Başbakan Davutoğlu: (3) - Son Dakika
Politika

Başbakan Davutoğlu: (3)

Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Eğer 2013 Mayıs'ında verilen söz tutulur, bütün teröristler, silahlı unsurlar, Türkiye'yi terk ederse, bütün silahlar bu anlamda bırakılırsa ondan sonra Türkiye'nin meseleleri hep beraber Parlamento'da konuşulur, kendi aramızda konuşulur, her türlü görüşme yapılır" dedi.

10.10.2015 01:42
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Eğer 2013 Mayıs'ında verilen söz tutulur, bütün teröristler, silahlı unsurlar, Türkiye'yi terk ederse, bütün silahlar bu anlamda bırakılırsa ondan sonra Türkiye'nin meseleleri hep beraber Parlamento'da konuşulur, kendi aramızda konuşulur, her türlü görüşme yapılır" dedi.

Davutoğlu, A Haber ve ATV ortak yayınında gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

Terör örgütünün her seçimden sonra milletin demokrasi ile elde ettiği kazanımları yok etmek için her türlü eylemi, terörü yaptığını belirten Davutoğlu, "Şimdi '1 Kasım'a kadar oyalayalım, kayıplarımızı toparlayalım, 1 Kasım'dan sonra tekrar terörü başlatırız' diye hesap içindeler. Biz, onların tabiri caizse ciğerini biliyoruz ve her türlü istihbaratla takip ediyoruz. Aslında bütün bu çağrılar, terör operasyonlarının ne kadar başarılı bir şekilde seyrettiğini gösteriyor. Ne kadar büyük bir panik oluşturduğunu gösteriyor. Biz, biliyoruz onların kayıplarının ne olduğunu " diye konuştu.

Haftalık görüşmede Genelkurmay Başkanı'ndan çok kapsamlı bilgi aldığını aktaran Davutoğlu, 3 gün önce de Suriye'deki hava sahası ihlallerini ve terör konusunu da ele aldıklarını söyledi. Gelen bilgileri değerlendirdiklerini belirten Davutoğlu, 23 Temmuz'da Çankaya'da yaptıkları toplantıda bütün terör linklerini ortadan kaldıracak bir eylem planını güvenlik birimlerinden istediğini ifade etti. Bunun 6-7 Ekim olaylarından sonra aldıkları bir karar olduğunu dile getiren Davutoğlu, şöyle devam etti:

"Bir taraftan çözüm süreci mekanizmasını kurduk, kanunu işletmeye başladık, geçen sene haziran ayında çıkan kanunu. Diğer taraftan da böyle bir olayı bir daha yapmaya kalkarlarsa hiçbir şekilde nefes aldırmayacak tarzda hazırlık yapmaları talimatını ben kasım ayında verdim. Suhuletle seçimlere kadar gittik ama seçimden sonra yine 6-7 Ekim olayları gibi çağrılar başlayınca burada 23 Temmuz'da yaptığımız toplantıda, şimdi nedir planları dinledik hepsini. Birinci hedef Kuzey Irak'taki karargahların, barınakların, sığınakların, özellikle silah depolarının tasfiye edilmesiydi. Şunu milletimin bilmesini isterim, Kuzey Irak'a yapılan operasyonlar, o günden bugüne 3 gün içinde 458 hedef vurulmuştu. Yapılanlar, son derece etkili olmuştur ve ciddi bir şekilde özellikle mühimmat ve silah kaynaklarına darbe vurulmuştur."

-"Sayısal olarak 2 binin çok üstüne doğru giden kayıpları var"-

Daha sonra teröristlerle irtibatı sağlayan şehir unsurlarına, kırsal alandaki terörü şehirlere yaymak için oluşan yapılara dönük operasyonlar yaptıklarını anlatan Davutoğlu, ardından şehirlerin kenarındaki mücavir bölgelere yönelik operasyonlar düzenlendiğini bildirdi. Davutoğlu, şunları söyledi:

"Onun için 'Muş Varto'da bir mezarlığı yıktılar' diye güya 2 HDP'li bakan istifa etti. Sordum onlara Bakanlar Kurulu'nda da 'Oradan ne çıktığını biliyor musunuz? Doçkaların mezarlıkta ne işi var? Kalaşnikofların ne işi var? Teröristlerin ne işi var? 10 yaşında rehin bir çocuğun orada ne işi var? İstifa ettiler. Daha sonra yaptıkları açıklamaları gördünüz. Bakanlar Kurulu'nda konuştuk bunları. Bitlis'in Ölek bölgesi... Bunları tek tek biliyoruz. Sayısal olarak 2 binin çok üstüne doğru giden kayıpları var içeride ve dışarıda. Son dönemde özellikle Dağlıca'da askerlerimizin şehit edilmesi sonrasında meydan okudular, 'Şuralara şuralara Türkiye Cumhuriyeti ordusu gelsin de görsün' diye. O tepelerin hepsine askerimiz çıktı ve 'biz buradayız' diye gerekli mesajı da verdiler ve görecekler de."

-"Bütün mesele, operasyonlar dursun"-

Davutoğlu, Kuzey Irak, kırsal alan, mücavir bölge ve şehrin terörün omurgası gibi olduğunu belirterek, "O bağlar koparıldıkça, diyelim Tunceli'de belli yerlerde en üst düzey terör elemanları etkisiz hale getirildikçe başı da bu anlamda komuta kademesini kaybedecek" dedi.

Terör örgütünün telsiz konuşmalarının ellerinde olduğunu anlatan Davutoğlu, şöyle konuştu:

"'Şunu yap', diyor başındaki adam. Alttaki diyor ki 'Elimdeki bütün elemanları kaybettim, sizin yüzünüzden. Bunu yapmamı nasıl istersin?' Nedir bu? O baş ile beden arasındaki irtibat kopmuş. "Saldırın, nasıl saldırırsanız saldırın ama saldırın' diyor. Şimdi bunu dedikten sonra eylemsizlikten bahsedecekler. Dedikleri tek şey şu: 'Seçime kadar öldürmeye ara verilim. Ondan sonra aynen devam edelim.' Bütün mesele, operasyonlar dursun. 'Seçime kadar öldürmeyeceğiz.' Bu, barış mıdır? Bir de tutmuş bugün Demirtaş diyor ki, 'Milletvekillerinin hepsi PKK teröristlerinin cenazelerine gidecek' diyor. Bu, nasıl bir demokrasi anlayışı?"

-"En küçük bir çakıl taşını dahi terör maksadı ile kullanamazlar"-

Davutoğlu, "Barış masasını yeniden dizayn etmeyi düşünüyor musunuz?" sorusu üzerine, şunları kaydetti:

"Barış masası hep ortada. Bir ülkede barışı sağlayacak olan o ülke vatandaşlarının iradesidir, yani demokrasidir. Demokrasinin tecelli ettiği yer neresidir? Parlamentodur. Parlamento'da gelip ne düşünceleri varsa söylesinler. Düşünce özgürlüğü bizim için esastır. En aykırı fikirlerini Parlamento'da söyleyebilirler ama en küçük bir çakıl taşını dahi terör maksadı ile kullanamazlar. Demokrasinin kuralı budur, gelirsin en aykırı fikrini söyle, neyse fikrin söyle, yaz. Halkı o fikre ikna etmeye çalış, ne istiyorsan ama eline silah alma. Alamazsın. Bir Çözüm Süreci iradesi, silahların bırakılmasını hedef edinen ve toplumsal barışı tahkim edecek bir iradeydi. Biz, onun için kanun çıkardık ama terör örgütü ve onları destekleyenler, bu süreci bertaraf edecek ve berhava edecek şekilde yöntemler kullanmaya devam ettiler. Şimdi bu anlamda eğer verilen sözler tutulursa, 2013 Mayıs'ında verilen söz tutulur, bütün teröristler, silahlı unsurlar, Türkiye'yi terk ederse, bütün silahlar bu anlamda bırakılırsa ondan sonra Türkiye'nin meseleleri hep beraber Parlamento'da konuşulur, kendi aramızda konuşulur, her türlü görüşme yapılır."

(Sürecek)

Kaynak: AA

Son Dakika Politika Başbakan Davutoğlu: (3) - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement