Başbakan Davutoğlu, İstanbul'da - Son Dakika
Güncel

Başbakan Davutoğlu, İstanbul'da

Başbakan Davutoğlu, İstanbul\'da

Başbakan Ahmet Davutoğlu, İstanbul Valiliğini ziyaret etti.

05.09.2014 18:45  Güncelleme: 09:12
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Başbakan Ahmet Davutoğlu, " Türkiye'de şu veya bu niyetle milli iradeden güç almayan herhangi bir yapının bürokrasi üzerinden siyaseti, hukuku, toplumsal hayatı denetim altına almasına izin vermeyiz. Hele bu yapı, yurt dışında belli odaklarda ki biri de Pensilvanya'dır, oralardan birtakım talimatlarla çalışmalarını yürütüyorsa, tabii ki bu hukuki süreçle doğrudan ilişkili olarak gerekli her türlü adım atılır" dedi.

Cuma namazını Süleymaniye Camisi'nde kılan Davutoğlu, daha sonra İstanbul Valiliğini ziyaret etti. Başbakan Davutoğlu'nun Vali Hüseyin Avni Mutlu ile görüşmesi yaklaşık 1,5 saat sürdü.

Davutoğlu, valilik çıkışında gazetecilere yaptığı açıklamada, eğitim ve sosyal hayatının İstanbul'da geçtiğini dile getirerek, bugün Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı olarak İstanbul'u ziyaret etmekten büyük bir onur duyduğunu ifade etti.

Sabah Eyüp Sultan'ı ziyaret ettiğini, AK Parti İl Başkanlığında teşkilat ve belediye başkanlarıyla toplantı yaptıklarını, daha sonra eski başbakanlardan Adnan Menderes ve Necmettin Erbakan ile 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın kabirlerine gittiğini anlatan Davutoğlu, "Siyasi mirasımız konusunda onlardan devraldığımız ve daha önce ülkemize, İstanbul'a hizmetler yapmış bütün devlet büyüklerimizi de yad ederek, ziyaretleri tamamladık" ifadesini kullandı.

Davutoğlu, cuma namazını Süleymaniye Camisi'nde kıldıktan sonra valilik ziyaretinde bulunduğunu belirterek, Vali Mutlu'dan İstanbul'un hem içinde bulunduğu sosyal değişim çerçevesinde kapasitesini, eğitim durumunu, sosyal altyapısını, hastaneleri, sağlık hizmetlerini ve diğer birçok konuların ele alındığı kapsamlı bir brifing aldığını ve İstanbul'un sorunlarını da doğrudan dinleme imkanı bulduğunu söyledi. Davutoğlu, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığını da ziyaret edeceğini ve orada da bu brifingleri alacağını kaydetti.

Bütün hayatı İstanbul'da geçmiş ve İstanbul'un, özellikle tarihi yarımadanın her sokağını her tarihi eserini seyrederek, ziyaret ederek, şehir, tarih bilincini kazanmış birisi, bir "İstanbul talebesi" olarak her zaman İstanbul'a gelmekten büyük bir huzur ve mutluluk duyduğunu ifade eden Davutoğlu, şöyle devam etti:

"Sabah il başkanlığımızda yaptığımız toplantıda belediye başkanlarımıza da hitaben söylemiştim. Anlayabilene İstanbul, büyük bir öğretmendir, hocadır ve İstanbul'da yaşayanlar İstanbul'un talebesi olmak zorundadır. İstanbul, her sokağıyla bize insanlığın derin birikimini, medeniyetimizin o zengin kültürünü yansıtır. Bu açıdan İstanbul'un bu niteliğiyle hepimize irfanı, erdemi, şehir kültürünü, ahlakı öğreten bir mekan olma niteliğini korumak sorumluluğumuz var. Dünyada çok az şehir İstanbul'un taşıdığı özelliği taşır. İstanbul, kadim kültürü bünyesinde barındırır, moderniteyi en yoğun şekilde yaşamıştır. Bugün küresel şehirler arasında, dünyanın en önemli şehirleri arasındadır. Bu üçünü bir arada barındıran şehir, çok az. Bazı şehirler vardır ki küresel şehir, New York gibi ama kadimi yoktur. Bazı şehirler vardır kadim şehirdir, ama moderniteyi ve küreselleşmeyi yaşamamıştır. Bazı şehirler vardır hem kadim hem moderniteyi yaşamıştır ama küresel boyutta bugün İstanbul'un karşı karşıya kaldığı çapta bir yaşayan şehir niteliği yoktur. İstanbulumuz bütün bunları barındırır. Bizim hedefimiz, İstanbul'un kadim kültürünü, mirasını en küçük çakıl taşına kadar korumak, ona gelecek her bir zararı, ortak kültürümüzün ve insanlık birikiminin zararı şeklinde görmek."

Davutoğlu, İstanbul'daki bütün merkezi ve yerel yönetim unsurlarının bu bilinçle hareket ettiğini aktararak, moderniteyle gelen unsurları korumak ve kenti en büyük havaalanına sahip, dünyanın en büyük finansal merkezlerinden biri ve bir BM şehri haline dönüştürmek sorumluluğu bulunduğunu dile getirdi.

"Hep beraber İstanbulumuza sahip çıkacağız. Başbakan olarak da hep İstanbul'un hizmetinde olacağım" diyen Davutoğlu, brifingleri aldıktan sonra ihtiyaçlarla ilgili temel tespitleri göz önüne aldıktan sonra kente ilişkin çok daha kapsamlı çalışmaların yapılacağını bildirdi.

Başbakan Davutoğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da İstanbul'a ilgisine ve büyükşehir belediye başkanı olarak yaptığı hizmetlere işaret ederek, "İnşallah hep beraber İstanbulumuzun bu kadim kimliği muhafaza eden ama aynı zaman küresel bir şehir olarak da geleceğe hazırlanan önemli bir dünya şehri olarak gelişmesini temin etmek yönünde çabalarımıza devam edeceğiz" dedi.

Davutoğlu, yarın Ankara'ya giderek, hükümetin güvenoylamasına katılacağını, güvenoyunu aldıktan sonraki ilk ziyaretini Konya'ya yapacağını ve büyüdüğü şehirden doğduğu şehire gitmiş olacağını belirterek, "Bütün bu şehirlerimize sahip çıkmak siyasi hayatımızın en onurlu görevidir. Bunu da yapmaktan büyük bir onur duyacağız" diye konuştu.

Bir soru üzerine, çocukluğunun Fatih'te geçtiğini, Bahçelievler'de 30-35 sene kaldığını, daha sonra akademik hayat için daha sakin bir bölge olan Göktürk'e gittiğini anlatan Davutoğlu, şunları söyledi:

"İstanbul'u yaşamak demek Tarihi Yarımadanın içinde veya yakınında olmak demektir. Açıkçası gelirken Divan Yolu'ndan bu tarafa doğru döndüğümüzde, 'Ah keşke inebilsem ve lise yıllarımda olduğu gibi İstanbul Lisesi'nden çıkıp Divan Yolu'ndan sahaflara, kitapçılardan Beyazıt üzerinden diğer kültür merkezlerini ziyaret edip gezebilsem' dedim. Mümkün olduğu kadar gece veya gündüz o ziyaretleri yapacağız. Bazen bir boğaz kenarında ruhumuzu dinlendirmek için bazen tarihi yarımada içinde tarihi kimliğimizi teneffüs etmek için sık sık geleceğim ve sık sık sokakta mümkün olduğu kadar, eskiden olduğu gibi İstanbul'dan ders almaya çalışacağım. Biz, İstanbul'un talebesi olmak zorundayız. O ders ve güçle de inşallah ülkemize hizmet etmek imkanı bulacağız. Çok daha sık geleceğim."

"Hukuki süreç, hiç kesintisiz bir şekilde devam edecek"

Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ABD Başkanı Obama ile yapacağı görüşmede Fetullah Gülen'in Türkiye'ye iadesini isteyeceği" iddialarına ilişkin bir soruyu, şöyle yanıtladı:

"Hepinizin takip ettiği hukuki soruşturmalar yürüyor. Çok ciddi suçlamalar, iddialar söz konusu. O hukuki süreç hiç kesintisiz bir şekilde devam edecek. Şunu çok açık bir şekilde ifade etmek isterim; Türkiye'de şu veya bu niyetle milli iradeden güç almayan herhangi bir yapının bürokrasi üzerinden siyaseti, hukuku, toplumsal hayatı denetim altına almasına izin vermeyiz. Hele bu yapı, yurt dışında belli odaklarda ki biri de Pensilvanya'dır, oralardan birtakım talimatlarla çalışmalarını yürütüyorsa, tabii ki bu hukuki süreçle doğrudan ilişkili olarak gerekli her türlü adım atılır. Bu konuda halkımızın huzuru, ülkemizin istikbali ve hukuki gereklilikler ne gerektirirse bunlar için hiç tereddütsüz adımlar atılır. Sayın Cumhurbaşkanımızın da kast ettiği budur."

Bu arada, Başbakan Davutoğlu, Valilikten İstanbul Büyükşehir Belediyesine giderken, II. Mahmud, Abdülaziz ve II. Abdülhamid'in türbelerini ziyaret etti. - İstanbul

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Başbakan Davutoğlu, İstanbul'da - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement