Davutoğlu: Çözüm Süreci Benim Kafamda 6-7 Ekim Olaylarında Bitti - Son Dakika
Güncel

Davutoğlu: Çözüm Süreci Benim Kafamda 6-7 Ekim Olaylarında Bitti

Başbakan Davutoğlu, çözüm sürecinin bitişini başlatan süreci ilk kez anlattı. Davutoğlu, "6-7 Ekim olaylarında bitişin olacağını anladım. Askere, polise 'hazırlıklı olun' talimatı verdim" dedi.

12.02.2016 08:09  Güncelleme: 08:25
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Hollanda'nın başkenti Lahey'deki temasları sonrası uçakta gazetecilerin sorularını yanıtlayan Başbakan Ahmet Davutoğlu, çözüm sürecinin bitişinin nasıl başladığını ilk kez açıkladı. Davutoğlu, "6-7-8 Ekim kalkışması sonrası yaptığımız güvenlik toplantılarında, kafamın bir yerinde bunların çözüm sürecini bitirecekleri ihtimali güçlü biçimde belirdiği için, askerimize polisimize talimat verdim, 'Çözüm sürecinin bitmesi ihtimaline hazırlıklı olun, dedim. Ben bir gün size 'O gün geldi' diyeceğim, o güne bütün hazırlıklarımız tamam olmalı. Bütün eksiklerinizi tamamlayın' dedim." dedi.

Davutoğlu'nun uçakta yaptığı açıklamalar özetle şöyle:

" PKK'NIN ÜLKEYİ TERK ETMESİNİ BEKLİYORDUK"

('Eskiden PYD'yle görüşüyordunuz eleştirileri var' sorusuna) Çözüm süreci devam ediyor olsaydı, PYD ile ilişkimiz de farklı olurdu bugün. Nitekim geçmişte de farklıydı, çünkü çözüm süreci devam ediyordu, PKK yurt içinde saldırmıyordu, ülkeyi terk etmeleri beklentisi vardı. Bugün öyle değil.

Bizim hassasiyetlerimizi müttefiklerimizin gözetmesini bekliyoruz. Biz onların hassasiyetlerini gözetiyoruz. DEAŞ (IŞİD) bize zarar veriyor hepimize. 'DEAŞ'la mücadele edelim' dedikten sonra ve bunda anlaştıktan sonra, 'PKK Suriye'de bana zarar vermiyor, dolayısıyla size zarar vermeye devam etsin' demenin mantığı yok. Sayın Joe Biden geldiğinde 5 saate yakın harita üzerinde her şeyi paylaştık. Hangi yollardan YPG'nin Türkiye'ye silah soktuğundan tutun da neler yaşanmakta olduğuna kadar her şeyi paylaştık. Bizim beklediğimiz bir hassasiyet var. DEAŞ'a karşı mücadele ediyor diye YPG'yi meşru göremeyiz.

"KENDİLERİ İRADELERİNİ KANDİL'E TESLİM ETMİŞLER"

Bir kere devlet ne demek? Devlet dediğiniz şey demokrasilerde seçimle meşruiyetini halktan almış bir siyasi partinin kamu otoritesini kullanma yetkisi almasından ibarettir. Eski Türkiye'de seçimle gelmiş olsanız bile partinin dışında bir de 'devlet' vardı; kendi bildiğini yapan, söz geçirilemeyen. Ama artık böyle değil. Bu sözleri söyleyenler (HDP Lideri Demirtaş'ı kastediyor) eski Türkiye'de kalmışlar.

Kendileri iradelerini Kandil'e teslim etmişler, herkesi de kendileri gibi sanıyorlar. Türkiye'de bütün kararlar siyasi irade tarafından alınıyor.

"PKK, IŞİD VE DHKP-C'YE ORTAK OPERASYON KARARINI 6-7 EKİM OLAYLARI SIRASINDA ALDIM"

Bakın şunu da söyleyeyim: Geçen yıl 23 Temmuz'da PKK, DAEŞ (IŞİD) ve DHKP-C'ye aynı anda başlattığımız operasyonu bekliyor muydunuz? Hayır değil mi? O operasyon kararı benim kafamda 6-7-8 Ekim (2014) olayları sonrasında oluştu; kafamda o tarihlerde alındı.

"ÇÖZÜM SÜRECİ BU TARİHTE BENİM KAFAMDA BİTTİ, ASKERE-POLİSE 'HAZIRLIKLI OLUN' TALİMATINI VERDİM"

6-7-8 Ekim kalkışması sonrası yaptığımız güvenlik toplantılarında, kafamın bir yerinde bunların çözüm sürecini bitirecekleri ihtimali güçlü biçimde belirdiği için, askerimize polisimize talimat verdim, 'Çözüm sürecinin bitmesi ihtimaline hazırlıklı olun, dedim. Ben bir gün size 'O gün geldi' diyeceğim, o güne bütün hazırlıklarımız tamam olmalı. Bütün eksiklerinizi tamamlayın' dedim.

"CUMHURBAŞKANIMIZ YURT DIŞINDAYDI, BİZ KARAR VERDİK"

23 Temmuz'da Cumhurbaşkanımız yurt dışındaydı, o gün Genelkurmay Başkanımızla haftalık görüşmemi yaparken askerimizin şehit düştüğü haberi geldi. Görüşme sırasında kararlaştırdık, güvenlik zirvesi topladık. Herkes hazırdı. Mükemmel bir koordinasyonla aynı gün PKK, DAEŞ ve DHKP-C'ye kapsamlı operasyon yapıldı. Bizim kararımızdı.

Diyorlar ki, savaşı 1 Kasımı kazanmak için AK Parti çıkardı, hem AK Parti'yi devlet ele geçirdi. Hangisi? Bütün güvenlik bürokrasisi hükümetin emrindedir ve uyum içindedir.

GÜL - ERDOĞAN GÖRÜŞMESİ

Birbirleriyle 30 yıldan fazla zamandır arkadaş olan, dava arkadaşı olan insanların birbirleriyle görüşmesine 'Ne oluyor' diye yaklaşmak ne demek? Birbirimizle görüşmemizden daha normal ne olabilir? Her zaman görüşüyoruz, daha da görüşeceğiz...

"BU GEÇİŞKENLİKTEN BARZANİ DE BİZ DE RAHATSIZIZ"

Biliyorsunuz, Irak'ın Kuzeyindeki Kürt bölgesi ile Suriye'nin Kuzeyinde PYD denetimindeki Kürt bölgesi arasında bir koridor var. Bu geçişkenlikten Barzani de biz de rahatsızız. YPG'nin PKK bağlantısı dediğim gibi aşikar. Eğer YPG, bizim güvenliğimizi tehdit ederse gereği yapılır.

Zaten dikkat edin, Irak ve Suriye coğrafyasını yatay olarak kullanan iki örgüt var. Biri DAEŞ, diğeri PKK... Coğrafyanın iki tarafında da faaliyetteler. PKK bir ara Irak'ta Şengal'de de hâkimiyet kurmaya kalktı ama Barzani izin vermedi ona. Bu iki terör örgütü de Türkiye sınırında Türkiye'yi rahatsız edecek faaliyetler yaptığında bizim için aralarında bir fark kalmaz. Birinin diğerine karşı savaşta olması onu meşru kılmaz.

Nitekim Nusra'yı düşünün. Bu örgüt de Kaide'nin uzantısı ve DAEŞ'le çarpışıyor ama DAEŞ'le savaşmaları onları meşru yapmaz. Aynı şekilde PKK da bir meşruiyet edinemez.

HALEP CEVABI: ÖNÜMÜZDEKİ GÜNLERİ BEKLEYİN

Başbakan Davutoğlu, Suriye'de rejim güçlerinin Halep'teki muhalifler için yaşamsal öneme sahip Türkiye'ye açılan Azez koridorunu kontrol etmek için ilerlemesiyle ilgili de konuştu:

"Türkiye ve Avrupa Birliği ve Almanya birlikte Suriye'de Rusya'yı durdurmak için diplomatik girişimler yapıyor, işte Birleşmiş Milletler'e başvuruldu en son. Almanya Başbakanı Merkel geldiğinde ona, "Avrupa'ya mülteci akımını durdurmak için önce Türkiye'ye akımı durdurmak lazım" dedim, 'Bunun için de önce Rusya'yı durdurmak lazım.' Pazartesi günkü toplantıda Bakanlar Kurulu'na Genelkurmay Başkanımızın, MİT Müsteşarımızın sunduğu yeni durum, yani Türkiye ile Halep arasındaki koridorun kesilmiş olmasının doğurduğu muhtemel senaryoları ele aldık. Dün de güvenlik zirvesinde bu çerçevede yaptığımız çalışmaları Sayın Cumhurbaşkanımızla da değerlendirdik..."

Davutoğlu, "Halep koridorunun yeniden açılması için Türkiye kendisi bir şey yapacak mı" sorusu üzerine de "Önümüzdeki günleri bekleyin, cevabını göreceksiniz" yanıtını verdi.

Davutoğlu: Çözüm Süreci Benim Kafamda 6-7 Ekim Olaylarında Bitti

Son Dakika Güncel Davutoğlu: Çözüm Süreci Benim Kafamda 6-7 Ekim Olaylarında Bitti - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (12)

  • saydam 01: ben çaktım manzarayı akkoyunlar neyle besleniyormuş meyersem yalan yalan yalan.iyi geliyor size ama birde haram olmasa çünkü çünkü bu yalanlar kanla sulanıyor besleniyor 0 0 Yanıtla
  • DÜZCELİ: madem oyle suriyedeki isidi terorist olarak gormeyin sizde pkk ile savasiyor nasilsa..hatta ucak ucak tonlarca silah verin iside abd nin rusyanin yaptigi bu.. pyd isidle savasiyor diye goz yumuyor silah veriyor.. kullaniyor isid bittimi yuzune bakmaz pyd nin. bak saddama karsi kullandi pesmergeyi simdi yuzune bile bakmiyor hatta barzaniye suikast bile yapiyor. 0 0 Yanıtla
  • usta: bunları akp büyüttü Şimdi yakınıyorlar 0 0 Yanıtla
  • Objektif..: Siz iktidar olmadığınız Zaman bitti ..Allah sizleri helak etsin o kadar insanın kanına girdiniz 0 0 Yanıtla
  • umut: zalimler için yaşasın cehennem 0 0 Yanıtla
  • urfalı: Hiç samimi bulmuyorum. hepiniz kürt düşmanısınız. 0 0 Yanıtla
  • semsur : midem bulanıyor bunu görünce 0 0 Yanıtla
  • piyon: hadi ordan.senin oğlun çatışma ya gitmiyor.uzaktan yigitlik yapmak kolay. 0 0 Yanıtla
  • TC: Sanki sürecten önce catisma vardi?milleti nasilda kandiriyolar!!!o degil sucuda muhalefete atiyolar?? 0 0 Yanıtla
  • Bluesun: Allahtan Korkmaz din tüccarları Avrupa'da böyle konuşsanız sizleri linç ederler askerimizin polisimizin büyüt vebalı sizde 0 0 Yanıtla
  • Tüm yorumlar için tıklayınız
  • Sakarya'da Uyuşturucu Operasyonu: 3 Zanlı Yakalandı
    11:04 Sakarya'da Uyuşturucu Operasyonu: 3 Zanlı Yakalandı

    Sakarya'da gerçekleştirilen uyuşturucu operasyonunda, İl Jandarma Komutanlığı ve Karasu İlçe Jandarma Komutanlığı ekipleri tarafından 3 adrese düzenlenen operasyonda 3 zanlı yakalandı. Yapılan aramalarda, 675 gram sentetik uyuşturucu, 50 milim sıvı amfetamin, hassas terazi, ruhsatsız av tüfeği, 3 cep telefonu, suçtan elde edilen 2 bin 305 dolar ve 26 bin 970 lira ele geçirildi. Gözaltına alınan zanlılar hakkında adli işlem başlatıldı.

  • Sakarya'da Uyuşturucu Operasyonu: 3 Zanlı Yakalandı
    11:04 Sakarya'da Uyuşturucu Operasyonu: 3 Zanlı Yakalandı

    Sakarya'da gerçekleştirilen uyuşturucu operasyonunda, İl Jandarma Komutanlığı ve Karasu İlçe Jandarma Komutanlığı ekipleri tarafından 3 adrese düzenlenen operasyonda 3 zanlı yakalandı. Yapılan aramalarda, 675 gram sentetik uyuşturucu, 50 milim sıvı amfetamin, hassas terazi, ruhsatsız av tüfeği, 3 cep telefonu, suçtan elde edilen 2 bin 305 dolar ve 26 bin 970 lira ele geçirildi. Gözaltına alınan zanlılar hakkında adli işlem başlatıldı.

  • Siirt'te Ramazan Ayında Çiğköfte İftar Sofralarının Vazgeçilmezi
    11:03 Siirt'te Ramazan Ayında Çiğköfte İftar Sofralarının Vazgeçilmezi

    Siirt'te Ramazan ayında çiğ köfte satışı yoğun talep görüyor. İşletme sahipleri, çiğ köftenin iftar sofralarına farklı bir lezzet kattığını belirtiyor. Müşteriler ise çiğ köfteye büyük ilgi gösteriyor.

  • Afyonkarahisar'da Ruhsatsız Tabanca ve Mermi Ele Geçirildi
    11:03 Afyonkarahisar'da Ruhsatsız Tabanca ve Mermi Ele Geçirildi

    Afyonkarahisar İl Jandarma Komutanlığı ekipleri, Salar beldesindeki bir evde ruhsatsız tabanca bulundurduğu bilgisi üzerine baskın düzenledi. Baskında 1 adet ruhsatsız tabanca, 14 adet mermi, 2 adet kurusıkı tabanca ve 81 adet kurusıkı mermi ele geçirildi. Şüpheli şahıs gözaltına alındı.

  • Sırrını Biliyorum Filminin Galası Bursa'da Yapıldı
    11:03 Sırrını Biliyorum Filminin Galası Bursa'da Yapıldı

    Yönetmen Battal Karslıoğlu'nun yönettiği 'Sırrını Biliyorum' filminin galası, Bursa Osmangazi'de sinemaseverlerin yoğun katılımıyla gerçekleştirildi. Filmin oyuncuları ve yapımcıları da galada hazır bulundu. Film, küçük bir kız çocuğunun hayallerini gerçekleştirmek için yaşadığı zorlu süreci ele alıyor.

  • Ankara Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi'nde Yapay Zeka ile Hasta Teşhisi ve Tedavi Planlaması Yapılıyor
    11:03 Ankara Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi'nde Yapay Zeka ile Hasta Teşhisi ve Tedavi Planlaması Yapılıyor

    Ankara Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi'nde geliştirilen 'CranioCatch' adlı yapay zeka sistemi sayesinde hasta ağzındaki sorunların teşhisi ve dişe uygulanacak tedavi planlaması yapılarak, hekimin teşhis süresi kısaltılıyor ve hastaya avantaj sağlanıyor. Yapay zeka, karar destek sistemi olarak kullanılarak çürüklerin tespit edilmesi ve hastaya görsel olarak gösterilmesi sağlanıyor. Ayrıca, hastanın çekilen filminin yapay zekaya aktarılmasıyla saniyeler içinde teşhis ve tedavi planlaması yapılıyor. Ankara Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi'nde kullanılan bu yazılım, diş hekimliği fakültelerinde eğitim modülü olarak kullanılmaya başlanmıştır ve Sağlık Bakanlığı tarafından Eskişehir Ağız ve Diş Sağlığı Hastanesi'nde pilot uygulamasına başlanacaktır. Ayrıca, dijital diş hekimliği uygulamaları da yaygınlaşmaktadır ve 5 yıl içinde dijital diş hekimliğinin Türkiye'de yüzde 60 oranında yaygınlaşması beklenmektedir.

  • Gedizli Yunus Altıngemi Birleşmiş Milletler Büyükelçiliğine atandı
    11:02 Gedizli Yunus Altıngemi Birleşmiş Milletler Büyükelçiliğine atandı

    Gediz ilçesinde AK Parti Belediye Başkan Aday Adayı olan Yunus Altıngemi, Birleşmiş Milletler Büyükelçiliğine atandı. Altıngemi, adalet ve güvenliği, ekonomik kalkınmayı ve sosyal eşitliği, Uluslararası tüm ülkelere sağlamayı amaç edinmiş, küresel bir kuruluş olan Birleşmiş Milletler büyükelçiliği görevine atanarak hemşerilerini gururlandırdı.

  • Gediz'de Çarşamba Pazarı'nın Üstü Kapatılacak
    11:02 Gediz'de Çarşamba Pazarı'nın Üstü Kapatılacak

    Gediz ilçesindeki Çarşamba pazarının üstü kapatılarak otopark sorunu çözülecek.

  • Eskişehir'de 152 şüpheli yakalandı
    11:00 Eskişehir'de 152 şüpheli yakalandı

    Eskişehir İl Emniyet Müdürlüğü ve İl Jandarma Komutanlığı ekipleri tarafından yapılan çalışmalarda, aranan şahıslara yönelik operasyon düzenlendi. Operasyon sonucunda, 36 şahıs 5 yıla kadar hapis cezasıyla, 5 şahıs 5-10 yıla kadar hapis cezasıyla, 4 şahıs 10 yıl ve üzeri hapis cezasıyla, 107 şahıs ise ifadeye yönelik aranıyordu. Toplamda 152 şüpheli yakalandı ve gözaltına alındı.

  • Gölcük'te Yeni Terminal Binası İnşaatı Hızla İlerliyor
    10:59 Gölcük'te Yeni Terminal Binası İnşaatı Hızla İlerliyor

    Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından inşa edilen yeni terminal binasında çalışmalar hızla devam ediyor. Binada 13 peron bulunacak ve çatı, sıva, mekanik ve elektrik imalatları sürüyor. Terminal binası, toplamda bin 910 metrekare kullanım alanına sahip olacak.


Advertisement