BM Güvenlik Konseyi'nde Filistin Tasarısı Çalışmaları - Son Dakika
Güncel

BM Güvenlik Konseyi'nde Filistin Tasarısı Çalışmaları

BM Ortadoğu Barış Süreci Özel Koordinatörü Serry: "BM Güvenlik Konseyi'nin atacağı adımlar anlamlı ve etkili bir müzakere sürecinin başlamasına yapıcı katkı sağlayabilir" "BM Güvenlik Konseyi tasarılarına ilişkin tartışmalar sürerken sahadaki ortam patlamaya hazır durumunu sürdürüyor" "Geçen ay şiddet olaylarında 73'ü çocuk 663 Filistinli yaralandı, 406 kişi de İsrail güçleri tarafından gözaltına alındı" "Kış mevsiminin erken geldiği Gazze'de 80 bin aile tahrip olmuş evlerde yaşıyor.

15.12.2014 21:54

Birleşmiş Milletler (BM) Ortadoğu Barış Süreci Özel Koordinatörü Robert Serry, İsrail ve Filistin arasındaki sorunun çözümü için BM Güvenlik Konseyi'ne sunulması beklenen karar tasarısının, barış sürecine yapıcı katkı sağlayabileceğini söyledi.

Robert Serry, Filistin'in BM üyesi olması ve İsrail'in 1967'den sonra işgal ettiği Filistin topraklarından çekilmesini içeren BM Güvenlik Konseyi karar tasarıları çalışmalarına ilişkin Konsey'de açıklama yaptı.

Arap Ligi temsilcileri ile Kahire'de görüştüğünü ve hazırlanan BM Güvenlik Konseyi karar tasarısına ilişkin bilgi aldığını kaydeden Serry, Filistin'in statüsünün tanınması konusunu içeren tasarının sunulması konusunda Arap ülkeleri arasında uzlaşı bulunduğunu ifade etti.

Bu konudaki müzakerelerin BM Güvenlik Konseyi üyesi ülkeler arasında da devam ettiğini anlatan Serry, "BM Güvenlik Konseyi tasarıları hakkındaki müzakereler önemli olmakla birlikte, bu çabalar iki taraf arasında gerçekleştirilecek samimi bir barış sürecinin yerini tutamaz" dedi.

Konuşmasında BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'un görüşmelerine de yer veren Serry, "BM Güvenlik Konseyi'nin atacağı adımlar anlamlı ve etkili bir müzakere sürecinin başlamasına yapıcı katkı sağlayabilir. BM Güvenlik Konseyi'nin harekete geçmesi, bu sorunun çözülmesi için 1967'de kabul edilen 242 sayılı kararın ardından önemli bir adım olacaktır" diye konuştu.

Arap-İsrail savaşının ardından kabul edilen 242 sayılı kararda İsrail'den işgal ettiği topraklardan çekilmesi isteniyordu.

Serry, Filistin'in tanınması yönünde Avrupa'da devam eden temayüle de dikkati çekerek, bu temayülün, hükümetlerin iki devletli çözümün sağlanması için giderek kamuoyu baskısı altında olduklarını gösterdiğini söyledi.

-"Sahadaki durum patlamaya hazır"-

Robert Serry, konuşmasında bölgede yaşanan gelişmelere de değinerek, "BMGK tasarılarına ilişkin tartışmalar sürerken sahadaki ortam patlamaya hazır durumunu sürdürüyor" ifadesini kullandı.

Son dönemde Filistin ve İsrailliler arasında yaşanan şiddet eylemlerini sıralayan Serry, "Geçen ay 73'ü çocuk 663 Filistinli yaralandı, 406 kişi de İsrail güçleri tarafından gözaltına alındı" bilgisini verdi.

Serr, Gazze'deki insani durum hakkında da "Kış mevsiminin erken geldiği Gazze'de 80 bin aile tahrip olmuş evlerde yaşıyor. Evlerinden edilen 19 bin kişi de BM okullarında barınıyor. Gazze'ye acil olarak uygun fiyatlı enerji ile yeterli su sağlanması ve bölgedeki fiziki koşulların düzeltilmesi gerekiyor" dedi.

-Tasarılar BM Güvenlik Konseyi'nde görüşülmedi-

Öte yandan Serry'nin sunumunun ardından Konsey üyeleri kapalı toplantıda Filistin'deki durumu değerlendirdiler. Toplantının ardından gazetecilere açıklama yapan BM Güvenlik Konseyi Aralık ayı Başkanı ve Çad'ın BM Daimi Temsilcisi Muhammed Zene Şerif, toplantıda Filistin'le ilgili Konsey tasarılarının gündeme gelmediğini bildirdi.

Gazetecilerin bir ya da birden fazla tasarının BM Güvenlik Konseyi'nde oylanmasının beklendiği yönündeki haberleri hatırlatması üzerine de "Toplantıda gündeme gelmediği için bir şey söyleyemeyeceğim" diye konuştu.

Bölgede güvenlik koşullarının kırılgan olduğunun değerlendirildiğini anlatan Şerif, Güvenlik Konseyi üyelerinin özellikle Filistinli Bakanın hayatını kaybetmesine neden olan şiddet olaylarının aydınlatılmasını istediğini söyledi.

Şerif, BM Güvenlik Konseyi'nin, iki devletli çözüm için taraflara müzakerelere geri dönmeleri çağrısı yaptığını da kaydetti. - New York

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel BM Güvenlik Konseyi'nde Filistin Tasarısı Çalışmaları - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement