Başbakan Yıldırım Azerbaycan'da - Son Dakika
Güncel

Başbakan Yıldırım Azerbaycan'da

Başbakan Binali Yıldırım, HDP ve CHP milletvekillerinin, dokunulmazlıklarla ilgili Anayasa Mahkemesine yaptığı başvurunun reddedilmesine ilişkin, "Meclisin yaptığı çalışma, aldığı kararın Anayasa Mahkemesine aykırı bir yönü olmadığı bu şekilde tescil edilmiş oldu.

03.06.2016 21:25

Başbakan Binali Yıldırım, HDP ve CHP milletvekillerinin, dokunulmazlıklarla ilgili Anayasa Mahkemesine yaptığı başvurunun reddedilmesine ilişkin, "Meclisin yaptığı çalışma, aldığı kararın Anayasa Mahkemesine aykırı bir yönü olmadığı bu şekilde tescil edilmiş oldu." dedi.

Bakü'de temaslarını sürdüren Başbakan Yıldırım, konaklayacağı otelin önünde gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.

Türkiye'de her hükümet kurulmasının ardından dost ve kardeş ülke Azerbaycan'a ziyaret gerçekleştirdiklerini belirten Başbakan Yıldırım, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'le görüştüğünü ifade etti.

Azerbaycan ile Türkiye arasındaki ilişkilerin her geçen gün gelişerek devam ettiğine dikkati çeken Başbakan Yıldırım, dünyanın 2009'dan bu yana krizlerle boğuşurken, Türkiye ile Azerbaycan'ın Kafkas bölgesini, Orta Asya'yı ve Avrupa'yı ilgilendiren çok büyük projelere imza attığını bildirdi.

Bakü-Tiflis- Kars Demiryolu Hattı Projesi'nin tarihi ipek yolunun en önemli halkasını teşkil ettiğini anlatan Yıldırım, "Diğer proje Bakü-Tiflis-Ceyhan projesi yıllar önce yapıldı, hizmete girdi, Şah Deniz Doğalgaz projesi ve en son TANAP Projesi'nde de çok hummalı bir çalışma var. TANAP sadece Türkiye sınırında bitmiyor, Türkiye sınırından sonra Yunanistan üzerinden TAP diye, Balkanları ve Avrupa'nın da enerji güvenliğini, doğalgaz ihtiyacını karşılayacak önemli bir proje." diye konuştu.

Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Hattı Projesi'nin bu yıl sonunda biteceğini kaydeden Yıldırım, bu projeyle Türkmenistan, Kazakistan, Çin üzerinden gelen bütün yüklerin Türkiye'ye, Türkiye'den de Avrupa'ya, Avrupa'dan da Uzak Doğu'ya rahatlıkla gideceğini belirtti.

Başbakan Yıldırım, "Yukarı Karabağ bölgesinde devam eden işgalin maalesef hala ayak sürütülmesi bizim de Azerbaycan'ın da kabul edebileceği bir şey değildir, behemehal hiçbir şart ortaya sürmeden Birleşmiş Milletler kararlarına uyarak, Ermenilerin Yukarı Karabağ'daki işgal ettikleri alanlardan çekilmeleri konusunda Azerbaycan'ın kararlı tutumunu Türkiye olarak destekliyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

"Öyle bir kararı asla Türkiye olarak dikkate almayacağız"

Alman Meclisinin Ermeni iddialarına ilişkin kararı konusunda da görüşlerini paylaşan Yıldırım, tasarı konusunda, Türkiye'de gerekli tepkilerin ortaya konulduğunu, açıklamaların yapıldığını aktardı.

Konuyla ilgili değerlendirmede bulunduklarını ifade eden Başbakan Yıldırım, şunları söyledi:

"Talihsiz bir karadır. Bu karardan dolayı Türkiye Almanya ilişkileri yara almıştır. Ümit ederim ki yanlıştan dönülür. Yüzyıl önce olup, olmadığı belli olmayan, tarihçilerin bile bu konuda aynı fikirde olmadığı, uluslararası mahkemelerde aksine kararlar olmasına rağmen, Alman Parlamentosu'nun bu olayla ilgili, Türkiye'yi rahatsız edecek bir karar alması, dostlukla bağdaşmaz, dostluk ilişkilerimize zarar vermiştir. Alınan karar bizim açımızdan yok hükmündedir, öyle bir kararı asla Türkiye olarak dikkate almayacağız."

Bu kararın hemen arkasından Azerbaycan'ın da çok güçlü bir kınama mesajı yayınladığını ve bu konuda Türkiye'nin yanında olduğunu belirtiğini aktaran Yıldırım, "Yüzyıl öncesindeki olaylarla uğraşan ülkeler ne yazık ki daha dün denilebilecek bir zaman içinde Hocalı'daki katliamdan nedense haberleri yokmuş gibi davranıyorlar. Bu çifte standart tutum bizim ve Azerbaycan'ın kabul edebileceği bir şey değildir. Azerbaycan her zaman olduğu gibi şimdi de Türkiye'nin yanında yer almıştır. Bunu bir kez daha teyit ettik. Azerbaycan'ın dostu bizim dostumuzdur, düşmanı da bizim düşmanımızdır." değerlendirmesinde bulundu.

"Arama-tarama faaliyetleri devam ediyor"

Nusaybin'de devam eden operasyonların ne aşamada olduğunun sorulması üzerine Başbakan Binali Yıldırım, şu bilgileri verdi:

"Terörle mücadele konusunda başlatılan operasyonlar da kararlılıkla devam etmektedir. Birçok ilçede, il merkezinde operasyonlar büyük oranda sonlandırıldı, arama-tarama faaliyetleri de devam ediyor. Nusaybin'de de şu an itibarıyla operasyonların bölümü tamamlanmış, arama-tarama çalışmalarına başlanmıştır. Malum terör örgütü artık bölgeyi terk ederken, el yapımı patlayıcılarla tuzaklayıcılar yapıyor. Gerek güvenlik güçlerimizi gerekse sivil vatandaşlarımızın canına, hayatına zarar vermemek adına bir müddet daha burada arama-tarama temizlik faaliyetleri sürecektir. Milletim rahat olsun, huzur içinde olsun. Şehitlerimiz var, acı çekiyoruz, şehitlerimize Allah'tan rahmet diliyoruz."

Dokunulmazlıkların kaldırılması

HDP ve CHP milletvekillerinin, dokunulmazlıklarla ilgili Anayasa Mahkemesine yaptığı başvurunun reddedildiğinin anımsatılması üzerine de Yıldırım, "Meclisin yaptığı çalışma, aldığı kararın Anayasa Mahkemesine aykırı bir yönü olmadığı bu şekilde tescil edilmiş oldu." ifadesini kullandı.

"Terör örgütüne destek vermek, terör örgütün o alçak faaliyetlerini övmek, onlara her türlü desteği vermek suçtur. Bu suçu işleyenler de mutlaka bedelini ödemelidir" diyen Başbakan Yıldırım, sözlerine şöyle devam etti:

"Aksi halde bu uğurda can veren şehitlerimizin ruhu rahat olmaz. Türkiye bir hukuk devleti, bu dosyalar mahkemelerce, savcılıklarca ele alınacak ve hukukun gereği neyse yapılacaktır. Bir intikam duygusu içinde kimse asla olmamalıdır, hukuk devletinin şartları en adil şekilde yerine getirilmelidir."

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Başbakan Yıldırım Azerbaycan'da - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement