İran'da Apa Sosyal ve Kültür İşleri Komisyonu Toplantısı - Son Dakika
Güncel

İran'da Apa Sosyal ve Kültür İşleri Komisyonu Toplantısı

Asya Parlamenterler Asamblesi (APA) Türkiye Grubu Başkanı AK Parti Van Milletvekili Burhan Kayatürk, "Biz Türkiye olarak, APA ve İCAAP'in birleştirilerek 'Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi' gibi bir yapı kurulmasını teklif ettik." dedi.

27.04.2016 14:25

Asya Parlamenterler Asamblesi (APA) Türkiye Grubu Başkanı AK Parti Van Milletvekili Burhan Kayatürk, "Biz Türkiye olarak, APA ve İCAAP'in birleştirilerek 'Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi' gibi bir yapı kurulmasını teklif ettik." dedi.

Tahran'daki Espinas Oteli Konferans Salonu'nda APA Sosyal ve Kültür İşleri Komisyonu Toplantısı'nda sonuç bildirisi okundu.

İki gün süren toplantıya Türkiye'yi temsilen APA Türkiye Grubu Başkanı AK Parti Van Milletvekili Kayatürk'ün yanı sıra, AK Parti Karabük Milletvekili Burhanettin Uysal ve CHP Sinop Milletvekili Barış Karadeniz de katıldı.

AA muhabirine konuşan Kayatürk, iki gün süren toplantıda Türkiye heyetinin sunduğu tekliflerin ilgiyle karşılandığını söyledi.

Kayatürk, "Bu toplantı, 1999 yılından bu yana düzenleniyor. Asyalı parlamentoların bir araya gelmesiyle APA kuruldu. Bu toplantıların genel kurulu iki yıl boyunca bir ülkede yapılıyor. Aralık ayında 9'uncusunu Kamboçya'da yaptık." ifadelerini kullandı.

Asya parlamento ve siyasi partilerinin bir araya getirilme çabalarının önemine değinen Kayatürk şunları söyledi:

"Bir tarafta parlamentolar birliği APA, diğer tarafta da Asya siyasi partilerinin birliği İCAAP bulunuyor. Biz Türkiye olarak, APA ve İCAAP'in birleştirilerek 'Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi' gibi bir yapı kurulmasını önerdik. Bir kaç gün önce Endonezya'da düzenlenen İCAAP toplantısında gündeme getirdiğimiz bu teklifimiz ilgiyle karşılanmıştı. Aynı teklifi burada da dile getirdik. Teklifimiz heyecanla karşılandı".

Türkiye'nin bir diğer teklifinin toplantıların içeriğine dönük olduğunu belirten Kayatürk şunları kaydetti:

"APA'da tartışılan konuların gözden geçirilmesi lazım. Benim gördüğüm kadarıyla çok suya sabuna dokunulmuyor. Asya'nın içinde bulunduğu çıkmazdan söz etmeden bir şey elde edemeyiz. Bunun için buraya içerik kazandırmamız gerekiyor. Çok ciddi bir içeriğe ihtiyaç var. Bu toplantılarda Asya'nın problemlerinin tamamı çok rahat bir şekilde tartışılmalı. Ayrıca Avrupa ve Amerika'daki meseleleri de tartışabilmeliyiz. Biz bu eksikliği de dile getirdik."

Toplantının sonuç bildirisine dair açıklamalar yapan AK Parti Karabük Milletvekili Burhanettin Uysal, "Asya, kadim dinlerin ve kültürlerin bulunduğu bir coğrafya. Neredeyse dünyanın tüm zenginliklerinin bulunduğu bir yerdir. Fakat bu zenginliklerin adil bir şekilde dağıtılmadığı ve bu kıtada yaşayan insanların refah içerisinde yaşaması için gerekli düzenlemelerin yapılamadığı görülmektedir." dedi.

Uysal, "Bugün 9 karar üzerinde yoğunlaştık. Asya coğrafyasında yaşayan insanların mutlu ve huzurlu yaşaması için bütün ülkelerden öneriler sunuldu. Özellikle kültürel mirasın korunması, kadın hakları, yolsuzlukların önlenmesi, iletişimde birliğin sağlanması, eğitiminin iyileştirilmesi konularında hem fikir olduk. Kararlar alındı. Umarım bu kararlar uygulamaya geçirilir ve Asya halkı hak ettiği mutluluk ve hayat standardına bir an önce kavuşur." değerlendirmesinde bulundu.

CHP Sinop Milletvekili Barış Karadeniz de şunları söyledi:

"Bu toplantımız Kamboçya'da düzenlenen 8'inci kurul toplantısında alınan kararlarla ilgili alt komite toplantısı olarak gerçekleşti. Sosyal ve kültürel ilişkileri değerlendirme toplantısı oldu. Asya'da kaçakçılık, sağlık, kadın sorunları gibi konular ele alındı. Kültür alışverişi, ilişkilerin geliştirilmesiyle ilgili başarılı çalışmalar yaptık. Avrupa parlamentosu gibi Asya Parlamentosu'nun da oluşturulması için çalışmalar yürütülüyor. Türkiye, dünyada olduğu gibi bu toplantıda da önemli bir yer teşkil ediyor."

APA Sosyal ve Kültür İşleri Komisyonu Toplantısı'na Türkiye'nin yanı sıra, İran, Kamboçya, Bangladeş, Endonezya, Çin, Kuzey Kore, Sri-Lanka, Tayland, Filistin, Pakistan, Lübnan ve Kuveyt'ten temsilciler katıldı.

APA, 1999 yılında Bangladeş'in teklifiyle, Asya ülkeleri arasında gelişme ortamını oluşturmak amacıyla, "Barış İçin Asya Meclisler Kurumu" adı altında kuruldu. 2006 yılında Asya Parlamenterler Asamblesi (APA) adını aldı. APA, Asya kıtasının en önemli kurumlarından biri olarak, Asya kıtası ülkeleri meclislerinin kararlarının hayata geçirilmesi ve yoksulluk, uyuşturucuyla mücadele, kalkınma konularında strateji oluşturma faaliyetlerini sürdürüyor. 41 ülkenin üye olduğu birliğin genel sekreterliğini İran, dönem başkanlığını Kamboçya yürütüyor.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel İran'da Apa Sosyal ve Kültür İşleri Komisyonu Toplantısı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement