Başbakan Davutoğlu: (3) - Son Dakika
Politika

Başbakan Davutoğlu: (3)

Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Şu anda Türkiye'nin kaderi, AK Parti'nin karakteriyle ile örtüştü.

21.09.2015 21:56
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Şu anda Türkiye'nin kaderi, AK Parti'nin karakteriyle ile örtüştü. Başka hiçbir Avrupa'da, hiçbir çağdaş demokraside bir partinin kaderi bir ülkenin kaderiyle böylesine örtüşmemiştir" dedi.

Davutoğlu, Show TV'deki "Türkiye Sandık Yolunda Başbakan ile Özel" programında gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.

Cumhurbaşkanı ve Başbakan ilişkisine gelince, bir taraftan bu şahsi dostluk ilişkisi bir taraftan da mesai arkadaşlığından kaynaklanan birikimle, Türkiye'de en zor yönetilebilecek kurumsal bir ilişkide yine bir arada olduklarını belirtti.

Bunun neden zor olduğunu açıklayan Davutoğlu, 12 Eylül Anayasası'nın, Türkiye'yi yönetmemek için yazılmış, seçilen iradenin Türkiye'yi yönetmesini denetlemek için oluşturulan bir anayasa olduğunu söyledi.

Cumhurbaşkanlığının, bunun için takviye ve tahkim edilmiş bir makam olduğunu ifade eden Davutoğlu, "Hiçbir zaman 12 Eylül yönetimi, 'Bir gün Tayyip Erdoğan, Abdullah Gül gelecek, hatta hatta Özal gelecek cumhurbaşkanı olacak' diye düşünerek o Anayasa'yı yapmadı. 'Evren gibi bir general gelecek, seçilmiş başbakanı denetleyecek' diye yaptı. O zaman da bir şekilde yürütme erkinin başında hesap verecek durumda olan başbakan ile hesap verme konumunun üstünde olan ve devletin bütününü kuşatan cumhurbaşkanı makamı arasında bir denge gözetildi. Bunun doğurduğu sıkıntılar daha önce yaşandı birçok cumhurbaşkanı ve başbakan arasında. Evren ile Özal, Özal ile Demirel, Demirel ile Tansu Çiller" değerlendirmesinde bulundu.

Birçok ilişkinin kolay yürümediğine dikkati çeken Davutoğlu, şöyle konuştu:

"Bunu de en iyi Cumhurbaşkanı'mız bilir. Çünkü Necdet Sezer ile çok zor bir dönem yaşandı. Bir nezaketsizlik olmadı Sayın Ecevit ile olduğu gibi ama zor yürütülen bir şey. Cumhurbaşkanı'mızın tabii ki buradaki bir farkı, bizim partimizin kurucu genel başkanı olarak, manevi olarak partide ve kamuoyunda ağırlığı, lider olarak taşıdığı önem, bir de halk tarafından seçilmiş Cumhurbaşkanı. Fakat var olan hukuki çerçeve, bununla tetabuk etmeyen bir hukuki çerçeve. Bu ilişkiyi şu ana kadar tüm bu geçmiş üzerinden rahatlıkla ifade ediyorum. Evet, o iki sağlam ilişki temelinde yürütüyoruz. Zorluklarla karşılaşabiliyoruz, farklı kanaatlerimiz oluyor. Çünkü herkes de bilir ki benim de bu anlamda Cumhurbaşkanı'mızın geçen sene görevi devrederken ifade ettiği 'Emanetçi bir başbakan istemiyorum, güçlü bir cumhurbaşkanı, güçlü bir başbakan'. Onun da benim de bu anlamda iddialar taşıyan ve  ortak bir vizyon içinde, güçlü iddialar barındıran bir müktesebatımız var."

"Türkiye'nin kaderi AK Parti'nin kaderi ile örtüştü"

Bazen farklı kanaatlerin oluşabileceğini, bunun da olması gerektiğini söyleyen Davutoğlu, "Önemli olan, devletin çarkını işlerken şahsi ihtilafları onun önüne almamak, partimizin geleceğini düşünürken farklı kanaatler, dediğiniz gibi hocacı, reisçi, bunlar tamamıyla üretilmiş şeylerdir. Ben hayatımda hiç kimseye böyle bakmadım.

Bir kişiyi söylesinler ki bazen hatta siyaset bir ekip işidir, 'siz genel başkanlığa doğru giderken ekibi var mı' diye tartışmalar yapıldı. Hatta bir zaaf olarak görüldü. Dışışleri Bakanı olarak teşkilatla ilişki kuracak vaktimin olmamış olması, bir ekibin olmamış olması. O zaman bunlar bana zikredildiğinde şunu söyledim; en büyük avantajım bu. Çünkü 'benim ekibim' diye bir şey tanımlamıyorum, hocacılık veya şuculuk diye bir şey tanımlamıyorum.  Bütün AK Parti benim ekibim. Bütün AK Parti herkes bana aynı uzaklıkta, aynı yakınlıkta. Birileri günlük mesai de daha yakın çalışıyor olabilirim ama hiç kimseyle böyle, ben veya genel başkan olarak ekipçilik yapmaya kalkarsam bu fraksiyonlara böler partiyi. Hiç bir zaman yapmadım, yapmam. Önemli olan partinin  geleneği içinde ortaya çıkan ve büyük tecrübe kazanmış saygın isimlerle yeni ve taze isimlerin kenetlenmesi bütünleşmesi.

Şu anda Türkiye'nin kaderi AK Parti'nin kaderi ile örtüştü. Başka hiçbir Avrupa'da, hiçbir çağdaş demokraside bir partinin kaderi, bir ülkenin karakteriyle böylesine örtüşmemiştir. Bunu 'bir kibirle, biz olmadan bir şey olmaz' diye söylüyor değilim ama AK Parti dışında hiçbir partinin, hiçbir koalisyon ihtimalinin alternatif oluşturmadığı 7 Haziran seçimlerinde bir kez daha ortaya çıktı."

Özenle korumaları gereken şeyin, AK Parti'nin birliğini ve beraberliğini muhafaza ederek, AK Parti'yi mümkün olan en geniş yelpazede toplum katmanlarını temsil eder bir niteliğe dönüştürmek olduğunu ifade eden Davutoğlu, geçmişte AK Parti içerisindeki değişik damarların temsilinin sağlanmasının önemli olduğunu, son MKYK, MYK aday toplantılarında buna özen göstermeye çalıştıklarını anlattı.

Başbakan Davutoğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile olan ilişkisine yönelik, "Çok kuvvetli bir şahsi dostluk ilişkisi, 13 yıllık gece gündüz beraber olunan bir mesai arkadaşlığı ilişkisi, bugün devleti idare ederken de yetkileri ve sorumlulukları belli cumhurbaşkanı ve başbakan ilişkisini bu iki güç kaynağından beslenerek en iyi şekilde yönetilmesi ve yürütülmesi. Ne vefadan feragat ederiz ama aynı zamanda da Cumhurbaşkanı da herhalde benim bir emanetçi başbakan görüntüsüyle etkisiz ve yönlendirmeyle hareket eden bir devlet adamı olmayacağımı en iyi kendisi bilir. Onu da  zaten kendisi talep etmedi, etmez. Bizim o anlamda ilişkimiz de buna izin vermez, müktesebatımız da. İddialarımız var, gerçekleştireceğimiz hedefler var, görüş ayrıklıkları her zaman olur konuşuruz, nefsimizin önüne geçilmeden, nefsimizi bunların önüne koymadan doğruyu bulmaya çalışırız.

Son derece gereksiz tartışmalar gördüğünü aktaran Davutoğlu, "Olaylar böyle cereyan etmiyor nasıl bu dışarıya böyle yansıyor' diyorum. Beni tanıyanlar 'nasıl bana şu özeli, şeyleri yakıştırabilir' diyorum. Bazen de açıkçası sitem ediyorum. Çok ciddi bir psikolojik yükte oluşturuyor, bizim küçük hesapların içinde olacağımızı kimse düşünmesin" dedi.

Milletvekili aday listeleri

Milletvekili aday listeleri hakkında soruya ise Davutoğlu, listelerde bazı kaydırmalar yaptıklarını, bunun çok bilinçli yapılan ve atılan adımlar olduğunu söyledi.

Beşir Atalay'ın Van'da görevlendirilmesinin birkaç sebebe bağlı olduğunu anlatan Davutoğlu, Atalay'ın kendisini Kırıkkale'de, Ankara'da ve Türkiye'de kabul ettiren biri olduğunu belirtti.

Operasyonlar ve teröre karşı mücadele yürütülürken tüm bu tecrübeyi Güneydoğu'da ve Doğu'da aktaracak, dili, üslubu söylemiyle bunu iyi anlatabilecek siyasi aktörlere ihtiyaç olduğunu dile getiren Davutoğlu, "Bu anlamda Sayın Atalay'ın Milli Birlik ve Kardeşlik Projesi ve Çözüm Süreci'nde üstlendiği roller ve taşıdığı devlet tecrübesinin, Van gibi son derece kritik kentte ve genelde de bölgede bu meselenin anlatılmasında ciddi bir avantaj olduğunu düşündük. Kendisi için zor olacak biliyorum, konuştuk, haberdar da değildi. Listede gördüğü anda. Beklemiyordu muhtemelen. Muhtemelen değil, beklemiyordu böyle bir görevlendirme. Görevlendirmemizin esası, Doğu ve Güneydoğu'da tüm bu süreci içeriden bilen birinin en iyi şekilde halka anlatması" ifadelerini kullandı.

Atalay'ın, deprem döneminde Van'a çok ciddi katkılarda bulunduğuna işaret eden Davutoğlu, Van'ın yeniden inşasında öncü rol oynadığını anlattı.

Davutoğlu, Vanlıların da bunu takdir edeceğine emin olduğunu, Atalay'ın Van'a dışardan gelen bir isim olmadığını, içeriden gelen bir kişi olduğunu söyledi.

Efkan Ala'nın Bursa'dan aday gösterilmesi konusunda ise Davutoğlu, Bursa'da yoğun bir Erzurumlu nüfusun olduğunu, Ala'nın da akademik hayattan tanıdığı, çalışmalarını yakından bildiği bir bürokrat olduğunu kaydetti.

Eski Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker'in ise İstanbul'dan aday gösterilmesi hakkında ise Davutoğlu, Eker'in hep Diyarbakır'dan aday olduğunu, bu sefer İstanbul'daki Doğu kökenli vatandaşlara hitap edecek şekilde, Diyarbakır tecrübesini İstanbul'a taşıması düşünülerek aday gösterildiğini vurguladı.

Davutoğlu, "Her birinin bir izah çerçevesi var. İnşallah bu liste bu anlamda da vatandaşlarımız tarafından kabul görecektir" dedi.

(Sürecek)

Kaynak: AA

Son Dakika Politika Başbakan Davutoğlu: (3) - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement