Başbakan Davutoğlu: (4) - Son Dakika
Güncel

Başbakan Davutoğlu: (4)

Başbakan Ahmet Davutoğlu, partilerinin üç dönem kuralına ilişkin, "İlkesel olarak, bir ilkeyi kabul ettim mi o ilkeye istisna getirmem. Bu prensiple ilgili bir konudur.

02.03.2015 22:46

Başbakan Ahmet Davutoğlu, partilerinin üç dönem kuralına ilişkin, "İlkesel olarak, bir ilkeyi kabul ettim mi o ilkeye istisna getirmem. Bu prensiple ilgili bir konudur. O istisna uygulandığında bu sefer herkese uygulamak lazım. Etik olarak ben arkadaşlarımın arasında bir ayrım gözetmem" dedi.

Davutoğlu, A Haber ve ATV ortak yayınındaki "Başbakan ile Gündem Özel" programında gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

Davutoğlu, Şah Fırat Operasyonu'nda askerlerin geri çekilmediğini belirterek, Süleyman Şah Türbesi'nin Suriye'deki bir bölgeden başka bir bölgeye nakledildiğini ifade etti.

Eğer güvenlik şartları uygun olsaydı değişim yapılacağını, o askerlerin Türkiye'ye getirilip başka askerlerin oraya gönderileceğini söyleyen Davutoğlu, askerlerin Türkiye'ye geldiğini, Suriye toprakları içinde Süleyman Şah'ın makamının olduğu Türkiye Cumhuriyeti topraklarını korumak üzere orada bulunduklarını anlattı.

Davutoğlu, altyapının tamamlanması halinde de nakli kuburun gerçekleşeceğini belirtti.

Partideki üç dönem kuralına da değinen Davutoğlu, AK Parti milletvekillerinin tümünün ve MKYK üyelerinin her an kendisine ulaşabileceğini, her birinin AK Parti için paha biçilmez kıymette dava arkadaşları olduğunu vurguladı.

Üç dönemin "olumsuz" olarak kullanıldığını, dönem sonu gibi algılandığını dile getiren Davutoğlu, "Üç dönem şu demektir:  Cumhurbaşkanımız başbakan olduğu dönemde bu arkadaşlarımıza üç dönem üst üste güvenmiş ve milletvekilliği payesi için parti kurulları da ittifak edecek şekilde devam etmişlerdir. Demek ki bu arkadaşlarımız tecrübesi, birikimi ve davaya bağlılıkları itibarıyla hepimizin güvenini kazanmış arkadaşlardır" diye konuştu.

-"Her birisi pırlanta gibi dava adamı arkadaşlardır"-

Parti tüzüğüne bir prensip koyulduğunu, bunun da o günkü şartlar içinde son derece anlaşılabilir gerekçeyle doğru bir prensip olduğunu ifade eden Davutoğlu, "Üç dönem sonrası herkes bir dönem ara versin ki, birçok partide görüldüğü gibi CHP'de 40 yıl neredeyse milletvekilliği yapanlar vardı, kan tazelenmesi olsun. Bu, ilkesel olarak çok doğru bir tutum. Bu konuda da bir tüzük prensibi var" dedi.

Geçen sene parti kurullarında bunun tartışıldığını ve kuralın kalmasına karar verildiğini hatırlatan Davutoğlu, şunları kaydetti:

"Ben bu üç dönem olup ve hepimizin, şahsen benimde çok takdir ettiğim birçok arkadaşımla ne zaman isterlerse geçmişte de görüştüm, şimdi de görüştüm. Sayın Cumhurbaşkanımızla da gittiler görüştüler, bu da gayet doğaldır. Çünkü nihayetinde Cumhurbaşkanımız kendisi de bu kuralın kalması yönünde kurucu genel başkanımız olarak ifadeleri var. Ben de arkadaşlarla daha sonra bir araya geldim. Her birisi pırlanta gibi dava adamı arkadaşlardır. Hepsinin emeği bizimkilerle eşittir. Hepsi bu partinin en ayrılmaz unsurlarıdır. Bunu açıkça altını çizerek söylüyorum:  bir dönem ara verilse bile daha sonra her biri geri dönecek kadar genç ve dinamiktirler. Bunun içinde Ali Babacan gibi benden yaşça epey genç arkadaşlarımız da var, Bülent Arınç gibi daha kıdemli arkadaşlarımız da var."

-"Bu bir yol ayrımı değil, aksine yolların daha fazla kesişmesidir"-

Olağan genel kongrelerinin yaklaştığını, orada da yeni görevlendirmeler olacağını, partinin tek anlamlı yerinin Meclis ya da hükümet olmadığını, MKYK, MYK ve partinin kurullarının bulunduğunu bildiren Davutoğlu, "İlkesel olarak, bir ilkeyi kabul ettim mi o ilkeye istisna getirmem. Bu prensiple ilgili bir konudur. O istisna uygulandığında bu sefer herkese uygulamak lazım. Etik olarak ben arkadaşlarımın arasında bir ayrım gözetmem" değerlendirmesinde bulundu.

Seçime yaklaşılmış bir konjonktürde olunduğunu, aday adaylarının çıktığını anımsatan Davutoğlu, bu tartışmayı tekrar geçen sene kaldığı yerden başlatmanın doğru olmadığı konusunda arkadaşlarıyla konuştuğunu ve onların da anlayış gösterdiğini söyledi.

"Bu bir yol ayrımı değil, aksine yolların daha fazla kesişmesidir" diyen Davutoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Gün geldiğinde üç dönem bizim için de o dönemin sonuna gelindiğinde onurla görevli arkadaşlarımıza tebliğ ederiz. Hiçbir makam kalıcı ve baki değildir. Baki olan Rabbimizdir, biz hep bu inançla yola çıktık. Kimin ne kadar hizmet ettiği değil, önemli olan kimin nasıl hizmet ettiğidir. Bazen çok kısa süre görev yapar ama tarihin akışına iz vurur insanlar. Ben bu arkadaşlarıma da partimizin etik temeline de büyük bir güven duyuyorum. İnşallah hep beraber daha çok güzel yeni zaferleri, başarıları göreceğiz."

-"Halkın her kesimine ulaşacağım, en yüksek oyu elde edeceğim"-

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun 7 Haziran'da yapılacak seçimlerde partisinin yüzde 35 oy oranı hedeflediği yönündeki açıklamalarının hatırlatılması üzerine Davutoğlu, şunları söyledi:

"Eğer bir anamuhalefet partisi lideri kendisi için ulaşabileceği en büyük hedef olarak yüzde 35'i seçmişse o gün istifa etmeli. Düşünün ben şimdi iktidar partisiyim, 12 yıllık bir iktidarın birikimi üzerine konuşuyorum. 12 yıllık bir iktidarda yıpranma olur. Şimdi ağzımdan yüzde 35 değil, yüzde 45 geçse bile tövbe istiğfar ederim demeyeyim ama kendimi söyle bir silkelerim. Derim ki bir dakika, 'yüzde 50 bile demen doğru değil. Halkın her kesimine ulaşacağım, en yüksek oyu elde edeceğim' demen lazım. O anlamda, yüzde 50 bile bizim için hedef değildir. Hedef bizim için, 77 milyon vatandaşımızın gönlüne girmek. Üst sınır konduğu zaman, siz kendi hayalinizi de sınırlıyorsunuz demektir. 17-25 Aralık'tan sonra 'AK Parti yüzde 35'lere düşecek' diyorlardı yani kendilerince AK Parti'yi hayallerindeki getirebilecekleri en kötü nokta, CHP'nin ulaşabileceği en iyi nokta ise aramızdaki fark bu işte. Kılıçdaroğlu'nun söyle bir silkinmesinde fayda var. O silkinmeyecekse CHP'li seçmenin onu silkelemesi lazım. Yüzde 35 alır mı alamayacak. Mümkün değil. Bunun dile getirmesi bile aslında zaafını ortaya koyuyor."

Davutoğlu, HDP'nin seçimlere parti olarak katılması kararının ve seçim barajını geçip geçmeyeceğinin sorulması üzerine, şöyle konuştu:

"HDP'nin yüzde 10 hedefi de o da kendi sınırlarını ortaya koyuyor. Ne olacağını tabii zaman gösterecek ama HDP'nin buradaki sınavı şimdi bu açıklama o bakımdan kritikti. ya kemikleşmiş oylara yönelir, yüzde 10'u hayal edemez, çatışmacı bir dil kullanır ya da yüzde 10'a ulaşmak için çabalama yönünde daha uzlaşmacı ve esnek bir dil kullanır. O zaman da kemikleşmiş oylar üzerinde kaygı duymaya başlar. Bunları yaşayacak HDP de, bütün partiler de. Demirtaş'ın, 'eğer yüzde 10'u ulaşamazsak Türkiye'de felaket oluyor anlamına gelmez, halk kimi seçerse ve takdir ederse' gibi açıklaması var. Bu doğrudur."

-"Halkımız ne derse biz razıyız"-

HDP'den seçimin ardından seçimin tartışma konusu yapılması isteğinde bulunduğunu dile getiren Davutoğlu, şöyle devam etti:

"Şimdiden söylüyorum, seçim gayrimeşrudur demeyin. Şartlar, oyunun kuralları belli. 'Parti olarak gireceğiz' dediniz tamam güzel, yiğitçe bir tavır ama 7 Haziran akşamı yüzde 10'u yakalamazsanız, 'bu seçim gayrimeşrudur, bu parlamentonun temsil kabiliyeti kalmamıştır' demeyin. Milletin iradesine saygı duyun. Tek tek girecekseniz yine girin. Bu sefer niye baraj var diye sormayın, kararınızı kendiniz alın. Seçimden sonra barajı kaldıracak alternatifleri konuşmaya da hazırız ama şimdi kurallar neyse o kurallara saygı göstererek girin ve neticesine de razı olun. Halkımız ne derse biz razıyız."

Hayatı boyunca hiçbir zaman başarıya üst sınır koymadığını altını çizen Davutoğlu, kendisinin işinin gereğini yapacağını ve gayret göstereceğini başarıya ulaştırmanın ise Allah'tan olacağını anlattı.

-"Üç dönem ve diğer kuralları da dahil olmak üzere herkes buna saygılı"-

AK Parti Genel Başkanlığı ve başbakan koltuğuna oturduğu gün ilk hedefinin "hükümette hiçbir aksama olmadan Türkiye'nin işlerine nezaret etmek" olduğunu ifade eden Davutoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Elhamdülillah, şu ana kadar geldik birçok olaylar, meydan okumalar yaşadık ama herhalde kimse Türkiye'de bir başbakan değişikliği oldu da hükümetin performansı ya da Türkiye'nin istikrarı zaafa uğradı diye bir kanaate sahip değil. Yapılan anketler de bunun böyle olduğunu gösteriyor. İkinci hedefim, bu hükümetin dayandığı zemin nedir AK Parti'dir. AK Parti'nin birliğini ve beraberliğini korumak, küçük nefsi hesaplarla bu parti içerisinde herhangi bir kırılmaya izin vermemek. Bu oldu mu? Elhamdülillah o günden bugüne kadar tek bir arkadaşımız partiden ayrılmadı. Parti içinde bir ihtilaf yaşanmadı. Kongrelerimizi yaptık. Tam bir demokrasi şöleni içerisinde 50'ye aşkın ilde kongre katıldım. AK Parti'nin bütün kurulları işliyor. Bu parti, geleneği kuvvetli bir parti. Onun için üç dönem ve diğer kuralları da dahil olmak üzere herkes buna saygılı. Bu dönemde iktidarda olmadığı halde lider değişikliği yaşamadığı halde CHP'den kaç kişi istifa etti, kaç kişi genel başkanıyla her gün tartışarak bir sürü ihtilafa sebebiyet verdi. Aynı şey HDP ve diğer partiler için de geçerli."

"Hedefimiz, 7 Haziran seçimlerinde üzerimize düşen bütün gayreti gösterip Türkiye'de istikrarı güveni tahkim edecek, AK Parti'nin potansiyelini artıracak ve yeni bir anayasayı bütün kapsamıyla yazabilecek güce ulaşabilecek bir Meclis kompozisyonu yakalamak" diyen Davutoğlu, aldığı emaneti 7 Haziran'da en üst seviyeye götürecek şekilde çalışacağını söyledi.

(Sürecek)

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Başbakan Davutoğlu: (4) - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement