Çanakkale Savaşları'nın 100. Yılına Sanatsal Bakış - Son Dakika
Yerel

Çanakkale Savaşları'nın 100. Yılına Sanatsal Bakış

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Güzel Sanatlar Fakültesi grafik bölümü öğretim üyesi Yrd.Doç.Seyhan Boztepe, Çanakkale Savaşları'nın 100.yılı etkinlikleri kapsamında yapılacak sanat etkinliklerinin, 2015 yılının vitrini olacağını söyledi.

22.01.2013 15:00

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Güzel Sanatlar Fakültesi grafik bölümü öğretim üyesi Yrd. Doç. Seyhan Boztepe, Çanakkale Savaşları'nın 100. yılı etkinlikleri kapsamında yapılacak sanat etkinliklerinin, 2015 yılının vitrini olacağını söyledi.

Boztepe, yaptığı açıklamada Çanakkale'de sanat üretimlerinin son dönemde yapılan sivil çalışmalarla çok önemli bir noktaya geldiğini, bu durumun Çanakkale'yi, Türkiye'deki sanat ortamı içerisinde kendisini var etmeye çalışan bir konumdan çıkardığını bildirdi.

Çanakkale'nin, Türkiye'deki sanat ortamını doğrudan etkileyen bir aktör ve unsura dönüştüğünü ifade eden Boztepe, kentin, sanat ve kültür kenti olması gerekliğinin dile getirildiğini kaydetti.

Kentle ilgili düşünce üreten insanların da bu konuda hem fikir olduğunu belirten Boztepe, "Ancak buna rağmen mesela bir sanat koleksiyoneri yok, çağdaş sanat müzesiyle ilgili bir girişim şu ana kadar yapılmadı. Bir sürü sergiler yapılıyor, insanlarla buluşuyor ama bu etkinlikleri köklü hale getirecek ve burada bu değeri sürdürecek kalıcı hale getirecek yatırımlar yapılmıyor" dedi.

Çanakkale'nin, dünyada tanınan bir marka değere sahip olduğunu, son 10 yılda üniversitenin de etkisiyle çağdaş sanat konusunda çok ciddi etkinliklerin yapıldığını belirten Boztepe, özellikle Çanakkale Bienali'nin, çağdaş sanat konusunda bu anlamdaki görünürlüğü netleştirdiğini ifade etti.

Bu değerin sahiplenilerek bir adım öteye taşınmasını ve herkesin katkısının gerektiğini vurgulayan Boztepe, Çanakkale Savaşları'nın 100. yılı olan 2015 yılı etkinlikleri kapsamında yapılması gereken sanatsal faaliyetleri değerlendirerek, şöyle konuştu:

"Devletin bu konuda ayırdığı bütçeleri duyuyoruz, devlet kurumları bu konuda çalışıyor bazı planlamalar yapıyor. Ama tabii sanat burada yine çok önemli bir noktada duruyor. Çünkü evrensel bir dil ve bu dille üretilecek birçok çalışma Çanakkale'nin, 2015 yılındaki performansı ile çok ilişkili yapılacak işler. Çalışmalar nasıl yapılacak, bunları kim programlayacak, sanatla ilgili etkinlikleri kim düzenleyecek, kim bunlara yön verecek, bunu bilmiyoruz. Bunun planlı programlı olması gerekiyor. Kentin kültür ve sanat hayatının, 2015 de canlanmasını sağlayacak, birçok konuda olduğu gibi sanat alanıyla da bu dönemde bir katkı içinde olmamız gerekiyor. Bu kapsamda çağdaş sanatla, tiyatroyla müzikle, klasik sanatlar ve diğer sanatlarla ilgili bir komisyon oluşturulabilir. Bu komisyon üzerinden bir değerlendirme ve destekleme, programlama komitesi oluşturulur. ya da başka bir şekilde düzenleme yapılabilir. Buraya gelip sanatla ilgili üretim yapmak isteyen ya da yaptıkları işi burada göstermek isteyen bir çok insana da adres olur. Çanakkale 2015 yılının vitrinidir sanat etkinlikleri."

Muhabir: Fikriye Susam Uyar

Yayıncı: Doğan Sarıtaş - ÇANAKKALE

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Çanakkale Savaşları'nın 100. Yılına Sanatsal Bakış - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement