PKK'lı Bayık, Alman Gazetesine 2 Sayfa Röportaj Verdi - Son Dakika
Güncel

PKK'lı Bayık, Alman Gazetesine 2 Sayfa Röportaj Verdi

PKK\'lı Bayık, Alman Gazetesine 2 Sayfa Röportaj Verdi

Terör örgütü PKK'nın Kandil'deki lideri Cemil Bayık Alman gazetesine verdiği röportajda Almanlardan özür diledi, müzakereler için arabuluculuk istedi, "Silahlarımızı bağışlarla alıyoruz" dedi.

29.11.2015 13:56  Güncelleme: 15:29
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Alman Bild am Sonntag gazetesi, terör örgütü PKK'nın Kandil'deki lideri Cemil Bayık ile yaptığı bir röportajı yayımladı. Gazetenin bugünkü sayısında Maximilian Kiewel imzasıyla yer alan röportajda Bayık, pek çok konuda açıklamalarda bulundu.

Almanya'da işlenen bazı eylemler için Almanlardan özür dileyen Bayık, "Biz artık savaşmak istemiyoruz. Biz, müzakere ve siyasi çözüm istiyoruz. Bunun için bir barış arabulucusuna, üçüncü bir tarafa ihtiyacımız var. Biz bu görevi ABD veya Avrupa Birliği'nin bir parçası olarak Almanya'nın üstlenmesini istiyoruz." dedi.

Bayık'ın "Bugüne kadar dışarıdan bize silah gönderen olmadı. Biz bağışlarla aldığımız kendi silahlarımızla savaşıyoruz. Şayet Batı bize silah verecek olursa, daha iyi savaşırız." sözleri de dikkat çekti.

Kandil'de yapıldığı ileri sürülen röportaj şöyle:

"ÇOK NADİREN CEP TELEFONU KULLANIYORUZ"

* Bay Bayık, siz PKK'nın operasyonel liderisiniz, Türk hükümeti sizi ve organizasyonunuzun peşinde. Nasıl bir yaşam sürüyorsunuz?

Bayık: Ben grubum ile dağlarda yaşıyorum. Biz köyden köye hareket ediyoruz. Bir sığınakta nadiren bir geceden fazla kalıyoruz. Bazen geceleri yola çıkıp yer değiştiriyoruz. Bazen yürüyerek, bazen de otomobille hareket ediyoruz. Hatta birbirimizle iletişimimizde de çok dikkatliyiz. Çok nadiren cep telefonu kullanıyoruz.



"BEN ALMANLARDAN BURADA BİR KEZ DAHA ÖZÜR DİLERİM"

* Bir çok Alman PKK'yı Almanya'da kendilerini yakan eylemcilerle hatırlıyor.

Bir süre önce, biz kendi geçmişimizi eleştirel olarak inceledik. ve biz PKK olarak, kedimizin de hatalar yaptığını gördük. Bunlar arasında, özellikle 90'lı yıllarda, Almanya'da işlenen bazı eylemler de bulunuyor. Bunun için, ben Almanlardan burada bir kez daha özür dilerim. Ben bu hataların tekrarlanmaması konusunda mümkün olan her şeyi yapacağımızı size garanti ederim.

"TEMEL HEDEFİMİZ, SORUNUN DİPLOMATİK VE BARIŞÇIL ÇÖZÜMÜNDEN YANA"

* Bir yıl kadar önce Türkiye ile barış anlaşmasından söz ediyor, silahları bırakacağınızı söylüyordunuz. Şimdi yeniden çatışmalar ve her iki taraftan da kişiler ölüyor. Neler oluyor?

Bizim temel hedefimiz, sorunun diplomatik ve barışçıl çözümünden yana. Ancak Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan farklı bir amacı var. O, yeni bir Osmanlı İmparatorluğu'nun sultanı olmak istiyor. Kürt partisi HDP'nin Haziran ayı ortasında Türk Parlamentosuna yaklaşık yüzde 14 ile girmesi hoşuna gitmedi. Bu yüzden yeni seçimleri ilan etti ve kaosu tetikledi.



"BİZ KÜRTLER TÜRKİYE İLE YENİDEN BİR İÇ SAVAŞ YÜRÜTÜYORUZ"

* Yeniden iç savaş mı var?

Türkiye'nin güneyindeki Kürt sivil nüfusa karşı askeri tanklar, topçu birlikler ve helikopter kullanılıyor. Durum yıllardır olmadığı kadar kötü. Türk hükümeti "Tüm Kürt savaşçılar teslim olana veya öldürülene kadar bu savaş sürecek diyor. Bu yüzden ben de "Evet, biz Kürtler Türkiye ile yeniden bir iç savaş yürütüyoruz" diyorum.

* Siz gerillayı dağlardan kent merkezlerine indirmekle tehdit ettiniz.

Kürtler hemen teslim olan bir halk değil. Biz her zaman şunu dedik Askerler sivil Kürtlere karşı harekete geçerse, biz halkımızı koruyacağız. Bu bizim hakkımız ve görevimiz.

"AMAÇ KÜRT SORUNUNU GÜNDEMDE GETİRMEKTİ VE BİZ BUNU BAŞARDIK"

* Diplomatik bir çözüme hala inanıyor musunuz?

Silahlı mücadele amacına çoktan ulaştı. Amaç Kürt sorununu gündemde getirmekti ve biz bunu başardık. Biz artık savaşmak istemiyoruz. Biz, müzakere ve siyasi çözüm istiyoruz. Bunun için bir barış arabulucusuna, üçüncü bir tarafa ihtiyacımız var. Biz bu görevi ABD veya Avrupa Birliği'nin bir parçası olarak Almanya'nın üstlenmesini istiyoruz.

"AVRUPA HALKI PKK'NIN GERÇEK YÜZÜNÜ ANLAMAYA BAŞLADI, TERÖR LİSTESİNDEN ÇIKARILMALIYIZ"

* Onlarca yıldır, Batı'da PKK terör ve cinayetlerle anıldı. Ama IŞİD'e karşı savaşmaya başlanıldığından beri, resim değişti Kobani'yi kurtardınız, IŞİD'e karşı kimse bu kadar başarıyla mücadele etmiyor. Bir terör örgütünün başındaki biri olarak birdenbire Good Guy (İyi adam) olmak nasıl bir duygu?

PKK bir terör örgütü değildir - ve hiç bir zaman da olmamıştı. PKK adalet ve eşitlik için, özgürlük için, barış için, demokrasi için savaşan bir harekettir. IŞİD'i birçok yerden çıkarmayı başardıktan sonra Avrupa halkı nihayet PKK'nın gerçek yüzünü anlamaya başladı.

* Yine de PKK, Avrupa Birliği ve ABD'nin terör listesinde.

Zamanı geldi, artık PKK terör listesinden çıkarılmalıdır. Listede olmak bizim için ağır bir yüktür. Sonuçta, biz sadece Kürtler için mücadele etmiyoruz, tüm etnik gruplar, tüm azınlıklar, dinler için savaşıyoruz.

"BİZ BAĞIŞLARLA ALDIĞIMIZ KENDİ SİLAHLARIMIZLA SAVAŞIYORUZ"

* Suriye'nin kuzeyindeki Kürtler ABD'den silah aldı. Kuzey Irak'taki Peşmerge ise Almanya tarafından silahlandırılıyor ve eğitiliyor. ya PKK

IŞİD'in yenilmesini isteyen herkes, onunla mücadele eden herkese silah vermeli. Bunu da kimse bizden daha iyi yapamıyor. PKK'lılar IŞİD'ten korkmuyor. Ancak bugüne kadar dışarıdan bize silah gönderen olmadı. Biz bağışlarla aldığımız kendi silahlarımızla savaşıyoruz. Şayet Batı bize silah verecek olursa, daha iyi savaşırız.

DİYARBAKIR'DA 1 TERÖRİST ÖLDÜRÜLDÜ

Genelkurmay Başkanlığı, Diyarbakır'ın Hazro ilçesinde düzenlenen operasyonda 1 teröristin etkisiz hale getirildiğini açıkladı.

Genelkurmay Başkanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, Şanlıurfa'nın Siverek ilçesinde 14 ev ve eklentilerinde yapılan aramada bir adet tabanca, 22 adet fişek, iki adet av tüfeği, üç adet bilgisayar, 14 adet cep telefonu ve sim kartları, 94 adet örgütsel doküman, dört adet dijital fotoğraf makinası, dört adet flash bellek, yedi adet pasaport, bir adet tablet bilgisayar, 18 adet CD ele geçirildi. Olayda "yardım ve yataklık yapmak" suçundan 11 kişi gözaltına alındı.

Diyarbakır Hazro'da icra edilen operasyonda 1 bölücü terör örgütü mensubu terörist etkisiz hale getirildi. İki adet M-16 piyade tüfeği, beş adet şarjörü, beş adet el bombası, iki adet Kaleşnikof piyade tüfeği, beş adet piyade tüfeği şarjörü, bir adet Glock marka tabanca, bir adet şarjörü, 15 adet fişeği, üç adet av tüfeği, 61 adet av tüfeği fişeği, bir adet Yeasu telsiz, iki adet el yapımı patlayıcı (EYP) devre kartı ile bir adet EYP ele geçirilen olayda "yardım ve yataklık yapmak" suçundan 8 kişi gözaltına alındı.

8 SIĞINAKTA ÇOK SAYIDA PATLAYICI VE MÜHİMMAT ELE GEÇİRİLDİ

Bitlis'in Tatvan ilçesinde devam eden operasyonda tespit edilen 8 sığınak içerisinde muhtelif cins ve miktarda bin 112 adet fişek, bir adet RPG-7 mühimmatı, altı adet Kaleşnikof piyade tüfeği şarjörü, el yapımı patlayıcı yapımında kullanılan 20 adet Kobra telsiz, 500 gram plastik patlayıcı, 20 adet akım artırıcı, EYP devre kartı, lehim tabancası, akımölçer, ampermetre, 20 adet fünye, bin 650 metre kablo, 50 adet büyük boy pil, hassas terazi, bir m infilaklı fitil, devre kartı şemaları, üç adet mutfak tüpü, 30 adet koli bandı ile dört adet 12 volt akü, bir adet güneş paneli, bir adet şarj cihazı, iki adet şarj aleti ve örgütsel doküman ele geçirildi.

Ayrıca Hakkari Yüksekova'da yapılan arazi aramasında bir adet el yapımı patlayıcı tespit edilerek imha edildiği bildirildi.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel PKK'lı Bayık, Alman Gazetesine 2 Sayfa Röportaj Verdi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (52)

  • höj: köşeye sıkıştın destek arıyorsun.sonun cehennem.kökü nüzu kazıyacaz. . . 47 60 Yanıtla
  • DİYARBAKIRLI: CANINIZ CEHENNEME KAHR OLSUN PKK 68 30 Yanıtla
  • ali: Bu kafir AKP sonu gelmis allah rusyaya guc Versin insallah turkiyeyi parcalanir erdogan ayni nursi gibi hirsizliktan dolayi Idam edilir 12 66 Yanıtla
  • İlginç: Siz durun daha silahlı anka ve 90 tane atak gelecek..altay tankı sahalara inecek..durun daha durun.. 40 31 Yanıtla
  • xxx: bittiniz kökünüz kuruyacak 40 30 Yanıtla
  • Çerkesoğlu : Sende öleceksin hisset Türk'ün nefesini ensende 46 22 Yanıtla
  • Her evde kaleş var: sıkı yönetimle veya top yekun TC topraklarında ev araması yapılıp temizlenmeli. 33 27 Yanıtla
  • dersimli: Pkk terör örgütüdur, kime göre? Türklere göre, peki ya Kürtlere göre? Asla terörist değildir. 15 43 Yanıtla
  • hey hey: daha çok yalvaracaksınız 31 22 Yanıtla
  • kurtuluş: allah seninde belanı versin 34 10
  • Tüm yorumlar için tıklayınız
  • Eskişehir'de Kızının Öldürülmesinin Ardından Açılan Resim Sergisi
    10:31 Eskişehir'de Kızının Öldürülmesinin Ardından Açılan Resim Sergisi

    Eskişehir'de kızının eski sevgilisi tarafından öldürülmesinin ardından psikolojik destek almak amacıyla gittiği resim kursunda ortaya çıkarttığı eserlerle sergi açan Mesut Çolakoğlu, 'Elimizden geldiği kadar diğer kadınlarımızı da dile getirmeye çalıştık, bu tür cinayetlerin artık bir son bulmasını istiyorum' dedi. Ayşenur Çolakoğlu adına açılan 'Ayşenur Resim Sergisi', ziyaretçilere büyük duygu yoğunluğu yaşattı. Sergi, Ayşenur Çolakoğlu'nun ve diğer cinayete kurban giden kadınların hayallerini ve yapacaklarını yansıtan resimlerle doluydu.

  • NASA, The Lost Universe adlı oyunu ücretsiz olarak dağıtıyor
    10:31 NASA, The Lost Universe adlı oyunu ücretsiz olarak dağıtıyor

    NASA, yeni bir bilim kurgu rol yapma oyunu olan The Lost Universe'ü ücretsiz olarak yayınladı. Oyun, oyuncuları uzay hakkında bilgi edinmeye teşvik eden gizemli bir hikayeye dahil ediyor. Hubble Uzay Teleskobu'nun da yer aldığı oyun, dört ila yedi kişilik gruplar için tasarlandı. Oyun, Aldastron şehrinde başlayan bir macerayı konu alıyor ve oyuncular kaybolan bilim insanlarının sırrını çözmeye çalışıyor. Oyun, kalem, kağıt ve zarlar kullanılarak oynanıyor ve NASA'nın resmi web sitesinden indirilebilir.

  • Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Denizli'de iftar etkinliğine katıldı
    10:29 Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Denizli'de iftar etkinliğine katıldı

    Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Denizli Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen iftar etkinliğine katıldı. Şimşek, Denizli'nin büyüme potansiyeline dikkat çekerek, Başkan Osman Zolan'ın hizmetlerini övdü.

  • Yunusemre Belediyesi Halk Ekmek Büfeleri Hizmet Vermeye Devam Ediyor
    10:29 Yunusemre Belediyesi Halk Ekmek Büfeleri Hizmet Vermeye Devam Ediyor

    Yunusemre Belediyesi tarafından kurulan halk ekmek büfeleri, vatandaşlara ucuz ve sağlıklı ekmek imkanı sunmaya devam ediyor. Laleli Mahallesi'ndeki büfenin de hizmete girmesiyle birlikte toplamda 17 noktada hizmet verilecek.

  • Uzmanından, Ramazan ayında su tüketimi konusunda uyarı: 'Günde en az 2,5 litre su tüketin'
    10:28 Uzmanından, Ramazan ayında su tüketimi konusunda uyarı: 'Günde en az 2,5 litre su tüketin'

    Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi Nefroloji Bilim Şefi ve Organ Nakli Mesul Müdürü Doç. Dr. Ramazan Danış, Ramazan ayında su tüketiminin önemine dikkat çekerek, bir kişinin günde en az 2,5 litre su tüketmesi gerektiğini belirtti. Böbrek hastalarının ise hekim kontrolünde oruç tutmaları gerektiğini vurgulayan Danış, iftar ve sahur arasındaki zamana yayacak şekilde su tüketiminin önemli olduğunu söyledi.

  • Van'da jandarma ekipleri tarafından 12 kişi tutuklandı
    10:28 Van'da jandarma ekipleri tarafından 12 kişi tutuklandı

    Van Valiliği tarafından yapılan açıklamada, İl Jandarma Komutanlığı tarafından gerçekleştirilen çalışmalarda bin 644 devriye icra edildiği ve 66 bin 836 şahıs ile 62 bin 123 aracın kontrol edildiği belirtildi. Yapılan kontroller sonucunda dolandırıcılık, hırsızlık, uyuşturucu madde bulundurma ve kullanma gibi suçlardan aranan toplam 45 kişi yakalandı. Yakalanan kişilerden 12'si tutuklanarak cezaevine teslim edildi.


Advertisement