"Hatalı İlaç Kullanımı Sıfır Olmalı" - Son Dakika
Güncel

"Hatalı İlaç Kullanımı Sıfır Olmalı"

"Hatalı İlaç Kullanımı Sıfır Olmalı"

Tüm Eczacı İşverenler Sendikası, açıklama yaptı.

13.01.2013 10:39  Güncelleme: 12:08
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Genel Başkanı Nurten Saydan, "Eczacılar olarak, hatalı ilaç kullanım oranın tabii ki sıfır olmasını istiyoruz. Bunun için vatandaşlarımızın, eczanelerimize geldiğinde bizleri çok iyi dinlemeleri, anlamadıklarını sormaları ve bizlere danışmadan ilaç kullanmamaları gerekmektedir" değerlendirmesini yaptı.

Saydan, yaptığı yazılı açıklamada, Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre hatalı ilaç kullanımının yüzde 50 olduğunu belirterek, SGK verilerine göre Türkiye'de bu oranın yüzde 6 olduğunu ifade etti. Türkiye'de hatalı ilaç kullanımının çok az olduğuna işaret eden Saydan, şöyle devam etti:

"Eczacılar olarak, hatalı ilaç kullanım oranın tabii ki sıfır olmasını istiyoruz. Bunun için vatandaşlarımızın, eczanelerimize geldiğinde bizleri çok iyi dinlemeleri, anlamadıklarını sormaları ve bizlere danışmadan ilaç kullanmamaları gerekmektedir. Çünkü ilaç zehirdir. Bazı ilaçlar, bitkisel denilerek, masumlaştırılmaya çalışılsa bile bütün ilaçlar kimyasal maddelerdir. Rengarenk kutularına, renkli görüntülerine aldanmamak gerekir. Elbette ilaçlar sağlığımızı kaybettiğimizde veya yaşantımızı kaliteli geçirmemizi temin için olmazsa olmaz ürünlerdir. Ama unutulmaması gereken şey ilaçların sadece eczanelerimizden ve bizlerin danışmanlığı ile alınması gerektiğidir."

Hatalı ilaç kullanım oranlarının düşük olmasının, Türkiye'deki eczacıların ne kadar iyi eğitim aldıklarını ve hastalarla iyi bir şekilde ilgilendiklerini gösterdiğini dile getiren Saydan, gelişmiş ülkelerde eczacıların vatandaşlara ilaçlarını nasıl kullanacakları hakkında bilgi verirken ilaç veya reçete başına

"eczacı meslek hakkı bedeli" aldığına işaret etti.

Hiçbir ilaç prospektüsünün eczacınızın yerini alamayacağını vurgulayan Saydan, "İlaçlarımı alayım, prospektüsünden okur kullanırım" diyenlerin çok büyük hata yaptığını ve hatalı ilaç kullandığını anlattı. Saydan, yüzde 6'lık hatalı ilaç kullanım oranının eczacılara danışmadan ilaç kullanan hastalardan oluştuğuna dikkati çekti.

-"Eczacı meslek hakkımızın verilmesini istiyoruz"-

SGK'nın muayene ücretlerini reçete başı 25 kuruş gibi çok cüzi bir miktarla karşıladıklarını belirten Saydan, 25 kuruşluk bu ücretin, muayene ücretini tahsil ederken harcanan mesai veya hastaya bilgi vermek amacıyla yazıcıdan çıkardıkları kağıtların karşılığı olmaktan çok uzak olduğunu ifade etti. Hastalara muayene ücretlerini neden eczanelerin tahsil ettiğini anlatmaktan yorulduklarını dile getiren Saydan, şunları kaydetti:

"Ayrıca 18 Kasım 2011'de yükseltilen kamu kurum indirimlerinin zararı, genelgelere ve Bakan sözlerine rağmen hala karşılanmamıştır. Üstelik, SGK 2012 yılında da yayınladığı 100'e yakın listeyle bu iskontoları yükselten değişiklikler yapmıştır. Eczanelerimizde raflarda bulunan binlerce ilaçta eczacılar her liste yayınlandığında zarara uğramıştır. TEİS olarak, kamu kurum indirimlerinde eczanelerimizin taşıyıcı konumundan çıkartılarak, ilaç firmalarının bu indirimleri toplu halde, doğrudan SGK'ya yapması gerektiğinin altını bir kez daha önemle çiziyoruz.

Eczane eczacılarının sendikası TEİS olarak, 2013 yılında eczanelerimizin muayene ücreti, kamu kurum indirimi gibi yüklerden arındırılmasını ve hak ettiğimiz eczacı meslek hakkımızın verilmesini istiyoruz."

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel 'Hatalı İlaç Kullanımı Sıfır Olmalı' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement