Genel Seçim Olsaydı Hangi Parti Kaç Milletvekili Çıkaracaktı - Son Dakika
Politika

Genel Seçim Olsaydı Hangi Parti Kaç Milletvekili Çıkaracaktı

Genel Seçim Olsaydı Hangi Parti Kaç Milletvekili Çıkaracaktı

30 Mart yerel seçimlerinde kullanılan oylar genel seçim için kullanılsaydı AK Parti 284, CHP 137, MHP 84, BDP de 45 milletvekili çıkaracaktı.

31.03.2014 12:15  Güncelleme: 12:18

Genel seçim havasında ilerleyen 30 Mart yerel seçimlerinde, belediye başkanları, belediye ve il genel meclisleri ile muhtarlar için kullanılan oylar genel seçim için kullanılmış olsaydı hangi parti kaç milletvekili çıkarırdı, sorusu, sosyal medyada ve basında sıkça sorgulanıyor.

CNN Türk'ün yayınlanan hesaplamaya göre, 30 Mart yerel seçimlerinde kullanılan oylar genel seçim için kullanılsaydı AKP 284, CHP 137, MHP 84, BDP de 45 milletvekili çıkaracaktı.

HDP VE BDP İÇİN BARAJ GÖZ ÖNÜNE ALINMADI

Bu sonuç, bir partinin parlamentoya milletvekili sokması için ülke genelinde en az yüzde 10 oy almasına ilişkin seçim barajını BDP-HDP bloğu açısından ihmal ederek hesaplandı. BDP'nin, daha önceki seçimlerde olduğu gibi ülke barajına takılmamak için bağımsız adaylarla seçimlere gireceği ve oy kaybı yaşamaması varsayımından hareketle 45 milletvekili çıkaracağı düşünüldü.

AKP '330 TUZAĞI'NA DÜŞECEK GİBİ GÖRÜNÜYOR

Bu hesaplamanın doğru yapıldığının varsayılması durumunda, 12 Haziran 2011 seçimlerinde yüzde 49,5 oy alarak 330 milletvekiliyle parlamentoya giren, istifalardan sonra bugün TBMM'de 317 milletvekili bulunan AKP'nin TBMM'deki sandalye sayısının, anayasa değişikliği için gerekli en az sayı olan 330'un uzağına düşeceği görülüyor.

EN ÇOK ARTIŞ MHP VE BDP'DE OLACAK

30 Mart'taki oy dağılımını esas alan hesaplama, milletvekili sayısında en önemli artışı yapacak partilerin MHP ile BDP olacağını gösteriyor.

CHP'DEN 137 MİLLETVEKİLİ

Genel seçim olsaydı 137 milletvekili çıkaracağı hesaplanan CHP'nin halen 134, 84 milletvekili çıkaracağı tahmin edilen MHP'nin halen 52, 45 milletvekili çıkaracağı düşünülen BDP-HDP bloğunun halen 30 milletvekili bulunuyor.

Kaynak: Haberler.Com

Son Dakika Politika Genel Seçim Olsaydı Hangi Parti Kaç Milletvekili Çıkaracaktı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (9)

  • sv: mustafa sarigülün cemaat le ve vatikanla iliskilerinin biliormusunz, bunlar istanbulu satarlardi bee 33 24 Yanıtla
    insan: birde utanmadan cemaat bağlantısı var diyosunuz. bugün taptığınız liderlerinizin elinden tutup yürürlerken iyiydi allah her iki tarafıda mutlaka cezalandıracaktır.hiç şüpheniz olmasın 0 0
  • aaa: MHP YENİ KADROSUYLA GİRMELİ GENEL SEÇİME YOKSA HÜSRAN OLUR 43 6 Yanıtla
  • EZBER BOZAN: CHP'liler SUSSUN ONLAR MENFEZDELER GENEL SEÇİMLERDE DENİZE DÖKÜLÜRLER 26 19 Yanıtla
  • th: yurtidisindaki secmenleri de sayarsak akp yüzde 60 yakin 2015 de ...XDXD 32 13 Yanıtla
  • çok iyiyim be: ya bu chp liler iyiki var.. bunlar sayesinde 10 yıldır üzerime birşey almaya gerek kalmıyor... 15 tane chp li arkadaş dostla girdiğim bahsi kazandım tabiki.. şimdi hergün biriyle güzel mağazalara gideceğim istediğim giysileri alacağım ve chp li arkadaş ve dostlarım koyun gibi olmasalarda :) kuzu kuzu ücretini ödeyecekler..... :).. 38 5 Yanıtla
  • hakkan: baktılar chp bir cacık olmuyor MHP bdp en medet umuyorlar 14 4 Yanıtla
  • MUSTAFA35: AKPNİN MİLLETVEKİLİ SAYISI AZALMIŞ..MHPNİN BDPNİN ARTMIŞ.TABİ BU BİR YEREL SEÇİM SADECE COĞU MHPLİ BİLE BULUNDUĞU YER NEDENİYLE DOĞRU DÜZGÜN ADAY CIKMAMASI NEDENİYLE BÜYÜK ŞEHİRLERDE AKPYE OY VERDİ BEN İZMİRDE OLMAM NEDENİYLE BİNALİ YILDIRIMA OY VERDİM AİLEMDE ÖYLE YALAN SÖYLEMEYE GEREK YOK 14 3 Yanıtla
  • 44: ne güzel hesap yapıyorsunuz 7 3 Yanıtla

Advertisement