Ekonomi Basınında Öne Çıkan Konular - Son Dakika
Güncel

Ekonomi Basınında Öne Çıkan Konular

Mayıs ayında ihracattan iyi enflasyondan kötü haber geldi.

04.06.2012 09:23
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Ekonomi haberleri, vergi ve yeni Türk Ticaret Kanunu konuları ile gündemdeki önemini sürdürdü. Medya Takip Merkezi (MTM)'nin Mayıs ayını kapsayan araştırmasına göre, Ekonomi basınında öne çıkan konular, vergi, ihracat, enflasyon ve yeni TTK oldu. İşte, ayın ekonomi gündeminin detayları…

Ekonomi basınında ayın en fazla yer bulan konusu, kırk beş bini aşkın haber ve yazı sayısı ile vergi oldu. Vergi rekortmenleri hakkında çıkan haberler, Maliye'nin tahsil edemediği 57 milyar TL'lik vergi borcu ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in, vergi yükünü azaltmak adına yapılan çalışmalarla ilgili açıklamaları, öne çıkan haberler arasındaydı.

Rapora göre, vergiden sonra ay içerisinde medyada en fazla yer bulan konu başlığı ihracat oldu. Türkiye'nin ihracat yapmadığı ülke kalmadığına işaret eden Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan Türkiye'nin 175 milyar dolarlık ihracat gerçekleştiren bir ülke olduğunu ifade etti.

MTM'nin aynı araştırma raporuna göre, enflasyon haberleri medyanın ekonomi alanında en çok ilgi gösterdiği bir diğer başlıktı. Mayıs ayında 17 bine yakın haber ve yazıda yer bulan enflasyon, Nisan ayında yıllık yüzde 11.14'e ulaşarak son 3.5 yılın en yüksek seviyesine geldi. Aylık bazda da son 11 ayın en yüksek oranına sahip olan enflasyondaki bu yükselmenin, elektrik ve doğalgaz alanında yapılan zamlar nedeniyle olduğu belirtildi.

Ekonomi alanında ayın öne çıkan bir başka konu başlığı, Türk ticaret hayatında büyük yankı uyandıran yeni Türk Ticaret Kanunu (TTK) oldu. 1 Temmuz'da yürürlüğe gireceği açıklanan yeni TTK, sanayicilerden iş adamlarına, mimarlardan esnaflara kadar çeşitli iş kollarına yönelik seminerlerle anlatıldı. Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, yeni kanunun yürürlüğe girmeden önce iş dünyasından gelen talepler dikkate alınarak düzenleneceğini bildirirken, diğer başbakan yardımcısı Ali Babacan ise, uygulamanın ötelenebileceğini belirtti.

AYIN DİKKAT ÇEKEN GELİŞMELERİ:

Medya Takip Merkezi'nin derlemesiyle, Mayıs ayında dikkat çeken ekonomi olayları şunlar oldu:

Milli petrol şirketi Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO), Türkiye'de Diyarbakır, Erzurum ve Trakya'daki üç alanda kaya gazı-petrol baseni olduğunu belirledi.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın yaptığı tebliğ değişikliği ile sucuk, salam, sosis ürünleri sadece kırmızı et veya beyaz etten üretilebileceği açıklandı.

Erkek giyim markası Ramsey, iki yıllık Ar-Ge çalışmaları sonucu geliştirdiği, benzerlerinden yüzde 50 daha hafif olan 'zero weight' koleksiyonu ile İngiltere Premier Ligi Liverpool FC'nin resmi sponsoru oldu.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor's, Türkiye'nin kredi notu görünümünü, "daha düşük dış talep ve kötüleşen ticaret haddi" dolayısıyla, "pozitif"ten "durağan"a düşürürken, Yunanistan'ın uzun vadeli kredi notunu ise yükseltti.

Atatürk Barajı'ndan sonra GAP'taki en büyük sulama barajı olma özelliği taşıyan Silvan Barajı ile Ambar Barajı ve Silvan Babakaya Sulama Tüneli'nin temeli 4 Mayıs'ta düzenlenen törenle atıldı.

İtalya-Türkiye arasındaki ekonomik ve ticari bağların güçlenmesi yönündeki çalışmaları ve katkılarından ötürü, Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç'a, İtalya'nın ekonomi Oscar'ı olarak bilinen Uluslararası Leonardo Ödülü (Leonardo International Prize) verildi.

T.C. Başbakanlık Türkiye Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı (Başbakanlık Yatırım Ajansı) Başkanı İlker Aycı, 'Yılın Genç Bürokratı' ödülüne layık görüldü.

Facebook'un, Mayıs ayı içerisinde gerçekleştirdiği halka arzın ardından Nasdaq borsasında işlem görmeye başlayan ve hisseleri üç gün üst üste değer kaybeden Facebook'un 19.2 milyar doları eridi.

Euro, 2010 Ağustos ayından bu yana en düşük seviye olan 1,26'nın altına kadar geriledi.

Türkiye'nin pirinç üretimi artışında son 10 yıl içinde, başlıca çeltik üreticileri Çin, Hindistan gibi ülkeleri geride bırakarak oransal olarak en fazla pirinç üretimi gerçekleştiren ülke olduğu bildirildi.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Ekonomi Basınında Öne Çıkan Konular - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement