Başbakan Davutoğlu: (5) - Son Dakika
Güncel

Başbakan Davutoğlu: (5)

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ile Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı'nın istifa ettiği iddialarının doğru olmadığını belirterek, "Ne istifa verilmesi diye bir şey söz konusu ne de istifa kelimesinin geçtiği bir görüşme söz konusu" dedi.

02.03.2015 23:42

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ile Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı'nın istifa ettiği iddialarının doğru olmadığını belirterek, "Ne istifa verilmesi diye bir şey söz konusu ne de istifa kelimesinin geçtiği bir görüşme söz konusu" dedi.

Davutoğlu, A Haber ve ATV ortak yayınındaki "Başbakan ile Gündem Özel" programında gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

'Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ve Merkez Başkanı Erdem Başçı'nın istifa ettiğini dair haberler geldi. Bunlara karşı cevap Başbakanlık kaynaklarından geldi. İstifa oldu mu' sorusuna Davutoğlu, "Söz konusu değil" yanıtını verdi.

"Bu haberlerin ortaya atıldığı gün Sayın Babacan, benim herhangi başbakan yardımcımla görüşmem için herhangi bir özel ayarlama yapmam gerekmez. Son derece farklı bir konu için Resmi Konut'a gelmişti" diyen Davutoğlu, şunları söyledi:

"Son derece farklı. Merkez Bankası ile ilgili değil, faizlerle ilgili değil. Başka bir konu, yine teknik, ekonomiyle ilgili bir konu. Bir grup arkadaşla bir değerlendirme yapmamız gerekiyordu. Ben çağırdım. Hemen birtakım yerler ve ben bunu spekülatörler olarak görüyorum açıkçası. Yani Türkiye ekonomisi üzerine spekülasyon yapan bazı çevreler, belki de o anda borsada ya da kurda yükselmenin ya da inmenin getireceği yerden menfaat uman bazı çevreler bir baktık böyle haber yaymışlar. Toplantının bir aşamasına geldiğinde biz de Babacan da güldük. ya bunun hiç karşılığı yok. Erdem Başçı ile de görüştüm bu süreç içerisinde. Hiçbir şekilde onun rahatsızlığı vesilesiyle hepimizin başına, hepimiz insanız"

Davutoğlu, 'Rahatsızlığı neydi' soru üzerine de "Tamamıyla tıbbi bir husus. Kendisi böyle dediği için diyorum ben de. Onun sağlığıyla ilgili burada bir şey söylemem doğru olmaz. Ama dediğim gibi onun için de böyle bir şey geçerli" diye konuştu.

'Kimse istifasını vermedi mi' sorusu üzerine Davutoğlu, "Hayır. Ne istifa verilmesi diye bir şey söz konusu ne de istifa kelimesinin geçtiği bir görüşme söz konusu" ifadesini kullandı.

"Bu arkadaşlar Sayın Babacan, 12 yıldır Türkiye'de AK Parti'nin kuruluşundan itibaren hem siyasetin hem ekonominin içinde böyle bir söylentinin dahi nasıl sonuç çıkaracağını en iyi o bilir" diyen Davutoğlu, şunları kaydetti:

"12 yıllık AK Parti ekonomik icraatlarının içinde bulunmuş başbakan yardımcısı olarak. Sayın Cumhurbaşkanımızın başbakanlığı döneminde büyük mücadele vermiş, küresel ekonomik krizin aşılmasında. Sayın Cumhurbaşkanımızın başbakanlığı döneminde ne badireler atlatmış arkadaşlar bunlar. Hep beraber bütün bu süreçler yaşanmış. Erdem Başçı da önce Merkez Bankası başkan yardımcısı, sonra vekili olarak uzun yıllar bu görevi yürütmüş arkadaşlar. Dolayısıyla böyle bir istifa söz konusu değil. Bu tamamıyla ya siyasi spekülasyon yapmak isteyen ya da ekonomik spekülasyon yapmak isteyenlerin çirkin bir oyunu diyeyim, veya söylentisi. Böyle bir şey söz konusu değil."

'Cumhurbaşkanın gerek Sayın Ali Babacan'a, gerek Erdem Başçıya sert eleştirileri var. Hatta Suudi Arabistan'a giderken gazetelere yansıdığı kadarıyla 'bu iki arkadaş kendilerine çeki düzen vermeli' diye beyanları var. Cumhurbaşkanın eleştirilerini nasıl karşılıyorsunuz' sorusu üzerine Davutoğlu, "Herhangi bir iki arkadaş diye atıfta bulundu, doğrusu bilmiyorum Sayın Cumhurbaşkanımızın. Sayın Cumhurbaşkanımız, kendi 12 yıllık başbakanlığından sonra tabii ki ekonomi dahi her konuda kanaat beyan eder. O tecrübelerini bize aktarır, arkadaşlarımıza aktarır, görüşür. Kamuoyuyla bunları paylaşır. Bunlar Cumhurbaşkanımızın takdiridir" dedi.

Faizle ilgili tutumunu değişik vesilelerle izah ettiğini belirten Davutoğlu, Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı ile de bunu görüştüklerini söyledi.

Davutoğlu, "Türkiye'de siyasi istikrarın devamı özellikle cumhurbaşkanlığı seçiminden sonra AK Parti genel başkanı, başbakan değişti. Bütün dünya bunu takdirle takip etti. Bakınız kolay bir şey değil. Geçen senin bu aylarını düşünün, bugünlerini, bu saatlerini. Birileri diyor ki 'Mart ayında bu hükümet gidecek' diye kumpas kuran bir paralel çete vardı. ve herkes Mart ayında ne olacağını bekliyordu. Dışişleri Bakanlığı dinlemesi de dahil olmak üzere ne tür tuzaklarla karşı karşıya olduğumuzu herkes hatırlar. Onu aştık, 30 Mart seçimlerini aştık. 10 Ağustos seçimlerini aştık, AK Parti kaya gibi dimdik durdu" değerlendirmesini yaptı.

-"Merkez Bankası bağımsızdır"-

Türkiye'nin liderlik anlamında bir geçiş süreci yaşadığını, AK Parti kongresinde delegelerin büyük çoğunluğunun desteğiyle ağır sorumluluk omuzladığını belirten Davutoğlu, şöyle devam etti:

"O zaman da ifade ettim. Bunun ve düşmekte olan emtia fiyatlarının faizler üzerinde düşme yönünde bir etkide bulunması lazım diye. Bunları, kanaatlerimi açıkça ifade ettim. Hem kamuoyuna hem de Sayın Başçı ile yaptığım özel görüşmede. Yani bunu Ekim, Kasım ayından itibaren göreceli bir şekilde düşürülmesi yönünde. Ama Türkiye'de aslında ben bunu söylememeliyim. Sayın Cumhurbaşkanımız, kanaatlerini ifade etti.

Merkez Bankası kendi çizgisini devam ettirmesi, Türkiye'de Merkez Bankası bağımsızdır. Bundan daha fazla bağımsız da nasıl olunabilir, dışarıda spekülasyon yapanlara söylüyorum. Türkiye'de Merkez Bankası bağımsızlığını kaybetmiş gibi. Kendi şeyler içinde algılar. Burada önemli olan, dünyada küresel bir kriz yaşanırken Türkiye'nin iktisadi, ekonomik yapısını sağlam tutabilmek. ve özellikle Türkiye'nin yatırımlar için cazip bir ülke niteliğini korumak, Türkiye'de enflasyon ile mücadelede ile büyümeyi birlikte teşvik edecek yöntem benimsemek. enflasyonla mücadele bir büyümeyle mutlaka çelişmesi gereken bir husus değil. Büyümeyi bizim artırmamız gerekir, onun için sektörel dönüşüm programları ilan ettik. Birçok teşvik paketleri, istihdam içinde şimdi bir teşvik paketi getiriyoruz. Bunlarla bunu sağlamaya çalıştık. Bütün bu süreçte konu sadece finansal ve bir alanda ilgili bir husus değil. Ekonomi, makro ve entegre sistemdir. Her birisi bir diğeriyle ilişkili. Her birini hesap ettiğinizde bir sonuç alırsınız. Ve nihayet bu badirelerden eğer Türkiye kazasız belasız ekonomik bakımdan atlatmışsa bunun sihirli kelimesi güvendir, istikrardır. Yine Cumhurbaşkanımızın, başbakanlığı döneminde gelen güven ve istikrar şimdi de sürüyor. Güven ve istikrar devam ediyor."

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ile Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı'nın, büyük emekleri olduğunu aktaran Davutoğlu, "Kimsenin Türkiye'nin iktisadi geleceğinden, istikrar ve güven içinde bütün bu büyüme hedeflerine ulaşacağı şüphesi olmasın. Benim de beklentim bu yönde" dedi.

"Son faiz indiriminde de dile getirdim, önemli olan faizin düşme trendine girmiş olması. Ama daha daha ivmeli bir şekilde bunun olması yönünde de beklentimizi ifade ettim" diyen Davutoğlu, şöyle devam etti:

"Sayın Cumhurbaşkanımızın beyan ettiği kanaatler dediğim gibi hepimiz buna saygıyla yaklaşırız. Sayın Cumhurbaşkanımızın bu arkadaşları 12 yıl güvenip beraber çalıştığını da kimse unutmamalı, hep beraber çalışıldı. Ve Sayın Cumhurbaşkanımızın en yakın ekibidir, birlikte çalışmış bir ekiptir. Bu anlamda hani AK Parti içinde çalkantıya mı sebebiyet verir, Babacan istifa mı eder, şu mu olur senaryoları üzerinden kimse hesap yapmasın. Gerektiğinde kapılı kapılar arkasında, kamuoyunda görüşlerimizi açık yüreklilikle paylaşırız. Sayın Cumhurbaşkanımız bunun güzel bir örneğidir. Ama hiçbir şekilde ne AK Partinin bütünlüğünden ne de Türkiye Cumhuriyeti'nin özellikle bu kritik jeopolitik ortamda, yani çevredeki ateş çemberinde kritik küresel ortamda güven ve istikrarında taviz vereceğini kimse düşünmemeli."

-"Halep ve Musul bizim için kritik şehirlerdir"-

"ABD bir operasyon yapacağını, Musul'un geri alınacağını Nisan, Mayıs gibi harekat olacağını açıkladı. Türkiye bu operasyona nasıl bakıyor? Türkiye bu operasyona katılacak mı? Katılacaksa muharip olarak mı katılacak, desteği lojistik kalacaksa İncirlik'in pozisyonu ne olacak" sorusu üzerine Davutoğlu, "Irak ve Suriye'deki her gelişme, özellikle de sınır boylarımızdaki gelişme bizi ilgilendirir. Güvenliğimizi ilgilendirir" yanıtını verdi.

Türkiye'nin herhangi bir ülkenin toprağında gözünün olmadığını herkesin bildiğini belirten Davutoğlu, "Ama bizim bu uzun sınırda, 911 kilometrelik Suriye, 380 kilometreye yakın Irak sınırında bizim her an tetikte olmamızı gerektiren, her an teenni içinde olmamızı gerektiren bir konjonktür var. Suriye'de barbar bir rejim, barbar bir terör örgütüyle Suriye halkını kıskaca almış durumda. Türkiye üzerine gelen bir mülteci akını var. Bununla mücadele etmek durumundayız. Irak'ta maalesef her an mezhep çatışmasıyla körüklenecek bir iç çatışma var, geçmişten beri devam eden yine bir terör örgütü var" değerlendirmesini yaptı.

Davutoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Halep ve Musul bizim için kritik şehirlerdir. Halep şu anda orada halkın temsilcisi mahiyetindeki Suriye muhalifleri, ılımlı Suriye muhalifleri, Özgür Suriye Ordusu bir taraftan DEAŞ'la çarpışıyor. Bir taraftan Suriye rejimiyle çarpışıyor. Burada Halep'in bir an önce istikrara kavuşması, Halep üzerinden Türkiye'ye mülteci akının olmaması büyük önem taşıyor. Benzer şekilde Musul, Kerkük ve Erbil, bu üç şehir de bizim için ulusal güvenliğimiz ve Irakla yürüttüğümüz bir çok enerji dahil işbirliği bağlamında önemli."

"Musul'da bizim başkonsolosluğumuz işgal edildiğinde oradaki tek başkonsolosluk bizim başkonsolosluğumuzdu. Bu Musul'un Türkiye için, Türkiye'nin Musul için taşıdığı önemi gösteriyor" diyen Davutoğlu, şöyle devam etti:

"O günden bugüne biz bir taraftan Irak merkezi hükümetiyle ki yarın, bugünlerde Savunma Bakanımız Bağdat'ı ziyarette bulunacak ve nasıl bir işbirliği yapılacağını konuşacak. Savunma da dahil işbirliği. İkincisi Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'yle orada yapılacak çalışmalar ki ben de gittim bizzat. Verilen eğitim faaliyetlerini silahlı kuvvetlerimizin mevcudiyetini gururla gördüm. Dieğer taraftan başta Kerkük olmak üzere, Türkmenler'in korunması için neler yapılabileceğinin çalışmasını yapıyoruz. ve Musul'daki ılımlı Musulluların, bizzat Musulluların nasıl kendi şehirlerine sahip çıkabileceğini konusunda da elimizden geleni yapıyoruz. Operasyona gelince, bunun şartlarının ne olacağını zamanla göreceğiz. Şu anda belirlenmiş şu hedefe dönük veya şu şekilde yapacak bir operasyon şartları oluşmuş değil. Önemli olan biz bütün bu unsurlara yardım ederiz. Türkmenlere, Kürtlere, Musullu Araplara, Kürtlere, Türkmenlere hepsine elimizden gelen yardımı yaparız. O topraklardaki gelişmelere bigane kalmayız. Şu an da da bu yardımı yapıyoruz zaten."

"Bu yardıma muharip güç olarak katılmak söz konusu mu" sorusuna Davutoğlu, "Şu anda ona ihtiyaç hissedilen bir durum yok" karşılığını verdi.

Davutoğlu, "Orada Musullular kendilerini kurtaracak nüfusa sahipler, yani potansiyele sahipler. Önemli olan onların aynen Suriye'de eğer ılımlı muhalefet desteklenseydi eğit-donat dört yıl sonra değil de iki yıl önce üç yıl önce yapılmış olsaydı bugün DEAŞ diye bir örgüt çıkmazdı. Rejim de bu kadar kanlı bir barbarca bir saldırıyı sürdüremezdi. Şimdi Musulluların kendi şehirlerine sahip çıkacakları şekilde eğitilip donatılmaları lazım. Bunun ihtiyaç olduğunu görüyoruz" diye konuştu.

'Koalisyon güçleri bir operasyon düzenlediği takdirde henüz bunların şartları belli değil' sözleri üzerine Davutoğlu, "Irak bağlamında şartlar farklıdır, Suriye bağlamında şartlar farklıdır. Suriye bağlamında herhangi bir koalisyon fiili bir operasyona katılma şartlarımızı daha önce ifade etmiştik. Güvenli bölgeler oluşturulması ve mülteci akının önüne  geçilmesi" dedi.

'Aynı noktada mıyız' sorusu üzerine Davutoğlu, şöyle konuştu:

"Oradayız ama eğit-donat farklı. Çünkü eğit-donat da yaptığımız ve yapmayı gerekli gördüğümüz bir eylem. Çünkü ancak o yolla Suriye'de ılımlı muhalifler kazanabilir. Irak'ta ise muhatabımız olan bir Irak hükümeti var. Karşımızda muhatap var. Yine bir muhatabımız olan bir Irak Kürt Bölgesel Yönetimi var. Muhatabımız olan eski Musul Valisi var. Muhataplar yani orada çok net olduğu için orada yapılacak yardımlar daha açık ve Irak içinde olabiliyor. Şu an Suriye içinde bizim askeri mevcudiyetimiz yok. Ama Irak'ta var. Eğitim anlamında. Gittim bizzat da. Kamuoyu da izledi. Bağdat yönetimi bizim muhatabımızdır. Sayın Abadi geldi, neler yapabileceğimizi konuşuyoruz. Erbil yönetimi bizim için muhataptır, Neçirvan Barzani geçen hafta buradaydı. Musul Valisi bizim için hala seçilmiş Musul Valisidir ve Musulluları o temsil eder."

"Musul Valisi Türkiye'nin operasyona katılınacağını ifade ediyor" sözlerine Davutoğlu, "Yani muhatap o. Katılacağı değil, yardım ve destek konusunu gündeme getirdi" diye karşılık verdi.

Davutoğlu, "İncirlik o zaman" denilmesi üzerine de "Müzakerelerle oluşacak şartlar önemli" ifadesini kullandı.

(Bitti)

Kaynak: AA

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement