İHD Silahların Hemen Susmasını İstedi - Son Dakika
Güncel

İHD Silahların Hemen Susmasını İstedi

İHD Silahların Hemen Susmasını İstedi

Diyarbakır'ın Silvan ilçesinde sokağa çıkma yasağını protesto eden İHD Şanlıurfa Şubesi Eşbaşkanı Nalan Durdu, silahların susması için çağrıda bulundu.

12.11.2015 10:52

Diyarbakır'ın Silvan ilçesinde 9 gündür devam eden sokağa çıkma yasağı ve çatışmalı ortama
tepki olarak İnsan Hakları Derneği (İHD) Şanlıurfa Şubesi kent merkezindeki Ahmet Bahçıvan İş Merkezi önünde basın açıklaması yaptı.

Basın açıklamasına Halkların Demokratik Partisi (HDP) Urfa İl Örgütü Eşbaşkanı Sevda Çelik Özbingöl ve HDP'den birçok yönetici katıldı. Basın açıklamasından önce hayatını kaybedenler için bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu. Ardında basın açıklamasını İHD Şanlıurfa Şubesi Eşbaşkanı Nalan Durdu yaptı.

Sokağa çıkma yasaklarına ve sivil ölümlerine derhal son verilmesini isteyen Durdu, Silvan'ın tecrit altında olduğunu söyledi. Durdu, "Silvan bugün 9 gündür tecrit altında. Bu sürede birçok kişi hayatını kaybetti. Evinin önünde vurulan, güvenlik güçlerinde taranan kahvelerde ölenlere kadar hepsi sivildi. Daha önceden de Cizre'de aynı süreç yaşatıldı. Bu süreçte de 23 sivil yaralandı. 35 günlük bebekten 75 yaşındaki adama kadar, en önemli insan hakları olan yaşam ortadan kaldırılmıştır. Bu güne kadar faili meçhullere verilen beraatların da göstergesi olduğu savaş konsepti ile Türkiye'nin doğusu ve batısı da dahil olmak üzere önemli bir kısmı çocuk olmak üzere 726 insanımız hayatını kaybetmiştir" dedi.

'ÇARESİZLİK VE ÖLÜMDÜR SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI'

"Bugün sokağa çıkma yasağının ne anlama geldiği hepimiz biliyoruz" Durdu, "Açlık, susuzluk, hastalık, çaresizlik ve ölümdür sokağa çıkma yasağı. Cizre, Silopi, Nusaybin, Gever, Beytüşşebap, Bismil, Sur, Diyadin, Şemdinli ve daha birçok yerde yaşatılan bu zulüm politikasına son verilmesini, en temel insan hakkı olan yaşam hakkına saygı gösterilmesini, tecritlerin, yani sokağa çıkma yasaklarının ortadan kardırılmasını ve ölümlere derhal son verilmesini istiyoruz. Halkların en temel ihtiyaçlarını fişleyecek şekilde, tecrit uygulayıp, sokağa çıkanları kurşunlayanlara karşı evleri, hastaneleri, eczaneleri, fırınları, yaşam destek sunan ne varsa bombalayanlara karşı, yaşama hakkını yok sayanlara karşı, tüm insan hakları savunucularını, demokratik kitle örgütlerini, kurum ve kuruluşları, barış hemen şimdi şiarıyla harekete çağırıyoruz" ifadelerini kullandı.

'DİYALOG VE MÜZAKERE YÖNTEMİNE GEÇİLMELİDİR'

Silahların hemen susması ve kalıcı bir barışın sağlanması için müzakere ve diyalog yolunun açılması gerektiğini vurgulayan Durdu, "Sivillerin öldürülmesiyle ilgili olarak cezasızlık politikasına son verilmeli, sorumlular etkili şekilde soruşturulmalı ve etkili kovuşturma yöntemlerine başvurulmalıdır. Sivillere yönelik ağır hak ihlalleri, yeniden başlayan silahlı çatışma döneminin derhal sona erdirilmesi gerektiğini göstermektedir. Bu nedenle bir an önce kalıcı çatışmasızlığın sağlanarak Kürt sorununun çözümünde diyalog ve müzakere yöntemine geçilmelidir. Bu vesile ile taraflara bir an önce silahları susturması gerektiğini bir kez daha hatırlatmak istiyoruz. Barış hemen şimdi diyoruz" diye konuştu. Basın açıklamasından sonra 5 dakika oturma eylemi yapan grup sessizce dağıldı.
(Kaynak: Gazeteipekyol)

Kaynak: Temsilci

Son Dakika Güncel İHD Silahların Hemen Susmasını İstedi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement