Dtk Yezidi Raporunu Açıkladı - Son Dakika
Güncel

Dtk Yezidi Raporunu Açıkladı

Dtk Yezidi Raporunu Açıkladı

Demokratik Toplum Kongresi (DTK) bünyesinde çeşitli temsil gruplarından oluşan iki heyet Irak ve Suriye’yi ziyaret ederek, incelemelerde bulundu.

25.08.2014 16:46
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Demokratik Toplum Kongresi (DTK) bünyesinde çeşitli temsil gruplarından oluşan iki heyet Irak ve Suriye'yi ziyaret ederek, incelemelerde bulundu. İnceleme izlenimlerini anlatan Halkların Demokratik Partisi (HDP) Şırnak Milletvekili Selma Irmak, Yezidilerin insan tacirlerinin kıskacında olduklarını belirterek, "Buraya yerleşen Yezidiler kaçırılıp, İstanbul, İzmir ve Ankara gibi illere götürülüp, burası Avrupa'dır diye bırakılıyor. Biz bunları tespit ettik. Ancak devletin alacağı önlemlerle bunların önüne geçebiliriz" dedi.

Aralarında HDP Milletvekilleri Selma Irmak, Gülser Yıldırım, Ayla Akat, Faysal Sarıyıldız, İbrahim Ayhan, Mülkiye Birtane, Erol Dora, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanları Gültan Kışanak ile Fırat Anlı'nın yer aldığı DTK Koordinasyonu, Irak ve Suriye'de çeşitli incelemelerde bulundu. IŞİD'in saldırılarına maruz kalan Yezidilerin yaşadıkları sorunların ele alındığı raporun izlenimleri aktarmak üzere DTK binasında basın toplantısı düzenleyen heyet, Yezidilerin insan tacirlerinin kıskacında yer aldıklarını dile getirdi.

DTK Koordinasyonu adına açıklamayı yapan HDP Şırnak Milletvekili Selma Irmak, bölgede bir insanlık trajedisinin yaşandığına dikkat çekerek, Zaho'da binlerce insanın sokaklarda kaldığını söyledi. Duhok Valisi ve Zaho Kaymakamıyla yaptıkları görüşmede 160 bin kişinin Zaho'da 180 bin kişinin de Duhok'ta yaşadığının bilgisini aktaran Irmak, uluslararası kuruluşların insani yardım yapmaları çağrısında bulundu. Irmak, "Bu trajedinin bir an önce son bulması için herkesin elinden geleni yapması şarttır. Türkiye'nin bu konuda yaptığı katkılar kapsamında AFAD Genel Müdürlüğü ile sürekli ilişki içerisindeyiz. Türkiye'den gelen çok fazla yardımların da olduğunu tespit ettik. Dışişleri yetkilileriyle yaptığımız görüşmelerde, Nusaybin'de bulunan sınır kapısının insani yardımlar amacıyla açıldı. Ama bunlar yeterli olmuyor. Yardımların daha kapsamlı yapılması gerekiyor" dedi.

"İNSAN TİCARETİ DEVAM EDİYOR"

Yezidi, Süryani, Keldani gibi etnik grupların kırımı insanlık mirasını ortadan kaldıracağına vurgu yapan Irmak, herkesin bu mirasa sahip çıkması gerektiğini anlattı. Bu insanların bu topraklardan çıkartılması bilinçli bir politikanın sonucu olduğunu ifade eden Irmak, bunun bir tesadüf olmadığını söyledi. Yezidilerin göç olayına da değinen Irmak, "Göç eden Yezidilerin sayıları her gün artıyor. Örneğin dün 3 bin kişi Uludere'den Türkiye'ye giriş yaptı. Yine bugün bin 500 kişi Türiye'ye geldi. Şırnak Valisi'nin bize aktardığı bilgiye göre, 60 bin kişinin sınırda beklediğini ve bunların Türkiye'ye giriş yapmak istediğini aktarıldı. Yezidilerin üzerine insan tacirleri tarafından tuzaklar ilk günden beri kurulmuş. Biz, yasal ve güvenlik tedbirlerinin alınması için ilgili valiliklerle de görüştük. Bununla ilgili başvurularımız da oldu ama ne yazık ki bu sorun devam ediyor. Buraya yerleşen Yezidiler kaçırılıp, İstanbul, İzmir ve Ankara gibi illere götürülüp, burası Avrupa'dır diye bırakılıyor. Biz bunları tespit ettik. Ancak devletin alacağı önlemlerle bunların önüne geçebiliriz. Bu sorunla ilgili sürekli uyarılarımız oluyor. Yezidilerle görüşüp, bunlara kanmamalarını söylüyoruz. Ama ne yazık ki ulaşamadıklarımız da oluyor ve bu insan ticareti devam ediyor" şeklinde konuştu.

Irmak, Suriye ve Irak'ta hazırladıkları raporu önümüzdeki gün kamuoyuyla paylaşacağını söyledi. - DİYARBAKIR

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Dtk Yezidi Raporunu Açıkladı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement