Diyarbakır'da 'Öz Yönetim' Toplantısı - Son Dakika
Güncel

Diyarbakır'da 'Öz Yönetim' Toplantısı

Diyarbakır\'da \'Öz Yönetim\' Toplantısı

Diyarbakır’da bir araya gelen bölgedeki DBP’li belediye başkanları, öz yönetimi tartıştı.

18.09.2015 14:27
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Diyarbakır'da bir araya gelen bölgedeki DBP'li belediye başkanları, öz yönetimi tartıştı. Toplantıda konuşan Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Fırat Anlı, "Öz yönetim bu savaşın yükünü en fazla çeken Kürt halkının barış talebidir. Öz yönetim talep eden insanlar barış talep etmektedir" dedi.

Yenişehir ilçesindeki Sümer Park Ortak Yaşam alanında düzenlenen toplantıya, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanları Gültan Kışanak ile Fırat Anlı, Mardin Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Ahmet Türk, DBP'li bölge belediye başkanları, Demokratik Toplum Kongresi Eş Başkanı Hatip Dicle ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Öz yönetim toplantısının açılış konuşmasını yapan Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş başkanı Fırat Anlı, Kürt halkının ve siyasi temsilcilerinin öz yönetim talebinin herkese çözümü yolunu gösterdiğini belirterek şunları söyledi: "Öz yönetimin hepimizin ana sütü gibi ak, demokratik bir talebi, demokratik bir istenci ve bu konuda ortaya koyduğu mücadelesi ile hep beraber geleceğimizi inşa etme günüdür. Eğer koşullar normal şekilde devam etseydi, eğer Dolmabahçe'de, 2013 Nevruz'unda Öcalan'ın inşa etmek için ilk adımı attığı kalıcı barış süreci sürdürülebilir olsaydı biz bugün çok daha farklı şeyleri tartışıyor olacaktık, çok daha başka gündemle yeni bir inşanın ve geleceği örgütlemenin örmenin çabası içerisinde olacaktık. Silopi'ye, Cizre'ye, Nusaybin'e, Gever, Varto, Farkın, Lice ve Sur'a, bu coğrafyadaki demokrasi, barış ve özgürlük mücadelesi yürüten insanlara hep birlikte yalnız değilsiniz, hep birlikte geleceğimizi birlikte inşa edeceğiz mesajı vermek için buradayız. Bugün bu bizim açımızdan bir siyasal talep değil aynı zamanda demokratik bir haktır. Kürt halkının ve siyasi temsilcilerinin öz yönetim talebi hepimize çözümün yolunu göstermektedir. Bu talep salt bir söylem ve dönemsel bir yaklaşım değildir. Öz yönetim hem bu coğrafyadaki halkların geçmişte barış içinde yaşadıklarını gösteren, hem de farklı ülke örneklerinde barışın tesis edilmesinin en önemli yolu olduğunu ispat eden güçlü bir modeldir."

Bask örneğine, Davutoğlu'nun bizzat müzakerelere aracılık ettiği Filipinlerdeki Müslüman Moro örneğine kadar demokratik özerkliğin öz yönetim talebi ile gerçekleştirilebileceğinin defalarca ispatlandığını anlatan

Anlı, "O halde öz yönetim bir çıkış yolu olarak hepimizin umut ettiği ve uğruna mücadele ettiği barışı gerçekleştirmek için bulunmaz bir fırsattır" diye konuştu.

"BU FIRSAT KAÇIRILMAMALIDIR"

Hem bu coğrafyanın halkları için hem de Ortadoğu başta olmak üzere tüm insanlık için bu fırsatın kaçırılmaması gerektiğini belirten Anlı, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Öz yönetim bu savaşın yükünü en fazla çeken Kürt halkının barış talebidir. Öz yönetim talep eden insanlar barış talep etmektedir. O halde tüm Türkiye halklarını ve dünya kamuoyunu bu talebe kulak vermesi onu dinleyip anlamaya çalışması gerekmektedir. Birçok belediye eş başkanımız; meclis üyemiz parti yöneticimiz, bu talebin yanında yer aldıkları için Türkiye cumhuriyeti devletini bölmek suçundan 302. maddeden yani ağırlaştırılmış müebbetle yargılanıyor. Bizim talebimiz demokratiktir. Bizim talebimiz insanidir, bizim talebimiz vicdanidir. Daha az devlet daha çok toplum, daha az devlet daha çok öz yönetim, daha az merkez, daha çok yerinden yönetim diyoruz. Gelin yol yakınken bu projeyi hep birlikte sahiplenelim, diyaloğu müzakereyi tekrar başlatalım, tekrar bu ülkenin geleceğine dair bu karanlık tabloyu ortadan kaldıralım."

Toplantı, yarın da devam edecek. - DİYARBAKIR

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Diyarbakır'da 'Öz Yönetim' Toplantısı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement