BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun Bosna-Hersek'te - Son Dakika
Güncel

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun Bosna-Hersek'te

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun Bosna-Hersek\'te

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, "BM'nin Suriye'ye askeri müdahalede bulunup bulunmayacağına ilişkin" soru üzerine, "Şu anda en önemli olan şey Suriye'deki vahşetin sona ermesi."

26.07.2012 14:57

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, "BM'nin Suriye'ye askeri müdahalede bulunup bulunmayacağına ilişkin" soru üzerine, "Şu anda en önemli olan şey Suriye'deki vahşetin sona ermesi. Askeri müdahale hakkında herhangi bir diyalog kurulmadı ve bu sebepten dolayı yorum yapmamamın daha doğru olacağını düşünüyorum" dedi.

Ban Ki-mun, Bosna-Hersek'teki temaslarının ardından ülkeden ayrılmak üzere geldiği Uluslararası Saraybosna Havaalanı'nda düzenlediği basın açıklamasında, 6 günlük Balkan turunun sonuna geldiğini ifade ederek, muhteşem bir yolculuk geçirdiğini söyledi.

Bosna-Hersek'te gördüğü dinamizmden dolayı memnuniyet duyduğunu belirten Ban Ki-mun, "Balkanlar bölgesi çok gelişti. Şimdi, iş birliği ile gelişecek ortak bir geleceğe bakıyoruz. Bence buradaki insanlar başarılarından dolayı gurur duymalılar. Tabiki bazı ekonomik ve siyasi sorunlar var, ama burada konuştuğum tüm insanların istekleri aynı: İnsanlar daha çok seçenek, daha iyi bir hayat ve iş bulma imkanlarının düzelmesini istiyor" diye konuştu.

Bosna-Hersek'in geçen 20 senede büyük yol kat ettiğini belirterek, şunları kaydetti:

"Bu bölge ortak dili ve tarihi paylaşıyor. Bu sebepten dolayı siyasi diyaloğun da var olabilmesi için bu özelliklerin kullanılması lazım. BM Balkan ülkelerine gelişmeleri için gereken tüm desteği verecektir."

Ban Ki-mun, basın açıklamasının ardından, bir gazetecinin "Balkan ülkelerindeki ortak dil ve tarihin aslında milletleri ayıran bir faktör olup olmadığı" yönündeki sorusu üzerine, "Ben iyimserim. Bosna-Hersek çok trajik zamanlar yaşadı ve bunları unutmak tabii ki zor. Fakat Balkan ülkeleri gerçekten de ortak kültür, tarih ve dili paylaşıyor. Dün sayın Bakir İzzetbegoviç ile Ortodoks ve Hristiyan kilisesini ve camiyi gezdik. Saraybosna'daki insanların yüzünde adeta bir ışık gördüm ve bu sebepten dolayı umutlu ve iyimserim" diye konuştu.

"BM'nin Suriye'deki olaylara ilişkin askeri müdahalede bulunup bulunmayacağına" ilişkin soru üzerine Ban Ki-mun, "Şu anda en önemli olan şey vahşetin sona ermesi. Askeri müdahale hakkında herhangi bir diyalog kurulmadı ve bu sebepten dolayı yorum yapmamamın daha doğru olacağını düşünüyorum" dedi.

Kosova'nın BM üyeliği sorusu üzerine Ban Ki-mun, Kosova'yı birçok ülkenin tanıdığını, fakat BM üyeliği konusunun BM üye ülkelerine bağlı olduğunu kaydetti.

Bu arada, AA muhabirinin Myanmar'da yaşanan olaylara ilişkin soru talebi ise Ban'ın danışmanlarınca vakit darlığı nedeniyle kabul edilmedi.

BM Genel Sekreteri Londra Olimpiyatlar'ına doğru yola çıkacağını ifade ederek, "Saraybosna'nın ruhunu yanımda taşıyacağım" diyerek, Saraybosna'dan ayrıldı.

Muhabir: Bedrudin Brljavac/Meral Balota

Yayıncı: Ömer Çetres - SARAYBOSNA

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun Bosna-Hersek'te - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement