ve 25 Kasım tarihli iki toplantı ile bugün yapılan toplantısına mazeret bildirmeden katılmadığını ifade eden Bal, "Dolayısıyla Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nun çalışmalarını gösteren 15. maddeye göre, AK Parti komisyondan çekilmiş sayıldı ve bu nedenle de komisyon görevini tamamlamış oldu, görevi sona erdi. Bunun anlaşılması gereken adı 'AKP masadan kaçmıştır, AKP Türkiye'yi, herkesin şikayet 12 Eylül darbe Anayasa'sına mahkum etmiştir" dedi.

Bal, AK Parti'nin böyle yapacağının belli olduğunu ileri sürerek, "AKP, komisyona sunduğu taslak ile dikta rejimini andıran başkanlık sistemini önermişti. Başkalık sistemi ile yargıyı ve yasamayı vesayet altına almak istiyordu" diye konuştu.

AK Parti'nin sunduğu başkanlık sistemiyle, HSYK'nın 22 üyesinden sadece 6'sının hakimler ve savcılar tarafından seçilmesini, diğerlerinin ise Başkan ve başkanın nüfuzu altında oluşacak Meclis tarafından seçilmesini istediğini belirten Bal, Anayasa Mahkemesi ile Yargıtay ve Danıştay seçimlerinde de durumun aynı olduğunu iddia etti.

Faruk Bal, MHP'nin, dikta rejimi Anayasa'sına karşı çıktığını belirterek, AK Parti'nin bu öneri ile komisyona koyduğu takozun komisyonu verimsiz hale getirdiğini ileri sürdü.

Son bir hafta içerisinde yaşanan hadiselere bakıldığı zaman, AK Parti'nin dikta özlemini Anayasa değişikliği ile değil, yönetmelik değişikliği ile gerçekleştirecek kadar gözünü karattığını iddia eden Bal, şöyle konuştu:

"AKP, o kadar zor bir duruma düşmüştür ki yönetmelikle kuvvetler ayrılığı ilkesini değiştirmiştir. Yargıyı, olduğu gibi Başbakana, bakana, valiye, emniyet müdürüne bağlayacak bir yönetmelik değişikliği yaptı. AKP bu değişiklikle, yolsuzluklar nedeniyle ortaya çıkan delilleri ortadan kaldırabilmek amacıyla yargıya ve yargı görevini yapan adli zabıtaya müdahalede bulunulmuş, 100'e yakın emniyet görevlisi değiştirilerek kızağa alınmış, soruşturmayı yürüten savcının yanına iki tane daha savcı eklenerek, yargı iktidarın kontrolüne sokulmuştur. İşte AKP'nin Başkanlık sistemi ile özlediği vesayet buydu, AKP Anayasa değişikliğine ihtiyaç duymadan yönetmelikle bunu yapmıştır."

Bal, AK Parti'nin, TBMM Başkanı Cemil Çiçek'in siyasi parti genel başkanlarına yazdığı mektuba cevap vermemesinin, uzlaşma kültüründen uzak olduğunu ortaya koyduğunu savundu.

- "Bakanların istifası gecikmiştir"

MHP'li Bal, "Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar'ın bakanlık görevinden istifa ederken, 'Başbakan da istifa etmelidir' dediğinin" anımsatılması üzerine, "Bu mesaj, AKP'nin iki tutumunu ortaya koymaktadır. Birincisi balık baştan kokmuş, Bayraktar'ın söylemek istediği budur, operasyonun hedefi daha yüksek kademelere kadar gidecektir. İkincisi, AKP'nin demokratik değerleri ortadan kaldıran, doğrudan soruşturma makamlarına müdahale etmesinin sebebi hikmeti de demek ki baştan kokan balığı, koktuğu yerden kesebilmekti. İşte bu nedenle bakanların istifası gecikmiştir" diye konuştu.

-Ortak metin

Muhalefet milletvekillerinin bir araya geldiği bugünkü toplantıdanın ardından, Komisyon üyeleri CHP Konya Milletvekili Atilla Kart, CHP İzmir Milletvekili Rıza Türmen, MHP Konya Milletvekili Faruk Bal, MHP Erzurum Milletvekili Oktay Öztürk ve BDP Batman Milletvekili Bengi Yıldız imzasıyla yazılı açıklama yapıldı.

Açıklamada, komisyonun bugünkü toplantısına AK Parti'nin hiç bir temsilcisinin katılmadığı ve mazeret de bildirilmediğinin tespit edildiği bildirildi.

Komisyonun çalışma usullerinin 15. maddesinde, bir parti toplantılara 3 kez mazeret beyan etmeksizin katılmadığı takdirde komisyondan çekilmiş sayılacağı ve komisyonun görevinin sona ereceğinin hüküm altına alındığı belirtilen açıklamada, "AKP, 19-25 Kasım tarihli toplantılara mazeret beyan etmeksizin katılmamıştır. Böylece AKP, komisyondan çekilmiş ve bu nedenle de komisyonun görevi sona ermiştir. AKP, CHP, MHP ve BDP'nin ortak iradesiyle kurulan Anayasa Uzlaşma Komisyonu, AKP'nin diğer siyasi partilerin iradesini yok sayan tutumu nedeniyle amacına ulaşamamıştır. Türkiye'nin darbe anayasasından kurtarılarak, 21 yüzyıl değerleriyle barışık demokratik bir anayasasının yapılamamasının siyasi sorumluluğu AKP'ye aittir" denildi.

Anayasa Uzlaşma Komisyonu - MHP Konya Milletvekili Bal -
Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Anayasa Uzlaşma Komisyonu - MHP Konya Milletvekili Bal - - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement