Güneydoğu Avrupa Ülkeleri İş Birliği Süreci Parlamenter Asamblesi Toplantısı - Son Dakika
Güncel

Güneydoğu Avrupa Ülkeleri İş Birliği Süreci Parlamenter Asamblesi Toplantısı

GDAÜ PA Adalet, İçişleri ve Güvenlik İş Birliği Genel Komitesi Başkanı Şahin: "Umarım komite olarak Güneydoğu Avrupa'da istikrarın, güvenliğin, ortak kalkınmanın önümüzdeki süreçte mimarları oluruz.

10.02.2015 13:05

Güneydoğu Avrupa Ülkeleri İş Birliği Süreci Parlamenter Asamblesi (GDAÜ PA) Adalet, İçişleri ve Güvenlik İş Birliği Genel Komitesi Başkanı Ali Şahin, komitenin bölgenin güvenliği ve adalet sistemindeki önemine dikkati çekerek, "Umarım komite olarak Güneydoğu Avrupa'da istikrarın, güvenliğin, ortak kalkınmanın önümüzdeki süreçte mimarları oluruz" dedi.

Conrad Hotel'de dün başlayan GDAÜ PA Adalet, İçişleri ve Güvenlik İş Birliği Genel Komite Toplantısı, "Sınır Aşan Örgütlü Suçlarla Mücadelede Uluslararası Adli İşbirliği" başlıklı oturumla sona erdi.

Oturumda konuşan Şahin, sınır aşan suçların artık fiziki sınırları ortadan kaldırarak bütün ülkelerin iç güvenliklerini tehdit ettiğini söyledi.

Sınır aşan suçlarla mücadelede tedbirlerin insan haklarından taviz vermeden alınması için bir dengenin kurulması gerektiğini belirten Şahin, "Umarım ki komite olarak Güneydoğu Avrupa'da istikrarın, güvenliğin, ortak kalkınmanın önümüzdeki süreçte mimarları oluruz. Güneydoğu Avrupa'nın güvenliği, içişleri, adaleti bizlerin omuzunda. Ortak bir barış, hoşgörü coğrafyası yaratmak adına hepimizin üstlendiği bir misyon var" diye konuştu.

"Özel soruşturma teknikleri gerekiyor"

Oturumda bir sunum yapan Adalet Bakanlığı Uluslararası Hukuk ve Dışilişkiler Daire Başkanı Hatice Seval Arslan da sınır aşan suçlarda geleneksel soruşturma yöntemlerinin yetersiz kalabildiğine işaret etti.

Bilişim teknolojisindeki gelişmeleri kullanan suç örgütlerinin büyük bir hızla hareket edebildiğini belirten Arslan, "Bu suçlarla etkin mücadele için özel soruşturma teknikleri gerekiyor. Güneydoğu Avrupa ülkeleri bu alandaki mevcut uluslararası anlaşmaları etkin kullanmalı, gerekirse ilave düzenlemeler de yapılmalı" görüşünü dile getirdi.

Rapor ve tavsiye kararı

Toplantı sonunda GDAÜ PA Genel Kurulu'na sunulmak üzere bir rapor ve tavsiye kararı oylanarak kabul edildi.

Adalet alanında parlamenter işbirliğinin artırılması için etkin düzeneklerin geliştirilmesinin önemine vurgu yapılan tavsiye kararında, üye ülkelerin adalet sistemlerinde hız ve etkinlik için ortak yüksek standartları hayata geçirme amacına bağlılık ifade edildi.

Kararda hakim, savcı ve diğer adli unsurların daha iyi bir bölgesel işbirliği için bütünleşik çalışmasına ihtiyaç olduğu belirtilerek, adli sistemin sürdürülebilir kalitesinin adli uygulamalarda öngörülebilirliğinin ekonomik büyümeyi ve yabancı yatırımları güvenceye alacağı vurgulandı.

Kararda, Güneydoğu Avrupa Savcıları Danışma Grubu (SEEPAG) ve Güneydoğu Avrupa Kolluk Kuvvetleri Merkezi (SELEC) gibi düzenekler sayesinde sınır aşan örgütlü suçlarla mücadeleye dönük uluslararası işbirliğinde kaydedilen ilerlemeye de işaret edildi.

Kararda, GDAÜ PA üyesi ülkelere adalet alanında mevcut işbirliği düzeneklerine tam katılım çağrısı yapılarak, bütün üyeler SEEPAG ve SELEC'e üye olmaya davet edildi.

Üye ülkelerin karşılıklı adli yardım ve bilgi taleplerini en kısa sürede karşılamaları için gerekli tedbirleri alması tavsiyesine yer verilen kararda, üye ülkelerin adalet alanındaki iyi uygulamaları paylaşmaları da önerildi.

Kararda ayrıca, GDAÜ PA üyesi ülkelerin kendi topraklarındaki başta Suriyeliler olmak üzere bütün mültecilere yönelik çabalarının desteklenmesi önerisi getirildi. - İstanbul

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Güneydoğu Avrupa Ülkeleri İş Birliği Süreci Parlamenter Asamblesi Toplantısı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement