Ceo Club Buluşmaları - Son Dakika
Güncel

Ceo Club Buluşmaları

Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkanı Öğüt: "Dijital dönüşüm bireyler, şirketler ve Türkiye için önemli bir fırsat"

14.04.2014 13:17

Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkanı Gökhan Öğüt, internetin getirdiği değişim ve dönüşüme dikkati çekerek, "Dijital dönüşüm bireyler, şirketler ve Türkiye için önemli bir fırsat" dedi.

Capital ve Ekonomist dergileri öncülüğünde, Vodafone Türkiye ana sponsorluğunda düzenlenen geleneksel CEO Club toplantıları kapsamında, Türkiye iş dünyasının liderleri bir araya geldi.

OC&C Strategy Consultants'ın etkinlik sponsorluğunda "Dijital Dönemde Liderlik ve Strateji" başlığıyla gerçekleşen zirvede, Türkiye'de iş dünyasına yön veren holding ve kuruluşların başkanları ve genel müdürleri, dijitalleşme yolundaki Türkiye'nin bu dönüşümle kazanacağı toplumsal ve ekonomik faydayı konuştu.

Toplantı kapsamında düzenlenen, moderatörlüğünü OC&C Strategy Consultants Kurucu Ortağı Chris Outram'ın yaptığı panelde, Yıldız Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ali Ülker, Boyner Holding Yönetim Kurulu Başkanı Cem Boyner, Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkanı Gökhan Öğüt ve Denizbank Genel Müdürü Hakan Ateş, mobilleşme ve e-dönüşüm trendi kapsamında sektörlerin dijital teknolojileri benimseyerek açığa çıkarabileceği potansiyel için stratejik yol haritalarını tartıştı.

Makineler arası iletişim, bulut bilişim ve mobil cüzdan sistemleriyle gelen sektörel inovasyona da değinilen panelde, Türkiye'nin 2023 hedeflerine yönelik sürdürülebilir büyümesi ve toplumsal kalkınması için dijital dönüşümün gerekliliğine işaret edildi.

"Dijital dönüşüm için biran önce harekete geçilmeli"

Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkanı Öğüt, internetin getirdiği değişimin bireyler, şirketler ve Türkiye için önemli bir fırsat olduğunu belirtti.

Bu fırsatın Türkiye adına yakalanması gerektiğine dikkati çeken Öğüt, "Bizim ileride gördüğümüz ülkelerin bile bu değişimi bir fırsat olarak gördüğü bir durumda, bizim gibi biraz daha geriden gelen ülkeler için aslında bu çok büyük bir fırsat. Geriden gelip aradaki farkı kapatmak için büyük bir fırsat" dedi.

Öğüt, bu konuda yapılması gerekenler olduğunu, bunlardan birinin de altyapı olduğunu dile getirdi. Türkiye'de herkesin geniş banda ulaşmasının sağlanması gerektiğine işaret eden Öğüt, Türkiye'nin fiber ağ kapasitesine de değindi. Öğüt, konuşmasına şöyle devam etti:

"Kore gibi bizim sekizde birimiz olan bir ülkede 600 bin kilometre fiber ağ var, bizde ise 200 bin kilometreyi ancak geçti. Aslında çok daha fazla, 5 milyon kilometre fiber ağdan bahsetmemiz gerekirken şu an 200 bin. Bir an önce Türkiye'de fiber ağların atılması, bunun üzerine mobil teknolojiler ki, 4G gibi teknolojilerin bizim tarafımızdan getirilmesi ve bir an önce bırakın 30 milyonları 76 milyonun internete istediği an, dilediği yerde, dilediği şekilde erişiyor olması gerekiyor. Bu konuda iletişim şirketleri olarak üstümüze düşeni yapmaya hazırız, bu konudaki çalışmaları da yapıyoruz."

Öğüt, yukarıdan başlayan bir dönüşüme ihtiyaç olduğunun altını çizerek, özellikle mobil geniş bandın iş yapış şeklini nasıl değiştirdiğinin farkına varılması gerektiğini anlattı. Daha fazla bireye, daha doğru noktada ulaşılması durumunda dijital dönüşümün sağladığı global ölçekli faydalara da dikkati çeken Öğüt, bir an önce hareket edilmesinin gerekliliğine vurgu yaptı.

"İnternetin her geçen gün gelişmesiyle günübirlik yaşıyoruz"

Boyner Holding Yönetim Kurulu Başkanı Cem Boyner de 2010 yılına kadar interneti mağazalarına karşı bir baş belası olarak gördüklerini, bütün politikalarını internete karşı kendilerini korumak üzere kurduklarını aktardı. Boyner, "Sonra 2010 yılında grubumuzun gençleri galip geldi, ikna oldum. 'İnternet herhangi bir yeni perakende formatı, neden o formatta da biz olmayalım' diyerek, internete yatırım yapmaya karar verdik" dedi.

Çok ciddiye alarak internete yatırım yaptıklarını dile getiren Boyner, şu an markalarının cirosunun yaklaşık yüzde 2'sinin internet olduğunu, 3 yıllık Morhipo markası ile gruplarının satışlarının yüzde 7'ye yakınının internetten geldiği bilgisini paylaştı.

Boyner, 5 yıl içinde bu oranının yüzde 30'a gideceği öngörüsünde bulunarak, "Oradan nereye gider derseniz, hiç bir fikrim yok. 5 sene sonra dünyanın bildiğimiz gibi bir dünya olmayacağını varsayarak ondan sonrası için yapılacak bütün planların hava civa olduğunu düşünüyorum" değerlendirmesinde bulundu.

İnternetin kendileri için etkilerinden bahseden Boyner, şunları kaydetti:

"Mağazacılık konusunda yatırımlarımızı çok ciddi gözden geçiriyoruz. Normalde mağazalarımız 2-2,5 yılda olgunluk, kar üretme noktasına gelir. İnternette bu 4-5 yıl. Çok daha uzun müddet yatırım yapmak gerekiyor. Bütün bunlara rağmen 2013 yılına kadar ortalama her yıl haftada 1-1,2 mağaza açardık, bu rakamı yarıya indirdik. Mağaza açma hızımız yakında yıllık hızımızın üçte birine iner ama nasıl iner derseniz, daha az mağaza açmakla birlikte çok daha büyük mağazalar açma politikamız var. İnternet artık hayatımızın çok önemli bir gerçeği."

Şu an için internet siparişlerinin yüzde 30-34'lük kısmını mobil cihazlardan aldıkları bilgisini veren Boyner, "2 sene evvel bu sıfırdı. 2 sene önce, cumartesi-pazar ve tatillerde internetten sipariş alamazdık, şimdi artık tatilde, plajda her yerde mobilden sipariş verdikleri için bütün paradigma değişti. Son 1,5-2 yılda olan bu... Dolayısıyla 1-1,5 sene sonra ne olur hiç bir fikrim yok, bu konuda günübirlik yaşadığımızı söylemem lazım" diye konuştu.

Boyner, müşteri şikayetlerine dönüş ve bunun çözümü konusunda arkadaşının başına gelen bir olayı anlatarak, sosyal paylaşım siteleri üzerinden yazılan bir şikayetin ya da talebin, geri dönüşünün çok daha hızlı olduğunu, bunun hem tüketici hem de şirket için fayda sağladığını da sözlerine ekledi. - İstanbul

Kaynak: AA

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement