Hayrabolu'da Tarım Makineleri Kümelenmesi Çalışması - Son Dakika
Yerel

Hayrabolu'da Tarım Makineleri Kümelenmesi Çalışması

Trakya Kalkınma Ajansı, (TRAKYAKA) Genel Sekreteri Mahmut Şahin, Hayrabolu'da üretilen tarım makinelerinin, Türkiye'nin ihtiyacının yüzde 45'ini karşıladığı gibi yurt dışına ihraç edildiğini belirtti.

20.02.2015 10:50

Trakya Kalkınma Ajansı, (TRAKYAKA) Genel Sekreteri Mahmut Şahin, Hayrabolu'da üretilen tarım makinelerinin, Türkiye'nin ihtiyacının yüzde 45'ini karşıladığı gibi yurt dışına ihraç edildiğini belirtti.

Şahin, yaptığı yazılı açıklamada, Trakya'nın doğal kümelenme alanlarından olan tarım makineleri üreticileri ile Hayrabolu'da bir araya geldiklerini ifade etti.

Hayrabolu ve çevresinde oluşturulması düşünülen küme çalışmasına hazırlık için düzenlenen toplantıda, firmaların ortak hareket edebilecekleri noktaları görüştüklerini dile getiren Şahin, şunları kaydetti:

"Hayrabolu'da üretilen tarım makineleri, Türkiye'nin ihtiyacının yüzde 45'ini karşıladığı gibi yurt dışına ihraç ediliyor. Hayrabolu, Trakya'nın genel özelliği olan yoğun tarımsal üretime sahip olmasının yanında tarım makineleri piyasasında da bir yer edinmeyi başarmıştır. İki büyük firma ve birçok KOBİ tarımsal makine üretiminde dünya piyasasında yarışmaktadır. Tarım makineleri sektörü, tarım sektöründen doğrudan etkilenmektedir. Tarımda devletin uyguladığı teşvikler ve destekler tarımın yanı sıra bu sektörün yönünü de belirlemektedir. İhracat yapan üreticiler bu konuda dış ticaret danışmanlığına ihtiyaç duymaktadırlar."

Şahin, sektörde çalışacak nitelikli elemanların Hayrabolu'ya çekilemediğini, bir diğer engelin de firmaların yenilikçi makine üretimi için Ar-Ge'ye ihtiyaç duymalarına rağmen bu birime sahip olmadıklarını vurguladı.

Tüm bu sorunları çözmenin yolunun birlikte hareket etmekten geçtiğini belirten Şahin, "İlçedeki tarım makinesi üreticilerinin sorunlarını çözebilmek için her türlü katkıyı sağlamaya hazırız" ifadelerini kullandı.

Toplantıda,  eğitimli personel eksikliği, ihracat ve ithalat konusunda deneyimsizlik, teknolojiyi takip edebilme ve tasarım konusundaki eksikler, Ar-Ge ve inovasyon eksikliği, hammade tedariki ve benzeri sorunların ele alındığı kaydedildi.

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Hayrabolu'da Tarım Makineleri Kümelenmesi Çalışması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement