Dha Yurt Bülteni-4 - Son Dakika
Güncel

Dha Yurt Bülteni-4

Dha Yurt Bülteni-4

4AKIN ÖZTÜRK'ÜN EMİR ASTSUBAYI TUTUKLANDI (EK)1)"BİLGİ AKIŞI SAĞLAMADIM"Kayseri'de tutuklanan emekli Askeri Şura üyesi ve eski Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Akın Öztürk'ün 'FETÖ/PYD örgütüne yardım ve yataklık' suçundan tutuklanan emekli emir astsubayı Ali Ü.

22.11.2016 12:23
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

DHA YURT BÜLTENİ-4

AKIN ÖZTÜRK'ÜN EMİR ASTSUBAYI TUTUKLANDI (EK)

1)"BİLGİ AKIŞI SAĞLAMADIM"

Kayseri'de tutuklanan emekli Askeri Şura üyesi ve eski Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Akın Öztürk'ün 'FETÖ/PYD örgütüne yardım ve yataklık' suçundan tutuklanan emekli emir astsubayı Ali Ü., nöbetçi sulh ceza mahkemesindeki ifadesinde şöyle dedi:

"Akın paşanın eski emir subayıyım. Kayseri 2'nci Bakım Merkezi ve Garnizon Komutanlığı'nı yürüttüğü dönemde kendisiyle çalıştık. Darbe gecesi, televizyonlarda adı geçince kendisini telefonla arayıp 'Komutanım, bu darbe kalkışmasıyla ilgili adınız geçiyor' diye sordum. Bunun dışında bir görüşmemiz veya iddia edildiği gibi kendisine Kayseri ile ilgili bilgi akışı sağlamam olmamıştır." Ali Ü.'nün ordudan emekli olduktan sonra Kayseri Büyükşehir Belediyesi Spor A.Ş.'de bir süre stat müdürlüğü, daha sonra Kayserispor Kulübü'nde kısa süreli genel müdürlük görevinde bulunduğu, son olarak da bir resturantın sosyal işler müdürlüğünü yaptığı ifade edildi.

DHA-Güvenlik - Türkiye-Kayseri - DHA

========================================================

2)KİMSE YOK MU DERNEĞİ YÖNETİCİLERİ ADLİYEYE SEVK EDİLDİ

ADANA'da Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na (FETÖ/PDY) yönelik operasyon kapsamında gözaltına alınan Kimse Yok mu Derneği Şubesi yöneticisi 5'i kadın 19 kişi adliyeye sevk edildi. Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele (KOM) Şube Müdürlüğü ekipleri FETÖ/PDY yönelik 16 Kasım'da şafak vakti operasyon başlattı. 20 adrese baskın yapan ekipler, Kimse Yok mu Derneği Adana Şube yöneticileri tek tek gözaltına alındı. Aralarında dernek avukatı ve eşinin de bulunduğu 19 kişi yakalandı. Emniyet Müdürlüğü'nde sorgulanan şüpheliler ifadelerinin ardından adliyeye sevk edildi.

Görüntü Dökümü

-------------------------

Polis otobüsünün gelişi

Zanlıların araçtan indirilip Adli Tıp Birimi'ne götürülmesi

SÜRE: 01'37" BOYUT: 181 MB

Haber: Fatih KARAÇALI-Kamera: ADANA,

=============================================================

3)AK PARTİ BİNASINA SALDIRI ŞÜPHELİSİ 3 KİŞİ SERBEST BIRAKILDI

VAN'ın Muradiye İlçesi'nde AK Parti binasına el bombalı saldırı sonrası gözaltına alınan 3 şüpheli Emniyet Müdürlüğü'ndeki sorgularının ardından serbest bırakıldı.

AK Parti Muradiye İlçe binasına 15 Kasım 2016 gecesi el bombasıyla saldırı düzenlendi. Saldırıda binada büyük hasar meydana gelirken, polis saldırganları yakalamak için kapsamlı araştırma başlattı. Alınan istihbaratlar üzerine 4 gün önce yapılan operasyonla şüpheli O.Ç., T.Ç. ve E.D. gözaltına alındı. Van Emniyet Müdürlüğü'ne getirilen 3 şüpheli yapılan sorgularının ardından serbest bırakıldı.

GÖRÜNTÜ GEÇİLECEK

MURADİYE(Van), -

=======================================================

4)ŞIRNAK KİRA FİYATLARI YÜZDE 100 ARTTI

ŞIRNAK'ta, sokağa çıkma yasağının 14 Kasım tarihinde kısmen kaldırılmasının ardından çevre il ve ilçelere göç eden vatandaşların geri dönmeleriyle başlayan konut ihtiyacı, kira fiyatlarının yüzde 100 artmasına yol açtı. Şırnak Esnaf Kefalet Kooperatifi Başkanı Reşit Osal, 9 şiddetinde 2 depremde yaşanacak tahribatın Şırnak'ta meydana geldiğini ileri sürerek, "Şırnak şuanda büyük bir tahribata uğramış durumda. Şuanda Şırnak 9 şiddetinde 2 tane deprem görmüş olsaydı bu kadar yıkım olmazdı. Her şey tıkanmış, her şey bitmiş durumda. Hayat felç olmuş durumda. Devletimizden, yetkililerimizden ricamız ilk önce ekonomiyi canlandırmaları. Esnaflarımızın zararlarının bir an önce karşılanmasını istiyoruz" dedi.Hendek-Barikat operasyonları nedeniyle 14 Mart'ta ilan edilen ve 14 Kasım tarihinde kısmen kaldırılan sokağa çıkma yasağı süresince yaşanan çatışma ve patlamalarda 2 bin 44 evin ağır hasarlı evin yıkılması nedeniyle konut ihtiyacının had safhaya çıktığı Şırnak'ta kira fiyatlarının fahiş fiyatlarda artmasına neden oldu. Kentte, yasaktan önce 200 ila 350 lira olan ev kiraları şimdilerde 400 ila 700 liradan kiraya veriliyor. Fahiş fiyata rağmen vatandaş kiralayacak ev bulmakta büyük sıkıntı çekiyor. Şırnak'taki kira artışlarını uygun bulmadıklarını ifade eden ve kendisi de kiracı olan Ekrem Ertaş, "Bilindiği üzere Şırnak, yaşanan olaylar sebebiyle zaten büyük bir yıkıma ve bir tahribata uğradı. Şimdi bunun getirdiği sorunlar var. Özellikle kira meseleleri. Hem esnaflar, hem de kiracı olarak yerleşen insanların en çok karşılaştığı sorunlardan bir tanesi artan kira fiyatlarıdır. O yüzden hem işyeri, mesken sahiplerine, hem de ev sahiplerine biz buradan sağduyu çağrısında bulunuyoruz. Zaten sıkıntıların boyutu hesaplanacak şekilde değildir. Bunu göz önünde bulundurarak yüksek artış yapmalarının uygun olmadığını düşünüyoruz. Bu konuda hem esnaflara hem de kiracılara yardımcı olmaları talebinde bulunuyoruz. İnşallah bu çağrımızı göz önünde bulundururlar. Bu talepler doğrultusunda inşallah bu artışları yapanlar hem geri çeker, makul fiyatlara, makul düzeye çekerler. Sıkıntı yaşayan insanların biraz nefes almalarına yardımcı olurlar" dedi. Kendisi de esnaf olan Şemsettin Barış ise, mülk sahiplerinin bu mağduriyeti, fırsatçılığa çevirmemeleri gerektiğini belirterek, "Ben de bir esnafım. Şu anda Şırnak esnafının yüzde 90'ı mağdur. Şırnak'ın 6 mahallesi tamamen bitti.Kalan iş yerleri ve ev sahiplerinin bu esnaflara böyle acımasızca davranmamaları lazım.Herkesten daha fazla sahip çıkmaları lazım. Şırnaklılar olarak, tüm Türkiye'nin diğer yerlerinden daha fazla birbirimize sahip çıkmamız lazım. Yoksa bu memleket ne kalkınır ve devamlı bu karanlıkta kalırız. Devamlı geride kalırız. Bunun için herkesin birbirine yardımcı olması lazım. Sonra birbirimizin yüzüne bakamayız" diye konuştu. Şırnak Esnaf Kefalet Kooperatifi Başkanı Reşit Osal da, 9 şiddetinde 2 depremde yaşanacak tahribatın Şırnak'ta meydana geldiğini savunarak, şöyle konuştu:

"Şırnak şuanda büyük bir tahribata uğramış durumda. Şuanda Şırnak 9 şiddetinde 2 tane deprem görmüş olsaydı bu kadar yıkım olmazdı. Her şey tıkanmış, her şey bitmiş durumda. Hayat felç olmuş durumda. Devletimizden, yetkililerimizden ricamız ilk önce ekonomiyi canlandırmaları. Esnaflarımızın zararlarının bir an önce karşılanmasını istiyoruz. Esnafımızın bütün bankalara olan borçlarının en az 2 yıl ötelenmesi gerekiyor. Devletin acilen Şırnak'a bir ekonomi paketi hazırlaması gerektiğini düşünüyoruz. KOSGEB kanalıyla, esnaf kefaleti kanalıyla, düşük faizli ve faizsiz kredi sağlanması gerekmektedir. Ekonomiyi canlandırmadan Şırnak'ı canlandırmamız, Şırnak'ı eski haline getirmemiz hiç mümkün olmayacaktır. Bunun için hükümetimizin Şırnak esnafları için bir ekonomi paketi hazırlayıp kente canlılık getirmesi ve ondan sonra Şırnak'ın gelişimini hızlandırması gerekmektedir. 8 aydır Şırnak'ı terk etmek zorunda kalan esnaflarımızın hepsinin şuanda bankalarda ticari sicil bozuklukları bulunmaktadır. Ticari sabıka durumu var. Bütün bankalarımızdan bu sicillerin temizlemesini rica ediyoruz. 2012'den beri büyük bir yıkım yaşanıyordu. Gerek kepenk kapatmalardan, hayatın felç olmasından dolayı esnaf zaten tıkanmış durumda. Yasağın başlamasıyla birlikte esnaf tamamen bitmiş duruma geldi. ve şuanda Şırnak'ta esnaflarımız işyerlerinin nerede olduğunu zaten bilmiyor."

MÜLK SAHİPLERİ 8 AYDIR KAPALI OLAN DÜKKANIN KİRASINI İSTİYOR

Yasakların sürdüğü 8 ay boyunca kapalı olan işyerlerinin mülk sahiplerinin 8 aylık kira bedelini istediğini anlatan Osal, "Şimdi zaten 8 aydır kepenk kapatmış, gitmiş esnaf, şuanda döndüğünde mülk sahipleri ile sorunlar yaşıyor. Mülk sahipleri 8 aydır kapalı olan dükanların kirasını talep ediyor. Esnaf zaten bitmiş durumda. İş yeri yıkılmış hiçbir şeyi yok. Her taraftan tıkanmış olan esnaf bu kirayı nasıl karşılayacak? Devletimizin bu yönde de sağduyusunu bekliyoruz. Mülk sahiplerimizin bu esnaflarımızın bu 8 aylık alacaklarından vazgeçmeleri gerekmektedir" şeklinde konuştu.

Görüntü Dökümü

------------------

-Sağlam mahallelerden görüntü

-Yapılan konuşmalar

-Genel ve detay görüntüler

Haber-Kamera: Sekvan KÜDEN/ŞIRNAK, -

=======================================================

5)GECEKONDULARI YANAN 6 KİŞİLİK AİLENİN 'SOKAKTA KALDIK' FERYADI

ANKARA'nın Çankaya ilçesi İmrahor Deresi, Boztepe Mahallesi'nde 33 yılık gecekonduları geçtiğimiz Cuma günü öğle saatlerinde elektrik kontağından çıktığı tahmin edilen yangın sonucu küle dönen 6 kişilik Sucu ailesinden 'sokakta kaldık' feryadı geldi. Soğuk kış gününde şimdilik komşularının yanında kalan mağdur aile, yetkililerden kendilerine uzanacak yardım eli bekliyor.

Yangın sırasında evde televizyon izleyen 7 yaşındaki Eren, dumandan rahatsız olup, kendisini dışarı atarak kömürlükte bulunan annesinin yanına koşup, "evimiz yanıyor' diyerek haber verdi. Aile, çıkan yangında ev ve eşyaları ile birlikte 3 yıldır baktıkları muhabbet kuşunu kurtaramamanın acısını da yaşıyor. Evin arka bahçe kısmından çıkan dumanları gören komşuların durumu itfaiyeye haber vermesi üzerine hızla gelen ekipler, yangını kısa sürede söndürürken, eşyalar kullanılamaz, ev ise yaşanmaz hale geldi,

Yanan evde oturanlardan Sucu ailesinin gelini 2 çocuk annesi Gülay Sucu, çıkan yangın sonucu 6 kişilik aile olarak yakınları ve komşularının yanlarında yaşam mücadelesi vermeye çalıştıklarını söyledi. Gülay Sucu, "Komşularımız, yaşadığımız sıkıntılara el-kol olmaya çalışıyorlar, ama nereye kadar bizlere yardımcı olacaklar?. Evimiz, itfaiye gelene kadar her şeyimiz yandı. İtfaiye ekipleri 'ev oturulamaz' diye rapor verdi. Şimdi yakınlarımızın ve komşularımızın evinde yaşam savaşı veriyoruz. Bize 'şunu yapacağız, bunu yapacağız' diye bir sürü vaatler veriliyor, ama kimse bize yardımcı olmadı. Kaynanam kalp hastası, çocuğum rahatsız, el kapılarında kaldılar. Devletimizden bu yaşadığımız mağduriyetin biran önce giderilmesini istiyoruz" dedi.

Eşinin işsiz, kayınvalidesi ile 12 yaşındaki kızı Elif'in hasta olduğunu belirten Gülay Sucu, "Kayınbabamlarla birlikte yaşadığımız 33 yıllık gecekondumuz elektrik kontağından çıktığı tahmin edilen yangınla birden alev topuna dönüştü. İtfaiye ekipleri gelene kadar tüm eşyalarımız yandı. 6 gündür kayınbabam, kaynanam, eşim ve çocuklarım yakınlarımızın ve komşularımızın yanlarında kalıyoruz. Kayınpederimin aldığı emekli parası, sağlık giderlerine yetmiyor. Üstelik de bir sürü borçları var. Zaten zor günler yaşıyorduk. Bu çıkan yangınla tümden mağdur olduk. Şimdi yiyecek ekmeğe muhtaç olduk. Komşularımız bize kaç gün daha bakabilecekler. Bu kış gününde sokakta mı yaşayacağız?. Soğuk kış gününde durumumuza biran önce el atılsın, yanan evimizin yeniden yapılarak içine girmek istiyoruz" dedi.

Görüntü dökümü

----------

Yanan evden görüntüler,

Evin gelini Gülay Sucu'nun yaşadıkları dramı anlatması,

Detay

Hüseyin ÖZBALI/ANKARA,

=====================================

6)İŞSİZ BABA "KIZIMA ÇİKOLATA ALAMADIM" DİYE İNTİHARA KALKIŞTI

ANTALYA'da işsiz kaldığını ve dolandırıldığını öne süren 27 yaşındaki Turgut Ateş, "Kızıma 50 kuruşluk çikolata bile alamıyorum" diyerek, falezlerde intihara kalkıştı. Olay, Antalya'nın Muratpaşa İlçesi falezler kenarındaki Yavuz Özcan Parkı'nda dün saat 22.00 sıralarında meydana geldi. Falezler kenarında bir kişinin oturduğunu görenler intihar edeceği şüphesiyle durumu polise bildirdi. Olay yerine gelen ekipler, 30 metrelik falezlerin kenarında Turgut Ateş'i kendisini sarkıtmış halde buldu. Ateş, kendisine yardım etmek için yaklaşan polislere, "Yaklaşmayın kendimi atarım" dedi.

Neden intihar etmek istediğini soran polislere ise Turgut Ateş, işsiz olduğunu ve S.A. isimli bir şahsın 3 bin liralık alacağına karşılık kendisine 26 bin 500 lialık senet imzalattığını öne sürdü.

POLİSİN İKNA ÇABALARI

Belek bölgesinde barmen olarak çalıştığını ancak işsiz kaldığını belirten Ateş'e bir polis memuru iş bulma sözü verdi. Uzun süren ikna çabaları sonuç vermezken Ateş, "3 bin lira borcuma karşılık 25 bin lira istiyorlar. Bunu kim ödeyecek? İşsizim, kızıma 50 kuruşluk çikolata bile alamıyorum" diyerek uzun süre gözyaşı döktü.

Yaklaşık 1 saat süren ikna çabalarının ardından Ateş, bitkin düştüğü anda bir polis memuru yanına yaklaşarak elinden tuttu. Polis memurunun güvenliğini ise mesai arkadaşları montundan yakalayarak sağladı.

Turgut Ateş, kurtarılmasının ardından ambulansla sağlık kontrolünden geçirilmek üzere Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne götürüldü.

Görüntü Dökümü

--------------------

Falezler kenarındaki Turgut ateş detayı

Polisin ikna çabaları (diyaloglar güzel kullanılabilir, polis memuru iş sözü veriyor)

Ateş'in ağlayarak kızına çikolata alamadığını ve işsiz olduğunu 25 bin TL borcunun olduğunu anlatması

Ateş'i kurtarmak için polislerin müdahalesi

Polisi montundan tutan ekip arkadaşları

Ateş'in ambulansa götürülmesi

Turgut Ateş röportaj

4,41 DK

Haber - Kamera: Alparslan ÇINAR/ANTALYA,

======================================================

7)MUĞLA'DA CİNSEL İSTİSMAR DÜZENLENMESİNE TEPKİ

MUĞLA'da eylem yapan yaklaşık 100 kişilik kadın topluluğu, cinsel istismara uğrayan birey ile failin evlenmesi durumunda, failin cezasının geri bırakılması veya ertelenmesini içeren yasa teklifine tepki gösterdi.

Cinsel istismara uğrayan birey ile failin evlenmesi durumunda failin cezasının geri bırakılması veya ertelenmesini içeren yasa teklifini protesto için dün (pazartesi) saat 17.30'da, Menteşe'deki Sınırsız Meydanı'nda bir araya gelen Kadın Platformu üyeleri, eylem yaptı. 'Çocuk susar sen haykır! Tecavüzcüleri aklayan yasaya hayır' pankartı açan platform üyesi kadınlar, ellerinde 'Pis ellerinizi, sapık zihniyetinizi çocukların üzerinden çekin', 'Tecavüz suçtur, yasayı durdur', 'Adaletin gözleri adil olsun diye bağlıdır, namussuzlara göz yumsun diye değil' ve 'Bu ülkede dokunulmazlık vekillerin değil, çocukların olmalı' yazılı dövizler taşıdı.

Açıklama yapan platformu üyesi Dilek Bulut, "Dünyada çocukların cinsel istismarı ile mücadele edilirken, çocuk yaşta zorla evlendirmeler yasaklanırken, hatta asgari evlilik yaşı yükseltilirken, Türkiye'deki bu geriye gidiş son derece vahimdir. Cinsel ilişkiye rıza yaşını 12'ye indirmek isteyenlerde, çocuk istismarı mahkumlarına af önergesi verenlerde oylamada 'evet' diyenlerde bu yanlışlarından derhal geri adım atmalıdır. Aksi takdirde onarılamaz sonuçlar doğuracak bir adım atmış olacaklar, çocuk ve kadın haklarını meclis eliyle gasp etmenin yolunu açacaklardır. 15 yaş altındaki çocuğun rızasından bahsedilemez. Zorla evlendirme Ceza Kanunu'nda suç olarak düzenlenmelidir. Çocukların dini nikah ile evlendirilmesi suç olarak düzenlenmelidir. Cinsel istismar, tecavüz ve evlilik kelimeleri aynı cümlede kullanılamaz. Çocuk tecavüzcülerine af yasası anlamına gelen tasarı geri çekilmelidir. Devlet hukuku işlenmiş bir suçun üzerini örtmek için kullanamaz. Kadınlar diyor ki o yasa meclisten geçmeyecek" dedi.

Gruptakiler, tasarıyı alkışlarla protesto ederken "Çocuk susar sen susma, suça ortak olma" sloganları attıktan sonra sessizce dağıldı.

Görüntü Dökümü

----------------------------------

Meydanda toplanan kadınlardan görüntü

Dilek Bulut'un açıklaması

Kadınların alkış yapması ve slogan atması

(Haber- Kamera: Cavit AKGÜN/ MUĞLA,

======================================================

8)ÇAKALLARIN NEŞELİ OYUNU

BURDUR'da fotokapanla iki kez çakal sürüsü görüntülendi. Görüntülerde, yavru çakalların neşeli ve aralarında oynadığı görüldü.

Doğa Koruma ve Milli Parklar 6'ncı Bölge Müdürlüğü'ne bağlı Burdur Şube Müdürlüğü'nce yaklaşık 4 yıldan bu yana kent yaban hayatının araştırması kapsamında, bölgede yaşayan memeli türler fotokapan cihazlarıyla görüntüleniyor. Araştırma kapsamında geçen aylarda fotokapana, iki kez çakal sürüsü takıldı. Görüntülerde çakalların birbiriyle oynadıkları görülürken, çok neşeli halleri dikkat çekti.

Bu çalışmalarda zaman zaman Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi (MAKÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü ile de işbirliği yapılıyor. Burdur merkez köyleri ve Yeşilova ilçesinin bazı köylerini de kapsayan alanlarda MAKÜ Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü öğretim üyesi Ornitolog Doç. Dr. Tamer Albayrak danışmanlığında, Burdur Şube Müdürü Tamer Yılmaz yüksek lisans tez çalışması da yürütüyor. İnsan faaliyetlerinin yaban hayatı üzerine etkisinin araştırıldığı tez kapsamında, bölgede yaşayan memeli türler tespit edilecek. Türlerin yaşam alanları, insan faaliyetlerinden nasıl ve ne oranda etkilendikleri hakkında da fikir elde edilecek.

ÇAKALLAR ÇOK NEŞELİ

Bugüne kadar bölgede yapılan fotokapan çalışmalarında vaşak, karakulak, kurt, çakal, tilki, yaban domuzu, yaban tavşanı, arap tavşanı, porsuk, kaya sansarı, gelincik, sincap gibi türler tespit edildi. Tamer Yılmaz tarafından Burdur'da ormanlık alanlara kurulan fotokapana, biri gece diğeri de gündüz olmak üzere iki çakal sürüsü takıldı. Gece görüntüsünde 2'si yavru 4 kişilik çakal sürüsü neşeli halleriyle bir süre fotokapan önünde oynuyor. Gündüz görüntüsünde de tamamı yavru olduğu belirtilen 6 çakal, aralarında uzun süre oynuyor. Fotokapanın olduğu alanda uzun süre neşeli şekilde vakit geçiren çakallar, ardından hep birlikte ormanlık alanın içine ilerliyor.

KURTLAR AVLARIYLA FOTOKAPANDA

Fotokapanla görüntülenen yaban hayvanları arasında bir vaşak avladığı tavşanı, bir kurt avladığı yaban domuzu yavrusunu götürürken de görüntülendi. Bir gece görüntüsünde ise farklı bir kurt yakaladığı avıyla birlikte fotokapanın bulunduğu alana geliyor ve ağzındaki avı yola bırakıp etrafı kontrol ettikten sonra kenardaki su birikintisinden su içiyor. Sık sık etrafını kontrol edip su içen kurt, ardından avını alarak gece karanlığında kayboluyor. Farklı bir gece görüntüsünde de bir vaşak ve iki yavrusu bu kez fotokapana yakalanıyor. Bir fotoğraf karesinde tavşan, fotokapan önünde yavrusunu emziriyor.

Görüntü Dökümü

--------------

Çakallardan görüntü

Çakallar oynarken

Vaşaktan görüntü

Kurt su içerken görüntü

Not: Görüntüler fotokapanla çekildi.

Haber: Mehmet ÇINAR- Kamera: ANTALYA-DHA)

====================================================

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Dha Yurt Bülteni-4 - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement